Kretz krönika

34 miljoner i 13-rättspotten!

På lördag smäller det – Stryktipset fyller 90 år och Svenska spel firar det med den största jackpotten i spelets historia. Men hur ska du tänka kring alla extrapengarna?

Stryktipset lanserades 1934 och Svenska Spel garanterar därför 34 miljoner i 13-rättspotten lördagen den 26 oktober. Gött mos, men vi poolspelare blir nog aldrig riktigt nöjda. Varför inte lika många miljoner som ljus på tårtan? Och kunde de inte valt en omgång med lite roligare kupong?

Men kikar man lite närmare på förutsättningarna så står det klart att vi har all anledning att vifta på svansen. Att kupongen är jämförelsevis favorittung är inte nödvändigtvis dåligt, när så mycket extrapengar addats.

Värdet på spelomgången är beroende av hur hög omsättningen blir. Ju färre rader som lämnas in, desto lönsammare blir de. Att gissa omsättning är i och för sig vanskligt, då vi aldrig sett en sådan här JP förut och vi inte riktigt vet hur stort genomslag SvS jubileumsdrive fått ute i stugorna.

Personligen tror jag, baserat på att senaste Boxing Day (26 mille JP) omsatte 35 miljoner, att vi landar någonstans kring 40 miljoner. Det är i vart fall ingen orimlig skattning. För att få en uppfattning om värdet kan vi börja med att räkna ut vad 13-potten i så fall hade blivit utan JP:

40 miljoner x 0,65 x 0,4 = 10,4 miljoner

Vi vet då sålunda att en 13-rad på lördag kommer att ge 34/10,4 = 3,26 gånger mer än den hade gjort utan JP. Det betyder till exempel att en sådan där ”enkel” rad som i vanliga fall hade givit 80 000 kronor för 13 i stället skulle ge ca 260 000. Det är inte kattskit.

Vad innebär detta då för vår strategi?

Det behöver förstås inte betyda någonting. Du som brukar lägga system där utdelningen för den osannolikaste raden ligger runt 3 miljoner kan fortsätta göra det, den enda skillnaden blir då att din svåraste rad beräknas ge 10 miljoner.

Att, som vanligt, prioritera spelvärde är inte teoretiskt fel, men du ska vara medveten om att du då underkastar dig en enorm varians. Det är svårt att komma ”in the long run” på omgångar som det kan gå decennier emellan.

Det här tycker jag är värt att tänka på inför lördagen:

• Alla extrapengar ligger på 13. För 12 rätt belönas du som på vilken lördag som helst.

• Det är i princip omöjligt att lämna in förlorande rader. Ett i vanliga fall genomuselt system som i vanliga fall skulle förväntas ge 65 öre tillbaka per satsad krona blir också lönsamt – om än (såklart) inte alls lika lönsamt som ett vettigt system.

• Du kan därför tillåta dig lite fler ”åsnespikar” och det är inte alls lika självklart att du måste vaska en eller flera favoriter.

• Du kan överväga att eftersträva lägre radodds än vanligt. Brukar du ha ett maxodds kring 3 miljoner kan du lägga det kring 1 miljon och (beroende på hur mycket över- och understreckat du har i systemet) ändå se fram emot att spela om åtskilliga miljoner. Skillnaden blir då att du har betydligt större chans att vinna dem än i en vanlig omgång.

Med detta sagt gäller förstås alltid sans och balans. Spelar du ett extremt flackt system med maximal beräknad utdelning på halvmiljonen så ger du ju inte dig själv chansen fullt ut på denna historiska jackpott.

Fotnot:
En uppmärksam läsare har påpekat att jag räknat med fel återbetalningsgrad. Eftersom 8 procent av vinstpotten avsätts till ensamgarantin så kan man absolut argumentera för att uträkningen ska se ut så här:

40 miljoner x 0,57 x 0,4 = 9,12 miljoner

Det gör dock bara super-JP:n bättre, för då ger 13-raden 3,73 ggr mer än den hade gjort en vanlig omgång.

//Johan Kretz