Marknadens hackkycklingar och vikten av tajming

Sitter på tåget till Växjö, där jag ska spela lag-SM i schack för mitt Västerås SK. Vi ska möta Eksjö i morgon och Växjö på söndag och det låter kanske inte så farligt men kommer de med sina ryska stormästare så blir det tuffa matcher.
Man vet aldrig så här i pandemitider.

Hur som helst blir det ett skönt avbrott från vardagen med några hotellnätter och en chans att umgås med en av mina äldsta vänner, som sedan början av 90-talet är bosatt i Växjö.

Det har varit en skitvecka rent spelmässigt, med dagliga 7:or på TT och PP, plus några sumpade Challenge.
Europatipset blev inte heller så lyckat. Jag spikade Barca, Derby och ÖIS. De två sistnämnda är jag nöjd med, även om ÖIS lyckades sumpa en välförtjänt ledning runt matchminut 80.
Barca – mindre nöjd …

Det ser ju riktigt fiskigt ut att spika ett överstreckat lag som sedan förlorar med 3-0. Men det fanns en tanke bakom som slog fel. Jag ska utveckla det lite, eftersom det är en återkommande situation som man måste försöka navigera i.

När ett lag börjar gå kräftgång utan att det finns några självklara förklaringar (frånvaron av Messi duger faktiskt inte i Barcelonas fall, de har fortfarande en fantastisk trupp spelare för spelare) så brukar marknaden släpa efter lite. Laget kommer ofta att stå lite för lågt ett antal matcher innan folk riktigt har greppat vad som sker.
Där finns pengar att tjäna och jag tycker att jag har hamnat rätt på en del lag, som t ex Elfsborg och IFK Göteborg.

Men när det väl sjunkit in bland spelarna så finns det inte längre någon gräns för hur bottenlöst uselt laget är. I det skedet gäller det att gå emot.
Barca kom från tre obesegrade matcher och närmast en 3-0-seger mot Levante. Min känsla prematch Benfica var att 2.50 på Barca var lite högt. Att de var undervärderade efter några poängtapp i La Liga och Bayerns överkörning.

Den känslan satt kvar de första 10 minuterna efter Benficas tidiga ledningsmål, då det såg ut som om det var en tidsfråga innan kvitteringen skulle trilla in.
Sedan försvann den …

I kväll är det västsvenskt derby mellan Elfsborg och IFK Göteborg, och jag ställer mig återigen lite frågande till oddsen. Blåvitt har varit precis så här klappkassa sedan återstarten av allsvenskan. Men för bara en vecka sedan stod de i hyfsat jämna odds mot Kalmar (hemma visserligen) och jag tyckte de stod alldeles för lågt mot AIK och Hammarby.

Nu spelar de derby mot Elfsborg – ett annat lag i fritt fall – och står i … 5,80!
Det är klart ett uselt Elfsborg är bättre än ett uselt IFK Göteborg, men någon måtta får det väl ändå vara?

Så nu försöker jag komma rätt på det med helat på TT och kanske till och med en liten sidebet på Blåvitt. Om det betalar sig eller blir som med Barca i onsdags återstår att se.

Jag kommer att passa ST-rundan och det känns faktiskt skönt. Ingen JP och kupongen … tja, den är väl egentligen så där som vi brukar säga att vi vill ha den? Svår.
Men jag får ingen känsla alls för den och tror inte jag kan hitta en enda spik som känns riktigt bra.

Söndagens EU har jag däremot lite feeling för. Skön kupong och om omsättningen håller sig under 10 miljoner blir det riktigt fint värde. Jag är fortfarande i rek-stadiet, men redan lite sugen på att spika Atalanta och Kalmar.

Trevlig helg!
johan Kretz