Big9 Bengt Sonnert

17/3 | Bengans Big 9-Krönika – EV!

Lördagsgodis och EV-beräkningar

Det pratas ofta i spelsammanhang om spelvärde, eller EV (Expected value). På spel på oddset så är spelvärde den förväntade vinsten i snitt per krona när du hittar ett överodds mot sannolikheten att spelet sitter. Till exempel om du får 3 ggr på en coinflip så är EV 1,5 (3/2). Du kommer att vinna 50 kr i snitt på varje 100 kr du satsar. Poolspel är mer komplicerat men vi kan ändå använda EV för att försöka bygga bra rader. Men eftersom du spelar mot andra spelare så går det aldrig att veta exakt värde på dina rader, i alla fall inte i förhand.

Jag har gjort den sedvanliga oddstabellen som vi använder som fusklapp när vi bygger våra rader. Alltid trevliga helgrundor, denna gången med fem st PL samt fyra matcher från Europas övriga toppligor.

big 9 bild1

Jag har sedan slagit in streckprocenten i skrivande stund i Excel och omvandlat dessa till odds. En brasklapp för att omsättningen inte är så hög och den lär förändras en del, men vi har en fingervisning på hur strecken kommer att landa. Till exempel streckas etta+över i tyska matchen till 70%. Streckoddset blir då 1/0,7=1,43. För enkelhetens skull så har jag inte tagit hänsyn till wildcard, som påverkar streckprocenten en hel del.

big 9 bild 2

Genom att dividera streckodds med det verkliga oddset så får vi ut EV. Allt över 1 är spelvärde i teorin.

big9 bild 3

Denna tabell gör det enklare att se vilka streck som är bra och dåliga. Dock så glömmer vi en sak, den kanske viktigaste. Det är att vi inte bör chansa alltför mycket då omsättningen inte räcker till för att betala ut de mest osannolika raderna. Så målet bör att spela rader med relativt hög EV till så hög sannolikhet som möjligt. De sämsta strecken är som vi tidigare vet X+över, de är inte bara väldigt osannolika, utan har även väldigt dåligt EV. Undvik så mycket som möjligt.

Helgens Grundrad

big 9 bild 4


💣 Spikarna:

Det har känts som att Aston Villa haft en riktigt kass säsong, men lite i skymundan har de klättrat i tabellen och nosar på övre halvan. Nu möter de ett hett Bournemouth på hemmaplan och jag tror många vill gardera matchen på grund av bortalagets senaste matcher. Men jag gillar spiken här som kommer rensa en del och till ett neutrals spelvärde spikas favoritkombon etta+över.

En annan vettig spik är Atletico Madrid. Även om bortalaget Valencia höjt sig klart på slutet så bör detta vara ett smart drag. Inga större avbräck hos Madridlaget och de hart faktiskt skapat nästan 1,8 xG per match under säsongen. Det är lätt att tro att de är ett underlag med Simeone med det är en sanning med modifikation. Bortalaget Valencia är långt ifrån forna glansdagar och med en lång skadelista så kommer det bli tufft att lämna Madrid med poäng. Neutral värde på favoriten återigen och jag spikar etta+över.

💥 Dragen:

Leeds åker till Wolverhampton med kniven mot strupen i bottenstriden. Laget har varit riktigt bra på slutet men inte fått mycket för det. Jag tror det finns bra chans att det vänder mot ett gäng uddlösa vargar. Wolves var helt utspelade av Newcastle senast och den fina starten på året kan ha behövts för att inte bli inblandade i nedflyttningsracet. Jag spikar faktiskt Leeds som en rejäl chansning. Tvåa+över/under har väldigt högt EV och där landar vi.

På St Marys möts två lag som inte mår speciellt bra just nu. Saints ligger sist i tabellen och inget pekar på att de kommer klättra över strecket i närtid. Dock möter de ett Spurs som heller inte har någon storform. Livsviktiga poäng står på spel och jag tror och hoppas att hemmalaget gör denna match till en kamp. Under står nära till hands och jag chansar bort tvåan som är kraftigt överstreckad. 1X+under.

🃏 Wildcard:

Då återstår wildcardet. Vi sätter det i Brentford-Leicester. Jag har lite svårt att analysera den här matchen. Å ena sidan tycker jag att både odds och streck är alltför Brentfordtunga, men det är inte kul att sätta sig i rävbåten just nu. Jag tror det finns goda chanser för mål, men skär ni ner så missa inte att ta med X+under till väldigt högt spelvärde på helgens Big 9.


Våra andelsspelen på Big 9 hittar ni som vanligt här

Vi ses på Lördagens stream där vi lägger första halvtimmen på att snacka om de senaste oddsrörelserna och streckprocenten på Big 9. Samtidigt bygger vi ett On-Streamsystem som alla kan vara med på.

Chatta