Kretz krönika

Challenge – antar du utmaningen?

De senaste veckorna har jag fördjupat mig i Svenska Spels Challenge – ett skamligt underskattat poolspel. Kanske rynkar många på näsan åt de låga omsättningarna, men de är i själva verket en viktig orsak till att spelet kan vara så lukrativt.

Så vad är då Challenge? Enkelt beskrivet är det ett streckspel med 6-8 spelevent. Medan till exempel Topptipset enbart innehåller fotbollsmatcher kan en Challengeomgång även erbjuda spel på ishockey, bandy, innebandy, handboll, skidskytte, trav och … you name it.

Lyckligtvis behövs inga som helst specialkunskaper för att slakta Challenge – jag har själv vunnit på såväl bandy- som skidskytteomgångar trots att jag inte ens kan reglerna i de sporterna.

Inte sällan blandas traditionellt 1X2-tips med Över/Under, vem som gör mest mål eller vem av två längdåkare som kommer först. En typisk kupong kan se ut så här:

Challenge den 28 mars 2021

Jag vet inte ens vilka sporter det handlar om, men lyckas jag hitta odds på Pinnacle eller Betfair så är jag ready to go.

För om spelvärde är viktigt på Stryket och superviktigt på Topptipset så är det … tja, allt på Challenge. I synnerhet i de omgångar som bara innehåller sex spelevent finns över huvud taget inget utrymme för slasktecken.

Varför är Challenge då så lönsamt? Svaret är enkelt – det är ofta enormt mycket mer felstreckat än till exempel Topptipset. Och som jag hoppas att ni har förstått vid det här laget – det är felstreckning och endast felstreckning som skapar värde på poolspelen.

Är Challengespelarna mer dumma i huvudet än andra poolspelare?
Kanske. Men framför allt bidrar de låga omsättningarna till de riktigt skeva streckfördelningarna. Det finns ingen ”wisdom of the crowd” som kan räta upp det, och knappt heller några pros som går in sent med värdebaserade spel.

Jag tänker visa er ett fullständigt sinnessjukt exempel, men först några bra grundregler baserade på mina observationer:

1. Stäm av strecken mot Pinnacles eller Betfairs odds. Spela endast värdestreck. Folkets bias är tämligen förutsägbar: man understreckar konsekvent den lägsta goal rangen och man överstreckar svenska lag/idrottare kraftigt.

2. Spela aldrig något annat än lägsta radkostnaden. Omsättningen är för liten för det och du kan ofta vinna hela potten för 5 kronorsrader utan att spela superbrant.

3. Lämna alltid in precis före spelstopp. De låga omsättningarna gör att strecken kan förändras markant de sista 10 minuterna.

4. Fäst stor uppmärksamhet vid om utfallen i speleventsen har oberoende eller betingade sannolikheter. Det sistnämnda är fallet till exempel då ett event är 1X2 och nästa event gäller antal mål i samma match. Är sannolikheterna betingade uppstår ofta magiska värden.

Ett praktexempel på det sistnämnda är Challengeomgången från torsdagen den 25 mars. Själva konstruktionen av omgången gjorde att det fanns ett upplägg som var långt lönsammare än alla andra:

Nyckeln till värdet ligger i att det kraftigt understreckade X:et i matchen Sverige-Georgien – om det går in – också oftast löser event 2, 3 och 4 utan extra kostnad.
Om vi försöker oss på att räkna ut hur stor chans vi har att sätta detta 45-kronorssystem så ser vi snart poängen. Systemet vinner om:

  • Spanien vinner och …
  • … Sverige spelar 0-0 eller 1-1 och varken Zlatan, Isak eller Quaison gör det svenska målet.

Berg kan vi lämna utanför ekvationen eftersom han inte var ombytt, medan det stod klart att Quaison skulle starta på bänken.

Oddset på Betfair för spansk seger var 1,225 så sannolikheten är 0,816.
Oddsen för 0-0 i Sverigematchen var 14,75 på Betfair, vilket ger sannolikheten 0,0678.
Oddsen för 1-1 var 11,75 vilket ger sannolikheten 0,0851. Men vi spricker om fel spelare gör målet i 1-1-matchen och jag väljer därför att reducera sannolikheten där till 0,04.

Om vi summerar så är chansen att sätta systemet 0,816 x (0,0678 + 0,04) = 0,0879 eller ungefär 8,8%.
Det betyder att vi, när systemet går in, måste vinna minst 45 kr/0,088 = 511 kr för att det ska vara lönsamt.

Hur mycket vinner vi då? Tja, vi kan ju räkna på worst case scenario och se resten som en bonus.

Vi börjar med att fastställa prispoolen. Omsättningen var 80 095 kr och 75%, d v s 60 071 kr, går tillbaka till vinnarna.

Sedan ska vi räkna ut förväntat antal vinnare utifrån streckningen. Ett osäkerhetsmoment är att eftersom vi inte vet om några spelare har lirat högre än 5 kr så vet vi inte heller det exakta antalet inlämnade rader. Återigen tar vi det säkra före det osäkra och räknar med att alla spelat 5 kr per rad (dåligt för oss).
Vi har då 80 095/5= 16 019 inlämnade rader.

Vi multiplicerade dessa med streckprocenten och får då 16 019 rader x 0,09 x 0,53 x 0,31 x 0,66 x 0,9 x 0,45 x 0,52 = 33 vinnare.

Vår lägsta möjliga vinst (om alla spelat för 5 kr raden och både Österrike och Polen vinner) blir då 60 071 kr/33 vinstrader =  1 820 kr.

I praktiken skulle vinsten sannolikt bli mycket högre (Både Österrike och Polen vinner mindre än 20% av gångerna och visst finns det dårar som spelar x 10 eller t om x 20) och med skrällvinster i match 7 och 8 finns säkert chansen att ta hela potten.

Min skattning, baserad bland annat på den faktiska utgången, är att den förväntade vinsten ligger någonstans mellan 4 000 och  4 500 kronor vid 7 rätt, alltså kring 90-100 ggr insatsen.

Men till och med i vårt sämsta tänkbara scenario är utväxlingen absurt bra: vi satsar 45 kronor och nästan var elfte gång vinner vi 40 gånger insatsen eller mer.

Hur det gick vet ni. Spanien vann inte, och Sverige lyckades hålla undan och vinna med 1-0.
Men det gör mig inte så mycket, spelet var billigt och så stilrent att jag skulle vilja rama in det och hänga upp det på väggen :-).

En parentes – en del av er kanske undrar om det inte hade varit rimligt att gardera upp Spanien? Sverigedelen är ju så lukrativ, så varför inte betala lite för att öka chansen att realisera EV:t?

Jag tror inte det vore någon bra idé. Det finns helt enkelt inte tillräckligt mycket i potten för ett sådant långskott som en rad med kryss i bägge matcherna innebär. Omsättningen är för låg.

Och i en spelform som erbjuder nya chanser flera gånger om dagen finns det heller ingen anledning att sälja ut särskilt mycket EV för vinstchans. Superlägen som ovan uppstår visserligen inte dagligen eller ens varje vecka, men de kommer med tillräckligt täta mellanrum för att du ska kunna ha is i magen.

Veckan som gått …
Två omgångar i VM-kvalet präglade den gångna veckan och även om Europatipset gav den förväntat låga utdelningen så blev ju Stryktipset riktigt spännande. Bidragande till utdelningen var den nederländske domaren Danny Makkelies misstag då han och hans linjeman lär vara de enda åskådarna som inte såg att Christiano Ronaldos 2-3-boll var över linjen i den 95:e minuten.

Trist såklart för alla som missade 13 på detta och kanske särskilt för Stugans spelläggare Martin Goding, som annars hade satt sitt 75-kronorssystem.

Veckan som kommer …
Onsdagens Europatips ser, trots 4 miljoner kr JP, om möjligt ännu osexigare ut än söndagens, och jag kommer inte att lägga ut några bolag. Stryktipsomgången på lördag däremot är svåremotståndlig med sina 11 miljoner i JP, och förmodligen avsevärt med svårtippade matcher.
Då kör vi igen!

Johan Kretz

Chatta