När man inte kan sätta en fot fel …

Efter ett gamblingmässigt ganska uselt EM har jag kommit in i något som skulle kunna beskrivas som Topptipsvarianten av ”runners high”. Det är inga stora pengar, men ändå en skön känsla.
Nedan resultaten av mina nio senaste TT, lagda mellan den 8 juli och den 16 juli:

Systemstorleken  varierade mellan 215 och 704 rader, och de var i stort sett likartat uppbyggda. Två spikar (i ett fall tre) med spelvärde eller en med värde och en med svagt negativt värde. Reducering av antalet överstreckade favs som får vinna (oftast min 1 max 2 av 4) och i några fall krav på 1 eller 2 understreckade underdogs.

Fem av nio får anses godkänt, och nu gäller det bara att hålla det snittet 🙂
Skämt åsido – det kommer regniga veckor och när det gör det är det bra att påminna sig om att man faktiskt haft en och annan solig också.

Den senaste vinsten (4 085 kr) bjöd på några intressanta situationer. Omgången såg ut så här:

Jag har inte radskissen kvar (lämnade in på mobilen) men systemet var:
* Spikar St Patric och Osijek.
* Resten helat, men minst 1 max 2 av Midtjylland, Shamrock, Zagreb och Jamaica får vinna.

Match 6-8 spelades nattetid. Omgången inleds med att Midtjylland och Zagreb förlorar, vilket ger ett 8-rättsvärde på 160 000 kr. När sedan Derry tar ledingen med 2-0 är läget lite oväntat att jag, förutom spikarna, är tvungen att jobba in megafavoriten Jamaica för att klara färgvillkoret.

Det kan då, om spikarna sitter, uppstå ett ganska angenämt hedgeproblem. Oddsen på 1X i match 6 är förstås höga, så jag behöver inte satsa särskilt mycket för att säkra upp en hyfsad vinst.
Vilket i sin tur betyder att jag inte behöver offra så mycket av vinsten om Jamaica gör sitt jobb.

Det som händer är dock att favoriten Shamrock vänder matchen i andra halvlek och vinner med 2-4. Det var på gott och ont. När spikarna sitter innebär Shamrockvinsten att 8 rätt är säkrat inför de tre nattmatcherna. Men den betyder också att utdelningen sjunker, och kommer att sjunka brutalt om Jamaica vinner.

Inför de tre nattmatcherna är 8 rätt värt drygt 33 000 kr. Best case scenario är torsk för Jamaica, som ger 60-100 k beroende på hur de övriga två slutar. Worst case scenario är att Jamaica, Estudiant och Boca Juniors vinner, vilket bara ger någonstans mellan 2 000 och 3 000 kr.
Ganska stor skillnad, och den beror nästan helt på utgången i Jamaicas match.

Så kan man säkra upp en större vinst än minvinsten?
Problemet är att Jamaica står i 1,22. Även om jag nöjer mig med att säkra 5 000 kr till i vinst skulle jag behöva satsa nästan 25 000 kr på 2:an. Och även om jag har möjlighet att göra det så betyder det ju att jag vinner 25 000 kr mindre om resultatet blir det jag vill (att Jamaica torskar eller spelar kryss).

Det finns två ytterligare alternativ:
1. Ge upp. Låta naturen ha sin gång, gå och lägga sig och ta vad som bjuds när man vaknar.
2. Bevaka matchen och agera om omständigheterna förändras.

Jag tycker att det gäller tillräckligt mycket pengar för att offra nattsömnen.
Det betalar sig denna gång. Ganska tidigt gör Guadelope 1-0 och oddset på Jamaica stiger till 1, 596 på Sportsmarket. Jag hinner satsa 400 euro på Jamaica, innan de kvitterar några minuter senare.

Jag hade kunnat satsa lite mer, men min tanke var att lägga minst en ytterligare hedge om oddset skulle stiga ytterligare. Och eftersom matchen fortfarande står 1-1 i 75:e minuten kan jag få in ytterligare 150 euro – nu till 2,59.
I 87:e minuten är jag precis på väg att trycka in 50 euro till (nu till 4,50 ggr) när Jamaica sätter 1-2 och det roliga tar slut.

Frustrerande, särskilt då Guadelope hade chansen att avgöra och skjuta upp utdelningen till över 70 k bara någon minut tidigare, men det är ändå skönt att veta att jag säkrade upp ca 4 700 kr utöver de jag skulle få för 8 rätt.

Hedga eller inte är en smaksak, åtminstone så länge de odds man spelar är konkurrenskraftiga och avspeglar vinstchanserna. Men jag tycker att den här lilla historien visar att det ofta finns ett värde i att ha is i magen.
Om jag hade hedgat fullt från början så hade jag inte haft utrymme att ta de möjligheter som matchutvecklingen presenterade. Det hade kostat pengar.

Och just det – när man är i flowet så köper man ju rätt andelar också. Därför var det ju ingen högoddsare att den enda andel jag köpte i veckan var i Bengans 231 red. Tackar för den, Bengt!

”Så varför sjösätter inte karln några egna bolag nu när han inte kan sätta en fot fel?”, undrar kanske någon.
Skälet är att jag har varit på resande fot med bitvis extremt dålig uppkoppling.
Men snart så …

Slutligen måste jag bara säga några ord om de svenska damerna. Den här krönikan har egentligen legat klar länge, men på grund av tekniskt strul i samband med omgörningen av hemsidan har den blivit liggande. Så när jag nu trycker ”Publicera” är det precis efter att Sverige krossat USA i OS-turneringen.
Jag håller med de kommentatorer som hävdar att matchen var en av de bästa som ett svenskt landslag gjort någonsin.
Det här var på en helt annan nivå än något jag sett damlandslaget prestera tidigare. Bolltryggheten, farten i kontringarna och intensiteten i presspelet … wow!

Lite frustrerande bara att jag inte hade spelat på matchen. I går kväll såg jag att Sverige stod i 8 ggr, och tänkte att det måste väl ändå vara bra. Jag avstod dock och när jag sedan slog på tv:n i dag efter kvarten spelad droppade Sverige som en sten. Men de var så j-a överlägsna att jag ville lägga en bet, trots att de bara stod i drygt 4 x. Tyvärr han jag inte få in det förrän Blackstenius tryckte in 1-0 och chansen var borta.

Sköt om er!
Johan Kretz