Big9 Bengt Sonnert

Bengans Big 9-Krönika – Wildcard

När ATGs nya poolspel på sport dök upp så var den stora överraskningen något som hette Wildcard. Min första reaktion var att det var något som hörde hemma på julafton när jag krossar familjen i sällskapsspel eller i rollspelsvärlden när man slåss mot drakar och demoner. Detta är dock något helt annat som skär ner svårighetsgraden på spelet rejält.

Vad är då Wildcard och hur ska du tänka när du placerar det?

Wildcard är en “tvingad” helgardering som alla kuponger får. Istället för att kosta x6 så får du en helgardering utan faktor. Det gör att antalet kombinationer som man kan betala för blir 1,67 miljoner istället för de ca 10 miljoner kombar som det finns på nio matcher. Det gör även att strecken jämnas ut på matcherna då den inte räknas in i procentfördelningen. Det finns såklart olika vinklar på vilka matcher man ska använda sitt WC men generellt sett så bör det finnas ett par kriterier som ska uppfyllas. Eftersom det per definition är en helgardering av en match så är det väldigt likt att helgardera ett lopp på travet eller på tipset.

En helgardering är bäst att använda när en match är korrekt streckad av svenska folket. Om en match är helt snett streckad och värdet ligger på vissa utfall så vill du ofta ta bort de sämsta strecken. Väljer du ändå att använda ditt Wildcard där så kommer du att göra din kupong sämre. Ibland är det ändå nödvändigt eller till och med bra att ha med lite sämre streck men generellt sett så vill man spela understreckade rader.

Wildcard passar bra på relativt jämna matcher. Även om vissa större favoriter kommer att vara över- eller korrekt streckade så kan det vara dumt att helgardera eller använda ditt WC där. Sannolikheten för att sätta din kupong blir helt enkelt för låg gentemot vad du kan vinna. Poolspel handlar inte enbart om att spela rader som är procentuellt värde utan även om att spela rader som inte är alltför svåra. Om det exempelvis finns en miljon att vinna i 9-rättspotten och många av dina rader ligger över två miljoner i odds så är de för svåra för att vara värderader. Jämför det med att spela på oddset men spelsidan skulle ha en maxvinst per kupong. Då är det dumt att lägga till ett par matcher eller spela för mycket skrällar som gör att kupongens odds går långt över maxvinsten.

ATG visar tydligt vart svenska folket har satt sin wild card. Det finns inte alltid något tydligt rätt eller fel som på ett högskoleprov utan den som vågar gå lite utanför boxen kan belönas.Tre matcher från England och Spanien, två från Italien och en tysk på veckans kupong. Jag har lagt upp ett par andelssystem på spelolekkontoret, är ni sugna på att haka på så är det bara att klicka på länken.

 

Till atg big 9 andelar


Big 9 ATG 22/10

⚽️  Spiken

Man City lär studsa tillbaka från förlusten senast och nu är det Brighton som står för motståndet. Med Haaland och De Bruyne så tror jag Brighton kommer straffas för att det blev mållöst senast. Trots en viss överstreckning så tar jag etta+över som bank för att dra ner risken med systemet.

💣 Dragen 

Det finns ett par riktigt fina drag på helgens kupong. Både Milan och Real Madrid har varit riktigt starka i sina respektive ligor. Även om det finns hög risk att båda lagen vinner så finns det ett fint värde på undern där. Jag funderade till och med på att ta bort övern i Real Madrid men väljer på detta system att ha med både över och under.

Valladolid – Sociedad bör kunna bli en jämn match och där chansspikar jag X+under för värde.

Krysset är överstreckat i Chelsea – Man United. Med tanke på att så många lagt sitt WC där så blir det ännu fler streck på matchen. Jag tar bort krysset och i och med att gubbgardering och överspel korrelerar så hoppas jag på en del mål i matchen. Skulle det knipa i slutet så vet jag att både Bobby och Timman från stugan är på plats och lär kunna hjälpa till och skrika in några baljor i andra halvlek.

Wildcardet sätter jag i Fiorentina – Inter. Endast 7% har satt det där i skrivande stund och även om Inter är ganska rejält överstreckade så känner jag att det är vettigt att få med alla streck här. Marknaden tror på mål och en relativt jämn match, så det blir en utmärkt plats att placera mitt WC.

 

Chatta