[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Sannolikhetsbedömning

[/vc_column_text][vc_column_text]När man som spelare tippar poolspel är det viktigaste verktyget spelvärde. Något som går att läsa mer om i artikeln om just spelvärde. När men ska satsa på oddset är det däremot andra matematiska verktyg som gäller. Här gäller det helt enkelt att slå spelbolagens sannolikhetsbedömning.

Just sannolikhet är ett ganska svårt begrepp för många, inte minst för kända journalister vilket visade sig efter att Ajax slog ut Real Madrid i Champions League. Spelbolagen hade inför det dubbelmötet ungefär 72/25 till Reals favör. En journalist stack ut hakan och sa att hon trodde det istället var 60/40 till Ajax favör. När Ajax seda vann tog hon och hennes följare det som att hon hade rätt. Så fungerar det dock inte. Om något har 25 procents chans att inträffa kommer det inträffa ungefär 25 gånger på 100. Ajax kan alltså vinna matchen i det exemplet utan att för den delen behöva vara favoriter. Att spelmarknaden skulle vara så fel ute att 75/25 blir 40/60 händer helt enkelt aldrig.

Enkelt förklarat kan sägas att om ett odds står i 2 gånger pengarna motsvarar det 50 procents chans att inträffa. Spelbolagen vill dock ha lite marginaler så om de bedömer sannolikheten till 50 procent kanske de sätter ett odds på 1,90 istället. 1,90 motsvarar cirka 53 procent. För att det ska finnas värde i att spela på det oddset ska alltså du göra bedömningen att sannolikheten är högre än 53 procent.

Den samlade spelmarknaden sätter i stort sett alltid ut riktiga odds, men det händer att de under- eller övervärderar lite grann. Att de tror ett utfall har 50 procents sannolikhet när det egentligen har 60 procent. Det är då man som spelare ska slå till och bomba. Att det skulle vikta ett utfall till 25 procent när det egentligen ska stå i 60 procent händer dock inte och kommer heller aldrig hända.

Notera här att det är lika mycket värt att satsa på ett odds på 1,30 som 5,00. Allt beror på vart du som spelare tycker bolaget har en skev bedömning av sannolikheten att något ska inträffa.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][/vc_column][/vc_row]