Wassbergs spel logga

Early: 30km klassiskt Damer

Dubbla blågula guldbud!

Nu är man ute i osedvanligt god tid, det är en dryg månad till VM-premiären och ytterligare ett par veckor till tremilen men VM är VM och bolagen har börjat pilla fram gottebitar i butiken.

Sedvanligt avslutas mästerskapet med dom längsta löpen i masstart, i damernas fall en tremil i den klassiska stilen. När jag tar ut mitt tips utan hänsyn till odds ser det ut enligt följande:

6. Teresa Stadlober
5. Ebba Andersson
4. Kerttu Niskanen
3. Jonna Sundling
2. Krista Pärmäkoski
1. Frida Karlsson

Bland övriga bud på att slå sig in i toppsextetten finns Heidi Weng, Tiril Udnes Weng, Anne Kjersti Kalvå, Flugan Östberg och Katharina Hennig.

Det är naturligtvis väldigt vanskligt att sia om utgången redan nu. Form är alltid en nyckelfråga i den här sporten, likaså väderförhållandena. Skador och sjukdomar drabbar alltid några före eller under ett mästerskap.
Tre världscuphelger ska avhandlas innan kalaset drar igång i Planica. Mest intressant för det aktuella loppet blir tvåmilen på fransk mark 29 januari.

Senast vi såg Frida Karlsson så svävade hon mellan liv och död. Nåja, jag var inte särskilt orolig när Frida låg och flåsade som en flodhäst i målfållan längst upp på Alpe Cermis, eftersom det inte är första gången hon tar ut sig till bristningsgränsen. Men hade tremilen varit dagen efter mördarbacken så hade jag inte tippat på Frida, så är det ju. Karlsson reste sig som segrare i Tour de Ski och efter en balja blåbärssoppa så var hon lika glad som vanligt i intervjuerna och därefter sprutades det spratteldricka i vallabussen.

Bet365 är ensamma om att ha släppt vinnarodds inför tremilen i nuläget och där är Frida knapp favorit till 4 gånger fläsket. Hade racet varit idag så hade jag inte tvekat på att trycka in keramiken till 3 gånger såsen heller.

Frida slog igenom som en blixt vid 19 års ålder under VM i Seefeld. Den gången gick det klassiska distansloppet över en mil med individuell start, norrländskan kom tvåa med mindre marginal upp till Therese Johaug än ner till Flugan Östberg.
Den gången gick tremilen i fristil och då plockade Frida en medalj till, bakom Johaug och Flugan.

Vid senaste världsmästerskapet, i Oberstdorf 2021, kom den blågula drottningen på tredje plats i den klassiska tremilen. Johaug var förkrossande överlägsen medan Heidi Weng var en halv sekund vassare än Frida i spurten.
OS i Peking förra året var en saga i sig, en mardrömssaga för Karlsson, efter tolfteplatsen i den klassiska milen med individuell start så skippade hon tremilen i den fria stilen.

Den här säsongen har FK hållit klart högst höjd av samtliga, vilket Johaug ska ha ett stort tack för.
Denna vinter har världscupen innehållit sex distanslopp i klassisk stil, Frida har varit på pallen i samtliga fall.
Det har inte körts något lopp över 30 kilometer denna säsong men en längre sträcka talar snarare för än emot vår dam.

Ett race har körts över 20 kilometer i den klassiska stilen med masstart, i Lillehammer i december. Frida vann efter en klungspurt där Tiril Udnes Weng var närmast bakom.
Två race har körts över 20 kilometer i den fria stilen med jaktstart, Frida startade som tvåa i Ruka och etta i Oberstdorf, båda gångerna slutade hon överst på pallen.

Marknad: 30 kilometer klassiskt masstart Damer
Spel: Vinnare: Frida Karlsson
Odds: 4,00
Bolag: Bet365
Spelstopp: 4 mars 12.00

Speltips: Vinnare: Frida Karlsson till 4.00 @Bet365


Sen vill jag peta in ett kompletterande spel på en annan blågul representant. Jonna Sundling har ännu inte debuterat i världscupen den här säsongen, det gör hon kommande helg i Livigno. 28-taggaren drabbades av sjukdom precis inför premiären och har därefter hållit sig hemma för att träna samt köra en tävlingshelg i Skandinaviska Cupen.

Det var en hel del respektabla namn som deltog i SC i mitten av december, bland andra Linn Svahn. Sundling segrade i båda loppen i Östersund, klassiska sprinten och 20km fritt masstart.

Det blir onekligen intressant att se hur Jonna uppför sig i Italien och under efterföljande WC-helger inför VM, jag är tämligen övertygad om att hon kommer hålla väldigt hög nivå. Sundling har visat sig vara en äkta mästerskapsåkare, trots att umeiten haft rejäla skadeproblem inför tidigare ädla mästerskap så har hon knipit de ädlaste av medaljer.

Vi talar om regerande världsmästaren i klassisk sprint tillika regerande olympiska mästaren i fristilssprint. Att JC kan åka snabbt även på längre sträckor än sprintbanor har visat sig flera gånger, under OS förra året hade hon först inte ens tänkt åka tremilen i den fria stilen men då slutade det med en fjärdeplats och två sekunder upp till pallen.

Skulle det bli någon form av sällskapsresa med klungspurt alternativt att Sundling har kraft nog att ta rygg när Frida-tåget brummar iväg, då ångrar sig oddssättarna.
Senaste tremilen i den klassiska stilen med masstart gick av stapeln i Oslo i mars. Vann gjorde förstås Johaug. Sundling kom trea med Pärmäkoski däremellan. På upploppet fick Niskanen och Hennig erfara att världens bästa sprinter kan ha kräm kvar i buggarna även efter en tremil.

Marknad: 30 kilometer klassiskt masstart Damer
Spel: Vinnare: Jonna Sundling
Odds: 41,00
Bolag: Bet365
Spelstopp: 4 mars 12.00

Speltips: Vinnare: Jonna Sundling till 41.00 @Bet365

Allt gott,
Eder Wassberg

Chatta