Europatipset bild

Europatipset 22/12

Lördagens magiska Stryktips följs upp med ett nästan lika hett Europatips. Italienska Supercupen från Saudiarabien inleder innan resan tar oss till Europa där vi ska itu med inte mindre än sex olika ligor. Belgiska Jupiler League och turkiska Süper Lig gör bland annat gästspel denna fjärde advent. Det enda som saknas är en jackpot, men med skrällar i överflöd ska det kunna bli saftig utdelning ändå. Nu kickar vi igång resan mot 13 rätt!

Spelstopp: 14.59

1. Juventus – Lazio 2
Saudiarabien och närmare bestämt King Fahd International Stadium i Riyadh är första anhalt. Här ska Supercoppa Italiana som den kallas på pizzaspråket äga rum. En tävling som mer och mer övergått i ett jippo även om båda klubbarna lär mönstra starkast möjliga manskap. Då ska Juventus inte känna sig speciellt säkra på vinst. Lazio har Italiens hetaste offensiv med Luis Alberto, Joaquín Correa och fruktade Ciro Immobile. De sänkte “Den gamla damen” på Olimpico för två veckor sedan och kan mycket väl göra det igen. Jag ser tvåan som långt ifrån otänkbar på den Arabiska halvön. Min streckning startar utan tvekan från höger.

2. Watford – Manchester United X
Slut på jippon och istället fokus mot Premier League där viktiga poäng står på spel på Vicarage Road. Nigel Pearson är tredje manager att försöka lösa Watfords gåta denna säsong. Bålgetingarna har varit under all kritik där nio mål framåt är ytterst oroväckande. Här saknas troligen de tidigare United-spelarna Cleverley och Welbeck men däremot finns en vass trio “D:n” till förfogande – Deulofeu, Doucouré och Deeney. Solskjaers röda djävlar spelade 1-1 mot Everton och ser relativt stabila ut för stunden. Att strecka upp detta United till över 70 procent på bortaplan är med det sagt rent vansinne. Watford är långt ifrån chanslösa här. Hela upp snabbare än Dybban hinner säga isroståsna (lyssna 20:55 in i Stryktipspodden).

3. Tottenham – Chelsea 2
Förra veckan knäppte José Mourinho sin förra adept Nuno Espírito Santo på näsan, med en stor portion tur ska sägas. Nu ska portugisen försöka upprepa bedriften när Frank Lampard, spelaren han satte stor tilltro till under sin tid på Stamford Bridge, står på andra sidan. Att så blir fallet känns högst tveksamt. Chelsea fina poängskörd må ha krackelerat men spelmässigt finns fortsatt positiva ljusglimtar när det kommer till de blåklädda. Kan Abraham hitta tillbaka till sin fina målform kommer trepoängarna börja rulla in på kontot snart igen. Tottenham har utan tvekan lyft sig en nivå under Mourinho jämfört med Pochettino men här blir ettan för hårt betrodd. Precis som i Saudiarabien inleder jag från höger där värdet finns.

4. Lecce – Bologna 2
Klas Ingesson var på tapeten på fredagens Topptips när Mechelen var i farten och vad passar inte bättre än att återigen hylla den magiska mittfältaren som tyvärr gick bort i cancer för fem år sedan. På Stadio Via del Mare strålar två klubbar samman som “Klabbe” tillhörde under sin fina karriär. Lecce är nykomlingar i det italienska finrummet och återfinns snart halvvägs in alltjämt på säker mark. Giljotinen är dock farligt nära efter endast en trepoängare de elva senaste omgångarna. Det lär inte förändras när Sinisa Mihajlovic Bologna kommer på besök till vackra Apulien. De blåröda kommer från en imponerande viktoria mot Atalanta och segrade i sin senaste bortamatch mot självaste Napoli. Lecce har bästa målskytten Lapadula avstängd här och lär inte räcka till. Spelvärd tvåa som troligen blir en av mina spikar denna söndag.

5. Parma – Brescia X
Från Apulien till Emilia-Romagna där Bolognas värsta rivaler Parma huserar. De har överträffat alla förväntningar denna säsong och en stor del ska tillskrivas stekheta Dejan Kulusevski. Den 19-årige svensken är redan på flera storklubbars radar, inte konstigt med tanke på att han stått för fyra mål och sex assist på 16 framträdanden. Hans Parma har dock trivts som bäst när de kunnat ligga på kontring. Här hemma har de bland annat åkt på en neslig förlust mot Hellas Verona. En annan nykomling står för motståndet denna söndag när Brescia kommer på besök till Ennio Tardini. Balotellis och hans armé torskade senast mot Sassuolo men hade dessförinnan två raka vinster. Kapacitet finns hos de lombardiska lejonen som knappast kan räknas bort i skinkstaden. Tryck in alla tecken och hoppas Super-Mario knäpper Super-Kulan på näsan.

6. Sassuolo – Napoli 2
Gennaro Gattusos skägg blev gråare och gråare under hans tid som tränare i Milan. Tanken var att den buffliga mittfältaren skulle få upprättelse som manager när han fick chansen efter Carlo Ancelotti i Napoli. Starten blev dock ett fiasko. Gervinhos 2-1-mål på tilläggstid för Parma gjorde att Gattuso fick lämna San Paolo med skägget i brevlådan. Nu har han fått en vecka på sig att repa mod och här gäller det att få med sig en seger för att åtminstone lite julefrid ska råda i Neapel. Sassuolo på Mapei Stadium är ingen lätt uppgift men visst ska Napoli ha superchans till tre poäng när spelare som Insigne, Milik och Callejón anför de ljusblå. Det är bara att hoppas på att det sker ett trendbrott och att Gattusos skägg tar en skepnad mer värdig en stilig italienare. Jag spikar Napoli!

7. Real Betis – Atlético Madrid X
Pizza byts mot lite mindre välsmakande paella när vi tar oss till Sevilla för att bevittna spansk fotboll. Här lär vi heller inte få se lika många mål som i Serie A, särskilt inte här på Benito Villamarín med tanke på att Atlético Madrid är inblandade. Målskillnaden 18-10 efter 17 omgångar visar att Diego Simeone fortsatt vet hur man styr upp en defensiv men att han saknar sin kelgris Antoine Griezmann. När Diego Costa är skadad och Joao Félix enbart är en talang så finns det inte mycket offensiv kraft hos de rödvita. Betis har gjort sex påsar fler och har häng på Europaplatserna efter tio poäng de fyra senaste. Att luckra upp Atléticos väloljade defensiv är med det sagt inte det lättaste även om de har Spaniens kanske mest högljudda supportrar i ryggen. Kupongens bästa spikkryss hittas i Andalusien!

8. Levante – Celta Vigo 2
Celta Vigo har det kärvt nere i botten av La Liga men vissa saker talar för en uppryckning. Efter tio mål de inledande 15 omgångarna har nu de ljusblå stått för fyra mål framåt de två senaste matcherna. Av dessa har Iago Aspas tryckt in två och där har galicierna ett sparkapital som heter duga. Nu reser de till sin absoluta favoritarena utanför Balaídos, Estadi Ciutat de València. Här har de sex senaste matcherna slutat med ljusblå viktoria. Förra säsongen var det Pione Sisto som var framträdande med ett mål och en assist. Där finns ytterligare ett offensivt sparkapital för tränare Óscar García. Levante gör det bra efter sina förutsättningar där Roger Martí säsong efter säsong visar att han är en underskattad målgörare. Här blir ändå ettan för hårt ansatt i ett helt öppet möte. Tvåan som chansspik är inget dumt alternativ.

9. Real Madrid – Athletic Bilbao 1
Vi fortsätter till Santiago Bernabéu vilket knappast är någon favoritarena för Athletic Bilbao. Här har baskerna tagit en ynka poäng sedan 2005 och då ska man ha i beaktande att dessa klubbar stött på varandra samtliga säsonger. Real imponerade i onsdagens El Clásico men fick ”bara” 0-0 på Camp Nou. Marängerna har hur som helst växlat upp ju längre säsongen gått och de ska kunna vara med och hota Barcelona om ligatiteln in på målsnöret. Runt 90 procent är med det sagt svårköpt här. Ettan kan möjligen spikas med tanke på alla skrällar som finns i övrigt, men finns stålar över är en kryssgardering att rekommendera. Athletic har trots allt ett av ligans bästa försvar.

10. Fortuna Düsseldorf – Union Berlin 2
Över till Tyskland där turen inte varit med Fortuna denna säsong. Düsseldorf går tungt i de nedre regionerna av tabellen och läcker som ett såll bakåt. 19 insläppta på de sex senaste vinner man såklart inga fotbollsmatcher med. Union Berlin, som tippades i botten av tabellen inför säsongen, har överträffat alla förväntningar. Sebastian Andersson och hans lagkamrater klarar sig utmärkt sin första säsong i Bundesliga. Det trygga grundspel huvudstadsklubben visar upp lär ge nytt kontrakt. Här streckas tvåan i högsta laget men det behöver likväl inte vara fel att spika för att kunna hitta en unik rad. Jag utgår hur som helst från höger.

11. Paderborn – Eintracht Frankfurt 2
Nästa tyska bidrag bjuder på ytterligare ett möte mellan botten och mitten. Paderborn har som väntat inte haft mycket att säga till om i det tyska finrummet. Nio poäng på 16 matcher håller inte och jag tror i ärlighetens namn inte det blir speciellt många fler. Defensivt är värdarna ihåliga och det märks att detta är en nivå de i längden inte klarar av. Ett sargat Eintracht Frankfurt kommer här på besök. Örnarna har gått katastrofalt under en tid och har här defensivt manfall. Backarna Hinteregger och Abraham är avstängda samtidigt som ett stort frågetecken råder kring målvaktsposten med Trapp och Rönnow på skadelistan. Turen i oturen är att Paderborn står på andra sidan. Med sin vassa offensiv tror jag trots allt Eintracht ska lösa en betydelsefull trepoängare. Målrik bortaseger i Nordrhein-Westfalen?

12. Anderlecht – Genk 2
Över till Lotto Park där dessa stjärnspäckade belgiska gäng haft katastrofala säsonger så här långt. Vincent Kompany har varken rosat marknaden på tränarbänken eller det gröna fältets schack med sitt Anderlecht, de lilaklädda har bara skrapat ihop 22 poäng på 19 fighter. Därmed ser de mesta mästarna ut att missa mästerskapsserien dit de sex bästa tar sig. Genk, som plockade hem Jupiler League i fjol, återfinns också utanför topp 6 men sedan den tidigare Hamburg-tränaren Hannes Wolf tillträdde har Smurfarna ryckt upp sig. Benjamin Nygren är fast förankrad på bänken vilket är lätt att förstå när offensiva hot som Dimata och Hagi finns att tillgå. Genk är både bättre och i mer harmoni. Anderlecht hemmaplansfördel överskattas av tipparna. Ettan kan skippas med gott samvete.

13. Fenerbahce – Besiktas X
Sist ut har vi ett stekhett derby från Istanbul. Fenerbahce var rejält på dekis i fjol men har nu repat mod och hänger med i toppen av Süper Lig. 25 respektive 27 poäng har dessa rivaler spelat in vilket innebär en topp 5-position när samtliga lag spelat 15 omgångar. Truppmässigt ser Besiktas snäppet hetare ut med namn som Yilmaz, Vida och Ljajic. Traditionens makt är dock stor i Turkiet där hemmaplan i dessa derbyn brukar spela en minst sagt avgörande roll. Fenerbahce har den fina raden 5-1-1 här hemma på Sükrü Saracoglu Stadium denna säsong och senast Besiktas vann här i ligasammanhang var 2005. Krysset är mest troligt men kan med fördel garderas med ettan. Med 1X bör man sitta lugnt i den turkiska båten.

Stugans superspik

Napoli
Den trupp Gennaro Gattuso förfogar över ska tillhöra toppen av Serie A, så enkelt är det. Det räcker som argument för att säga att omkring 55 procent på tvåan är bra denna söndag.

Stugans kupongrensare

Lazio
Immobile och company visade att de kan slå Juventus så sent som för två veckor sedan. På neutral plan i Riyadh kan det utan tvekan återupprepas. Immobile och Alberto skickar Supercup-titeln till Lazio?

//EU-Magikern

Tänk på att spel ska vara roligt, räkna aldrig med att vinna pengar på spel. I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB Spel. För dig över 18 år Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen: 020-819100 www.spelalagom.se

Chatta