Big9 Bengt Sonnert

Bengans Big 9-Krönikan

Premiär för krönikan!

För ungefär ett år sedan lanserade ATG sitt nya poolspel på sport som skulle konkurrera med Stryktipset på lördagar. Förväntningarna var högt satta och det fanns många som tyckte till om spelet. Jag själv var tveksam till hur kul det skulle vara att spela, Wild Cardet och om det skulle finnas något värde i spelet. Så här ett år senare så har väl mottagandet varit medium rare av spelarkollektivet. Omsättningen ligger ungefär mellan 2-4 miljoner beroende på omgång/jackpot och de där riktigt stora pengarna finns fortfarande inte att vinna.

Jag har dock själv börjat uppskatta spelet en del. Intresset fick direkt en boost då jag satte nio rätt tidigt för 300-400 k och sedan dess varit med och nosat en del på bra utdelningar. Förra veckan var jag ett stolpskott av Belgien ifrån att vinna 500k+ och det är klart att det är mycket roligare när det känns som man är med hela vägen. Spelupplevelsen är väldigt personlig men för mig är det ett roligt spel att följa då en match väldigt ofta “lever” hela vägen. Varje mål är viktigt, även om en favorit leder med 2-0 så kommer man vilja ha eller inte ha det där tredje målet.

Men för en seriös spelare så är det inte bara upplevelsen som är viktig, utan framför allt att man kan hitta vinklar för att ge sig själv en fördel gentemot hela poolen. Jag vill helt enkelt göra bra spel och känna att jag kommer vinna i längden med rätt strategi. I andra poolspel är det inte alltid man känner så även om det också kan vara kul. I till exempel stora lottospel så är det jackpotten som är spänningen, tänk att vinna 20 miljoner! Även om du vet att du kommer förlora i längden på spelet så är det kanske värt en mindre slant för chansen att ens liv kommer förändras ekonomiskt om blixten slår ner.

Så frågan är om Big 9 har ett värde att spela för seriösa spelare, går det att hitta en edge? Jag är rätt säker på det och kommer under hösten skriva lite om hur jag tror man ska tänka, lite vinklar och spelteori. Jag hoppas att någon kommer tycka det är intressant och det finns säkert många som redan har klurat och kommit längre än jag i konsten att göra bra rader.

Spela Big 9 med Stugan här!

Hur fungerar Big 9?

För er som aldrig har spelat så tänkte jag gå genom det enkelt. Varje runda har nio matcher och för att få ett korrekt utfall så ska du ha rätt på BÅDE 1X2 och över/under 2,5 mål. Ett par enkla exempel:

Matchen slutar 1-0. Då ska du ha kryssat i etta och under för att få rätt. Det hjälper inget att ha ena utfallet rätt.
Matchen slutar 2-2. Då ska du ha kryssat i kryss och över för att få rätt.
Matchen slutar 1-4. Då ska du ha kryssat i tvåa och över för att få rätt.

Varje match har alltså sex olika alternativ, men du måste klicka i minst ett på 1×2 och ö/u på varje match. Så en helgardering på en match kommer se ut såhär.

Etta+Över, Kryss+Över, Tvåa+Över, Etta+Under, Kryss+Under, Tvåa+Under.

Radpriset är 50 öre och det finns runt 10 miljoner unika rader. Dock har ATG adderat något som gör spelet enklare. Alla får ett Wild Card att placera ut på valfri match kostnadsfritt. Det gör att det egentligen bara är åtta matcher som man betalar för och därför kostar det (1,68*0,5) ca 850 000 kr att helgardera kupongen. All information om hur matcher är streckade finns när man klickar på en match och väljer “spelvärde”. Jag kommer senare gå in på mer varför detta är så viktigt att titta på.

Till helgens kupong är det hela fem PL-matcher, två Serie A och två La Liga. Vill du kolla på spelet eller köpa en andel av någon av oss i stugan så kan du klicka på länken nedan så kommer du direkt dit. Vi kommer under hösten att köra utan ombudsavgift på Big 9-andelarna. I övrigt får ni gärna höra av er till mig om frågor om spelet eller om det är något som är oklart. Avslutningsvis hoppas jag ni kommer tycka krönikorna ger er något, även om inte alla är sugna på att spela Big 9 själva.

Spela Big 9 med Stugan här!

Vi har även gjort en enkät som vi skulle bli glada om ni tog en minut att fylla i.

Gå till undersökningen