Big9 Bengt Sonnert

Bengans Big 9-Krönika + Jackpot


Big 9 Jackpot (på riktigt) & multibongar!

I förra veckans krönika hade jag missförstått jackpot-systemet på ATG och trodde onsdagens extrapengar gick till lördagen och tvärtom. Men tydligen låter de onsdagens jackpot gå över till kommande onsdag och lördagens till kommande lördag. Inte säker på om jag tycker det är så bra, men nu vet vi det i alla fall. Ledsen till er som hann bli uppspelta innan jag ändrade krönikan.

Spela Big 9 med Stugan här!

Min grundrad senast fick bara fem rätt, men det var endast ett mål ifrån i alla fyra matcher som missade. Spikarna satt enkelt och många av de understreckade dragen blev väldigt bra värdemässigt och sett till matchbild. Detta gjorde även att jag satte två andelsspel med vinst på ca 17,000kr vardera. Men med så klara spikar som var favoritbetonade och en del andra riktigt fina drag, slösade jag bort en massa streck? Borde jag vunnit mer?

Det verkar vara viktigt för ATG att ha med de största lagen och matcherna på kupongen. De har till och med döpt spelet till Big 9 och då är det svårt att göra något annat. Men detta innebär också att det ofta blir en hel del stora favoriter på kupongen.

De flesta gillar generellt när det är roliga matcher men jag tror ATG underskattar svenska folkets lite. För väldigt många handlar det inte bara om bra fotboll utan att få klura på kupongen, hitta spelvärde och ha chansen till lite högre vinster. Det är även svårt för större system att bygga bra rader i en tid där andelsspel blir allt mer populärt.

Här finns det dock en funktion som ofta blir kritiserad, men som vi kan använda till vår fördel. Det går för den enskilda att bygga “multibongar” eller för en andelsläggare att “snurra” ett mindre system. Om värderaderna ligger i de lite mer sannolika spektrumet så bör vi inte slösa streck på många matcher och vi borde heller inte ta med de mest överstreckade bara för att vi “har råd” att strecka på.

I lördags var utdelningen ca 7500 kr för nio rätt, då en hel del favoriter vann. Dock satt ett par understreckade underspel och sannolikheten för en rad som satte Wild Cardet på den tyska matchen (det bästa stället teoretiskt) var cirka en på 10 000. Med ett radpris på 50 öre blev det faktiskt väldigt bra värde, då det även blev utdelning på åttor och sjuor.

Det är viktigt när man spelar multibongar att inte spela för osannolika rader. Är kupongen svår eller om du tror på skrällar så kommer du vinna dina egna pengar i potten. Finns det till exempel en miljon i 9-rättspotten och du är en av få vinnare så har du bara sänkt utdelningen utan att egentligen vinna så mycket mer. Så när passar det att snurra systemet?

Optimalt är när det är en del bra favoriter och resten av matcherna har några fina värdestreck. Är det jackpot på det så har vi den perfekta situationen för att göra detta och som en händelse är det precis vad det är nu på onsdag.

Big 9 tips

Innan strecken har satt sig är det lite svårare att bygga en kupong så ni får ta mina tidiga tankar med en liten nypa salt.

⚽  Spikarna

Barcelona var klart bättre laget mot ett vilt kämpande Inter senast. Jag tror det finns bra chans för hemmalaget och om Xavis gäng lyckas spräcka nollan tidigt finns det även god möjlighet att det rinner iväg. Etta+över!

Även om Conte vill spela en kontrollerad fotboll och det slutade 0-0 i Tyskland så är detta en match som de vita bör vinna. Det saknades inte chanser för Spurs senast och med hemmaplansfördelen och en just nu understreckad spurs+över så känns denna som en vettig spik.

Bayern+över blir kanske en bit överstreckad, så för den modiga garderar man här. Tyskarna har i princip vunnit gruppen och det kan bli en del rotationer, men det är stor klasskillnad. Även om inte man kanske inte täcker bettinglinan som är -2,5 så kan detta vara en vettig spik. Matchen kan dock vara en nyckelmatch för att utdelningen skjuter i höjden om det skräller.

Leverkusen+över. I första mötet var Leverkusen det klart bättre laget i första halvlek. VAR och missade straffar gjorde att Porto kunde komma ut som ett bättre lag i andra och vinna till slut. På hemmaplan tror jag att tyskarna vinna och gör en del mål till fint värde.

Malmö har det tufft just nu. Efter att Milos fått sparken har det blivit sämre och sämre, nu på bortaplan mot Union Berlin så kan det bli åka av. Jag kollar mot att spika ettan+över men håller noggrann koll på strecken.

  Dragen

För att få någon balans på kupongen, så väljer jag tidigt att kliva Liverpool. Klopps försvar är visserligen en hönsgård just nu, men samtidigt så känns det som om detta är en perfekt match att försöka jobba på defensiven. Det lär bli understreckat på 1X+under och jag hoppas att Rangers gör det bra.

Djurgården gjorde en heroisk insats i Belgien och vann med 1-0. Gent blev lite paralyserade efter att Danielsson nickat in ledningsmålet och skapade inte tillräckligt mycket för att komma tillbaka. Men de bör ändå vara favoriter i Stockholm och när DIF inte lär stressa för att vinna kan det bli en liknande matchbild som senast. X2+under.

Wildcardet hamnar i matchen mellan Sporting och Marseille. Jag gillar hemmalaget på oddsen, men ett som Marseille spelat hittills så kan det nog sluta lite hursomhelst.

Grundraden är endast på åtta rader, men för att illustrera så spelas den för 5 kr och vinner 10 ggr så mycket när den sitter. Jag kommer att spela med en faktor (multibongar) på andelarna denna gång, vill ni haka på så gör ni det via länken nedan.

Spela Big 9 med Stugan här!

Chatta