Stugan äger!

Vilken helg det blev för en del av Stugans medlemmar! 2 x 13 rätt för totalt över 5,3 miljoner kronor smakade nog mumma för andelsköparna.
Grattis – och ett ännu större grattis till Bengan, Giganten och Örnen som byggde de två matemagiska systemen.

Stryktipset vinster Stugan

Jag tror det var i förra veckan jag var inne på vad som krävs för en storvinst:
1. Ett sjukt bra system.
2. Massor med flyt.
3. Lite flyt till.

Punkt 1 och 2 kunde de checka av tidigt, och punkt 3 när Kieffer Moore gjorde 2-1 för Cardif fi 93:e och Matt Godden gjorde 3-2 för Coventry i 92:a. Båda lagen var i underläge i sina matcher, Coventry så sent som i 68:e minuten.
Jag var upptagen av en pokerturnering (live) när det hände, men jag antar att det vrålades rätt friskt i twitch-streamen?

Själv firade jag inga triumfer i veckan. Vissserligen fick vi 13 på midweek EU, men det tog i den absoluta botten av systemets range och gav bara ca 20 k med sidovinster.

En Stuganmedlem gjorde en intressant reflektion i söndagens EU-omgång. Strecken i Osasuna-Real Sociedad satt 24-27-49. Ändå steg utdelningen när kraftigt överstreckade Real Sociedad (stod i 2,37 och borde sålunda streckas  runt 42%) tog ledningen i den 72:a minuten.
Så vad beror det på, och betyder det att man inte ska tänka spelvärde när man bygger sina system?

Om vi börjar med den första frågan: det beror på att bland de kuponger som hade eller fick 13 när målet gjordes var 2:an lägre streckad än krysset.

Precis som det ofta finns s k ”wise-spikar” – sådana som är populära bland de smarta och värdemedvetna spelarna – så finns det ”wise-vaskar”, det vill säga lag som de smarta spelarna ofta lämnar utanför kupongen.
Eftersom Real Sociedad var rejält överstreckade och hade måttlig vinstchans var de ett sådant lag.

Så är det verkligen så smart att vaska ett sådant lag? Frågan är relevant, svaret ett komplicerat ”ja”..

Till att börja med vill jag drista mig till att påstå att det fanns fler ”wise-vaskar” – till exempel Leicester, Tottenham och Sampdoria.

Det som avgör om utdelningen ska gå upp eller ned när Real Sociedad gör mål är inte förutsägbart, eftersom det helt beror på vilka kuponger som slåss om 13. När det hände hade de tre nämnda favoriterna (plus Liverpool) redan bommat. Bland de relativt få kuponger som återstod var Sociedad väldigt lågt streckade.

Men om två eller tre av ovan nämnda favs hade vunnit hade situationen varit en helt annan. Streckningen på de återstående kupongerna hade varit ganska lik svenska folkets streckning, kanske hade till och med Real Sociedad letat sig upp mot 55%.
Då hade utdelningen sannolikt halverats vid lagets 0-1-mål, från en redan låg nivå.

Intressant är också kronologin. När Tottenham bommade gynnade det utdelningen (alla kuponger levde då). Men om de hade haft kvällsmatch och vunnit och Real Sociedad spelat tidigt och förlorat, så tror jag att vi hade sett samma fenomen med Spurs också: i stället för sänkt utdelning hade vi fått höjd.

Det viktiga att ta med sig är alltså att det inte är utfallet i sig som är bra eller dåligt för utdelningen, utan en kombination av flera utfall. Alltså  lite det som Dybban, Bengan och Giganten ibland refererar till som ”slalombanan” i Stryktipspodden:
En generell regel skulle kunna vara:

  • Många levande kuponger – fulstreck sänker undantagslöst utdelningen.
  • Få levande kuponger – fulstrecket kan leda till oförändrad eller till och med högre utdelning.

 

Jaha, hur gick det med den där livepokern då, kanske någon undrar?
Det var Stuganmedlemmen Micke Tiderman som för jag vet inte vilken gång i ordningen arrangerade sitt Berga Open, vilket nu för tiden är i stort sett den enda turnering jag spelar. Bortsett från att det kan bli ganska kvavt med 50 gubbar och gummor i ett garage är det ett riktigt kanonevenemang med mat, (mycket) dryck och vettig struktur för en rimlig buy-in.

Live har varit helt iskallt för mig de senaste åren, vilket i sig inte är så konstigt när mitt sample är ca en turnering om året.
Berga Open blev inget undantag.

Efter ett par timmars hoovrande runt startstack fick jag in det preflop med KK mot AA. Jag gjorde ett re-entry och efter ytterligare någon timme med bara ett par småpotter kom den kritiska handen.

Jag hittade JJ i small blind med 40 bb i stacken. En spelglad farbror i cutoff limpade in med 30 bb bakom, och på knappen satt en stark spelare med monsterstack och höjde till 2,5 bb.
Vad som är bäst här vet jag inte – antagligen är det helt okej att pusha – men jag valde att trebetta till 8 bb.

Det jag tror ska hända här är att squeezade farbrorn lägger sig, och att knappen ganska ofta synar. Om han höjde bara för att isolera sig mot Farbror kan det till och med hända att han också viker.
Men Farbror synar utan att tveka för ytterligare 20% av sin stack. Knappen tar syn ganska snabbt.

Innan floppen kommer hinner jag tänka att knappens range är ganska begränsad. Den borde domineras av mellanpar, AQ och möjligen KQs. Bättre hade han antagligen fyrbettat och sämre vikt.
Farbror är knepigare eftersom det inte finns några händer alls han kan kallsyna med trevägs.
Min instinkt här är att spela för min stack om det inte kommer A eller K, och annars antingen bet-folda eller checka och se vad som händer.

Men floppen kommer 78J rainbow! Det var jag ju inte riktigt beredd på …
Det ligger ca 25 bb i potten, jag har 32 bb kvar. Vad göra? Stackdjupet blev visst lite awkward, något som  drabbar fiskar som mig då och då.
Check-raise känns inte aktuellt, risken är för stor att ingen bettar och att ett turnkort antingen dödar min hand eller dödar all action.
Jag bettade 8 bb och hoppades på det bästa.

Farbror synar återigen utan allt för lång begrundan. Knappen tänker inte heller alltför länge innan han ställer oss allin.
Kan ju inte bli bättre. Har han 9T (ganska osannolikt givet tidigare action) är det bara att gratulera och om inte är jag stor favorit att snudd på trippla upp.
Jag synar förstås.

Nu börjar Farbror jämra sig lite. Egentligen är det inte mycket att fundera över längre, han har givit sig själv ca 5,5 till 1 i pottodds, men han suckar ändå tungt.
”Jaja, jag vill ju trippla upp”, säger han till slut och skyfflar in chipsen och visar JTo för topp-par och hålpipa.
Knappen visar 88 för mellanset och jag mitt topp-set.
Turn blankar och Farbror ropar in ruter 9, som mycket riktigt landar på bordet :-).

Jag täckte ju honom och vann sidopotten på 20 bb mot knappen, men en halvtimme senare var det över för min del.
Skitsamma, kul var det och om jag spelar Berga Open i 20 år till ska jag nog lyckas casha till slut :-).

Veckan som kommer
Nu verkar det vara slut på JP-frossan och kupongerna under landslagsuppehållet lockar mig inte alls, så jag står över tills det börjar se intressant ut igen. Det är faktiskt lite skönt med en paus, och att kunna jobba in en svensk VM-biljett utan att behöva tänka på hur fint det vore med 1X i de matcherna …

Ha det gött!
Johan Kretz

Chatta