Allt är inte guld som glimmar!

För ett par generationer sedan fanns det bara poolspel på lördagar. I dag har utbudet vuxit enormt, med ett otal varianter varav merparten erbjuds dagligen. Vi varken hinner eller bör spela dem alla, och det är därför viktigt att kunna avgöra hur värdemässigt lockande en tipsomgång är.

Den enskilt viktigaste faktorn är spelvärdet. För eventuella nya läsare tar jag det säkra före det osäkra och förklarar begreppet: spelvärdet är kvoten mellan sannolikheten för utfallet (presumerat till 1/oddset) och streckprocenten.

Ett exempel:

Sirius står i 2,50 och är streckat 43%.
(1/2,50)/0,43 = 0,93 eller -7% om man så vill.

Ett tecken som har negativt spelvärde, som exemplet ovan, kostar pengar över tid och ett positivt spelvärde betalar sig över tid.

Spelvärdet har betydelse för vilka tecken vi väljer, men också för vilka omgångar vi bör spela. Omgångar där de positiva värdena kraftigt överväger de negativa har helt enkelt större lönsamhetpotential.

Låt oss titta på Topptipsomgången från idag, onsdagen den 9 februari. För att slippa räkna ut alla spelvärden manuellt använder jag stryket.se. Det är fine, men det finns två saker att ta i beaktande med sidan:

  1. Oddsen på SvS är aningen för låga för att korrekt spegla vinstchanserna. Det beror på att spelavdraget är inbakat i oddset. Vill man ha en helt korrekt skattning så får man antingen dividera oddset med återbetalningsgraden, eller gå till Betfairs oddsbörs, dör oddsen är ”rena”.
  2. 30% av insatserna på Topptipset stoppar SvS i fickan. Det betyder att vi startar varje match på ca -4%. Ett neutralt spelvärde är alltså snarare 1,04 än 1,0.

Ingenting av detta är dock hinder för att grovt bedöma värdet i en spelomgång.

Spelvärde TT 9/2 2022

Om vi räknar ut nettot match för match finner vi att:

Spelvärdet totalt

Vi har alltså två matcher (1 och 2) med mycket höga nettospelvärden och ytterligare fyra med relativt höga värden, och bara en enda med svagt negativt värde (match 3).

Omgången ser definitivt lovande ut. Men innan vi kan vara säkra på det måste vi försäkra oss om att vi också kan realisera värdena. Enormt mycket av värdena ligger på X2 i match 1 och 2, och om vi av någon anledning skulle spika Aston Villa och Tottenham så får vi mycket svårt att göra systemet lönsamt. Då blir vi ju sittande med -0,42 från de matcherna och måste i princip spika Lazio för att ha minsta chans att slå spelavdraget.

På Topptipset är det dock aldrig omöjligt att realisera spelvärden, Även om du spelar väldigt brant (skrällbetonat) kommer det alltid att finnas tillräckligt med pengar i potten för att rättfärdiga totaloddset på din svåraste rad.

Vi kan titta på en rad jag överväger:

Mitt systemutkast.

Systemet är baserat på spelvärde och offensivt. Jag har vaskat Real Betis och QPR som har negativa spelvärden och bara ca 37% vinstchans vardera (så vi överlever båda matcherna ca 40% av gångern) , tillåter högst två av de övriga fyra överstreckade favoriterna, samt kräver att minst en av de mycket spelvärda Vallecano och Middlesburrough vinner.

Så här ser radinfon ut:

Radinfo.

Att oddset för den lägsta förväntade utdelningen är ungefär lika med utdelningen ger mig en god indikation på att systemet på sin höjd innehåller enstaka olönsamma rader. Vid högre utdelningar är EV:t (utdelningen genom oddset) som synes fantastiskt.

Oddset för systemets osannolikaste rad är 20 107 och trots att systemet är långt brantare än vad de flesta lämnar in så är det ju inte i närheten av vad som finns att vinna i potten (sannolikt runt 1,5 miljoner).

I skrivande stund är det flera timmar kvar till spelstopp och om jag håller fast vid systemet kommer jag troligtvis ändå att cappa utdelningen vid 30 eller 40 k. I utkastet ovan (utan cap) ligger ca 65 rader över 40 k i förväntad utdelning och det är oproportionerligt mycket med tanke på hur ovanligt det är med så höga utdelningar.
Jag vill att en klar majoritet av mina rader ligger intervallet 2k-10k, då det är lite av en ”sweetspot” på TT.

Om vi går tillbaka till värderingen av omgången – det är inte alls nödvändigt att varje gång räkna fram spelvärdesnettot för varje match som ovan. Ser du att på stryket.se att det är så in i bomben mycket grönt så kan du lugnt utgå från att omgången är spelvärd. Sedan gäller det som sagt bara att få med så mycket grönt det går på kupongen och ändå fortfarande ha en någorlunda realistisk vinstchans.

Nu till något som kanske överraskar? Kupongen var hämtad från en EU-onsdag och det betyder att exakt samma matcher återfinns som de 8 första på EU-tipset. Även där har spelarna överstreckat favoriterna brutalt, till och med aningen mer än på Topptipset. Och det tar inte slut där heller, även i match 9, 10, 11 och 13 fortsätter favoriterna att vara alldeles för betrodda.

Spelvärde EU 9/2 2022

Det här måste väl vara en drömkupong? Vi vet ju att värdet i poolspel kommer från felstreckning så det är väl bara att slicka sig om munnen? En värdespik, vaskar på de allra fulaste favsen och sedan reducering på de övriga så är vi väl i hamn?

Dessvärre inte! Problemet, som är ganska typiskt för EU-tipset, är omsättningen. Jag gissar på att den hamnar runt 8 miljoner och eftersom det inte är någon JP skulle det innebära ca 2 miljoner i 13-rättspotten.

Vi kan se vad som händer om vi jobbar grönt i ungefär samma utsträckning som på TT:n.

Mitt systemutkast.

Vi har en åsnespik i Cardiff och två lite lägre streckade, neutrala spikar i Palace och Preston. Vidare har vi vaskat Betis igen (värsta tecknet på kupongen) samt Villa. Vi tillåter två gula, fula favoriter och säger att högst en av Blackburn och QPR (som också är rejält överstreckade) får vinna.

Inga konstigheter, och på stryket hade jag mycket väl kunnat lämna in något i denna stilen.

Men kolla radinfon!

Radinfo.

Att den lägst betalda raden ger 25 k men bara sitter en gång på 134 327 gånger är dessvärre inget att göra åt. Så är det nästan alltid och skulle den sitta får man väl förbanna sig själv för att man inte spelade den som 13-ling på oddset i stället och vann 5,5 gånger mer. Vore det ett privat system skulle jag nog satt en utdelningsgräns på minst 100 k här för att undvika skiten, Men det går som sagt inte på Tillsammansbolagen.

Att oddset för medianutdelningen är 1,75 ggr högre än utdelningen är inte heller det stora problemet. Eftersom bara 40% av pengarna i prispotten går till 13 rätt så kan oddset få vara högre än utdelningen. Break-even på den raden borde gå vid ett odds på runt 1,36 miljoner.

Det som gör systemet helt ospelbart är oddset för maxutdelningen. Det får absolut inte vara 6,8 miljoner när det bara finns 2 miljoner att vinna för 13 rätt. Break-even går vid 1 761 377/0,4=  4,39 miljoner, men du vill ligga lägre än så. Det finns ju en risk att pengarna till 10 och till och med 11 rätt fryser inne och skeppas över till en annan omgång. Och målet var ju dessutom att vinna pengar – inte att gå jämnt upp.

Summa summarum blir du tvungen att spela flackare. Du får tillåta fler dåliga tecken och när du gör det blir ditt system mer likt genomsnittsspelarens och du tappar det mesta av din edge. Risken är stor att den enda som kan förvänta sig vinst är Svenska Spel.

Sammanfattningsvis:

  1. Bra omgångar ska ha högt spelvärde.
  2. Spelvärdet måste dessutom gå att realisera inom ramen för vinstpotten.

/Johan Kretz

Chatta