Hur svårt kan det vara? Jättesvårt, faktiskt …

Oj, oj, oj vad fel man hamnade i helgen. Det var jag visserligen inte ensam om, men det känns ändå som att jag startar veckan några centimeter kortare än vanligt.

På söndagens EU körde jag två och ett halvt system (ett delat med Andreas ”Sparven” Ullman) och sammantaget gick jag runt på sju olika spikar:

Arsenal
Brighton
Barcelona
Juventus
Monaco
Nigeria
Burkina Faso

Trots att tre av dem var storfavoriter slutade det med 1 av 7, vilket på förhand var ca 4% chans. Tror det är personligt rekord.
Lärde jag mig något?
Jag tror inte det. Systemen var okej balanserade och jag hade ingen spåkula som kunde berätta att Chelsea, Liverpool och Roma var de enda favsen att hålla i handen. Det hade ingen annan heller.

En som trts avsaknad av spåkula (tror jag i alla fall) kom betydligt närmare var Simon ”Dybban” Lindell, som faktiskt satt på en minst sagt fin 12:a innan Barca avgjorde i slutminuterna mot Alavés. En 12:a som var värd sjuka 430 k inklusive småvinsterna.
Med tanke på att 13-chansen rök när Montpellier gjorde 3-2 på övertid får man nog konstatera att han vara ganska nära att bli ensam vinnare.

Nu blir det jackpott på MW EU och the only way is up. Sparven och jag kommer nog att köra ett gemensamt igen, trots den mindre succéartade premiären.
Jag tror vi kompletterar varandra ganska bra. Han har bättre koll på det rent sportsliga än jag och tänker också lite annorlunda kring reducering (där jag är lite mer fyrkantig, eller strukturerad om man vill vara positiv).

Det blev en hel del reaktioner – både positiva och negativa – på förra veckans krönika om SvS spelgränser. Jag hade förstås inte väntat mig något annat heller, och på det hela taget tycker jag ändå diskussionen i Facebooktråden var civiliserad.

När jag skrev att det inte är en mänsklig rättighet att få sätta in hur mycket pengar man vill på en spelsajt trodde jag att det var ”stating the obvious”, men uppenbarligen finns det de som har mycket vaga begrepp om vilka skyldigheter stater har gentemot sina medborgare enligt FN-konventionen.
För en mer nyanserad diskussion kan jag varmt rekommendera senaste avsnittet av podden Tiltad & Klar.

Veckans tips
De flesta av er har säkert redan uppmärksammat det, men ändå: den nya versionen av verktyget Reducera gör det väldigt enkelt att lägga bra rader.
Fliken ”Radinfo” ger nämligen en väldigt god indikation på systemets EV. Nedan ett exempel på ett Topptips från förra veckan (298 rader).

Raden ”Min” berättar för dig är att raden med den lägsta förväntade utdelningen 2 091 kr sitter en gång på 1 983 och därmed är marginellt lönsam. Det kan finnas enstaka rader med högre utdelning som är olönsamma, men du kan lugnt utgå från att när det ser ut så här är systemet +EV.
Om utdelningen däremot är lägre än oddset så kan du börja med att ställa in utdelningsfiltret på en högre minutdelning.
Hjälper inte det så ska du nog fundera över din teckenselektion och bygga om systemet.

Raden ”Median” är nästan lika viktig. Det är raderna strax under och över medianen som är systemets hjärta, då det är rader som är hyfsat realistiska. Här vill jag att utdelningen är avsevärt högre än oddset, även om det sällan går att få till så bra som i exemplet ovan.

På raden ”Max” brukar det för det mesta diffa rejält nästan hur du än spelat. Svåra rader har generellt högt +EV. Jag vill dock påminna om att verktyget (som bygger utdelningsprognosen på streckprocent) tenderar att överskatta utdelningar över 15-20 k och EV:t därför inte är fullt så fantastiskt som det kan förefalla.

Det är ofta en god idé att cappa maxutdelningen via utdelningsfiltret om du har ett system som ger väldigt höga utdelningar. Men skulle det handla om enstaka ”outliers” (t ex 5 rader som ligger över 30 k) så är det nog bra för den mentala hälsan att låta dem vara kvar.

Samma principer gäller för 13-rättsspelen. Problemet där är att du snudd på aldrig kan få odds längre än utdelningen. Det beror förstås på att en hel del av ditt EV (det mesta)  ligger i värdet för 12, 11 och 10 rätt.

Så bli inte förskräckt om det ser ut ungefär så här:

”Min” är helt okej för ett stryk- eller EU-tips, i varje fall om du lägger ett bolagsspel. Om jag spelar privat väljer jag att kapa bort alla rader som ger mindre än 50 k, eller kanske till och med upp till 100 k, eftersom jag då slipper de rader som inte kan ge betalt för 10 rätt. Men utdelningsfiltret kan inte användas för bolagsspelen.

”Median” är också okej. Jag brukar dra öronen åt mig och bygga om systemet om jag hamnar nedåt 100 k, men allt mellan 150 k till miljonen kan funka beroende på kupong och omsättning. Diffen här mellan odds och utdelning är förhållandevis låg, vilket indikerar ett lönsamt system.

När det gäller ”Max” så kan det vara bra med några brasklappar. En är att ditt max måste sättas i relation till omsättningen. Eftersom ensam vinnare i en omgång utan JP får ungefär omsättningen x 0,65 x 0,4 så är max ”Max” ungefär 2,6 miljoner om omsättningen förväntas bli 10 miljoner (omsättningen anger du själv i verktyget).

En annan sak är att du inte vill ha för höga odds på max om omsättningen är låg. 6 145 679 som i exemplet ovan är lite för högt i en EU-omgång som förväntas omsätta 10 miljoner, eftersom du högst kan vinna 2,65.
Du ska heller inte dra för höga växlar på ett lite lägre max. I den typen av omgång händer det regelbundet att en rad som har ett max på 1,3 miljoner i själva verket vinner hela kakan.
Tänk på att skillanden bara handlar om en eller två vinnare, och att variansen är hög!

Lite draget ur en hatt skulle jag säga att du ska eftersträva maxodds runt 3-4 mille på en vanlig EU-omgång och kanske upp till 10 mille på en stryktipsomgång. JP gör naturligtvis att du kan gå högre.

Som synes är en någorlunda korrekt uppskattning av omsättningen A och O för att få ut maximalt av radinfon. Ni som använder excel kan göra en sådan här tabell och klistra in följande formel i fältet c4 (eller var ni nu hamnar:

=A4/(-0,13*LN(B4)+1,07)

Formeln funkar bäst gameday, eftersom det inte händer särskilt mycket på natten.

Ha det gött nu!
/Johan Kretz