Big9 Bengt Sonnert

Bengans Big 9-Krönika – Odds och Spelvärde

Odds och spelvärde i Big 9

Jackpot till helgen på Big 9 och det är en väldigt spännande kupong. Det gäller som bekant att hitta den perfekta slalombanan för att maximera utdelningen sett till risken man tar för att sätta nian. En del av den utmaningen är att leta efter drag med högt spelvärde. För att hitta var dessa ligger så brukar man normalt jämföra streckningen med oddset. Är oddset lägre än streckningen så är Expected Value (EV) över 1. Om till exempel ett drag står i 4 ggr pengarna men är streckat till 50% (Odds 2,0) så blir EV (2/4) 0,50 och bör undvikas. Är det tvärtom streckat 25% (odds 4,0) och står i 2 ggr så är istället EV (4/2) 2.0 och har ett väldigt högt spelvärde.

spelfördelning big 9

Som ni ser på bilden så får man hjälp utav ATG med vilket spelvärde 1X2 och Ö/U har. Men som vi gått genom tidigare så spelar vi ju inte dessa utfall utan vi spelar de som finns med längst ner i bilden. Etta+Över, Kryss+Över, Tvåa+Över, Etta+Under, Kryss+Under, Tvåa+Under. Det är här nyckeln till spelvärde finns men vi får ingen hjälp av ATG med detta. Så hur går man tillväga för att räkna ut det korrekta oddset på varje utfall?

Det finns säkert massa olika vägar att gå tillväga men jag tar hjälp av excel och marknadsplatser för odds. Som ett exempel tar jag matchen mellan Brighton och Chelsea. Alla sannolikheter räknas med 1/oddset.

Big 9 analys

Jag har gjort en enkel excelfil för att räkna ut den korrekta sannolikheten för de olika utfallen. Det finns sex olika resultat som går under i en fotbollsmatch, samt ett oändligt antal resultat som går över. Som tur är behöver vi bara matchoddsen och dessa sex resultatodds som går under för att räkna korrekt. Jag använder oddsen för resultat från spelbörsen för korrekt odds.

Sannolikheten för etta+under är sannolikheten för 1-0 adderat med sannolikheten för 2-0. Så 1/10,5+1/19. Det blir cirka 15%. När man sedan vet att det är ca 32% chans för hemmavinst (1 / 3,15) så betyder det att alla andra hemmasegrar (etta+över) förutom 1-0 och 2-0 har 32-15 =17%.

Samma sak gör vi för krysset. 0-0 och 1-1 har en adderad sannolikhet på 22%. Eftersom det är ca 29% lchans för kryss så är över+kryss endast 7% chans. Slutligen gör vi det även för tvåan där 0-1 och 0-2 har totalt 17% att hända och övriga bortasegrar därmed har ca 22%.

Resultatet av uträkningen blir som förväntat att Chelsea-vinst är väldigt överspelat och dåligt spelvärde på både tvåa+över och tvåa+under. Men det mest intressanta är något som jag skrivit tidigare om. Hur ofta det är dåligt värde på X+över. Just nu är det spelat hela 18% medan det endast är 7% sannolikhet.

Över till helgens runda, jackpot som sagt och det är dags att sätta ngt rejält. Vi kör avgiftsfria andelar genom länken, haka på oss om du vill!

Spela Big 9 med Stugan här!

Big 9 kupongen

Spikarna:

Liverpool är den största favoriten på kupongen och när de möter Leeds så är det troigt att det blir många mål. Jag gör det enkelt för mig själv och spikar av ettan och övern trots ett litet negativt värde.

Barcelona fick rejält med pisk mot Bayern, men nu är motståndet något annat. De behöver ta tre pinnar för att hänga med Real i titelstriden och när det finns så många andra fina spelvärda drag så spikar jag av Barca+Över.

Dragen:

Som vanligt så gäller det att hitta de sämsta favoriterna och gå emot dem. Över är generellt överstreckat och vi försöker undvika att strecka den sämre kombinationen kryss+över.

Lecce gjorde en fantastisk första halvlek senast hemma mot Fiorentina och även om andra halvlek var sämre så kommer jag att välja bort ett krisande Juventus. Jag tror även på en tight match. 1X+under!

Även Newcastle lär bli ordentligt överstreckade och här tror jag att ett Aston Villa med ny manager kan störa Magpies ordentligt. Även här hoppas jag på tight match och draget blir X2+under.

Wildcardet sätter jag i Brentford – Wolves. En jämn match som det mycket väl kan bli mål i. Vi hoppas på att lagen följs åt ända upp till 2-2 eller liknande och sätter helgarderingen i en match som endast är vald som WC av 12% i skrivande stund.

Spela Big 9 med Stugan här!

Mvh,

Bengan

Chatta