Kretz krönika

Dam-VM

Kan vi tjäna pengar på damerna?

Jag har länge funderat över hur oddsmarknaden egentligen klarar av damfotbollen, och i synnerhet då i mästerskap. I samband med VM nu gjorde jag en liten undersökning (kanske inte helt metodologiskt oantastlig, men ändå) som indikerar att jag är rätt ute – favoriterna står ofta alldeles för lågt.

Min tes var att man skulle kunna spela underdogen i samtliga matcher och gå med hyfsad vinst. För att kontrollera om den stämmer listade jag alla matcher som spelats hitintills och hämtade hem oddsen för rak vinst underdogen, asian +0,5 (vinst eller oavgjort) och +1,5 (vinst, oavgjort eller förlust med uddamålet).

Jag gjorde en fiktiv satsning om 100 kr på alla dessa odds och så här blev det.

Dam-VM

Underlaget, 53 matcher, är förstås väldigt litet men resultatet går ändå i den riktning jag hade väntat mig. Och +1,5-linan kompenserar i viss mån för det låga antalet matcher genom att dämpa variansen.

Utfallet skulle utan tvekan kunna förbättras med en del mindre justeringar. Självklart spelar man inte +1,5 på underdogen i oddsmässigt jämna matcher (de matcherna hoppar man helt enkelt om man vill testa den här strategin) och jag skulle nog aldrig överväga att spela Vietnam rak mot Nederländerna.

Min tanke är inte att du ska se det här som ett vetenskapligt faktum utan mer som inspiration till att själv reflektera över om damoddsen verkligen är korrekta.
Jag tror som sagt inte att de är det, och det är egentligen inte så konstigt. Damfotbollen är ung och många nationers landslag utvecklas i en rasande takt. Det är helt enkelt svårt för marknaden att hänga med.

Mästerskapsfotboll är dessutom alltid lurig. Vi har inte sett individerna i lag A spela mot individerna i lag B förut och vi vet inte hur samspelta lagen kommer att vara.
Dessutom påverkas oddsen av fansens tv-pengar, och det driver ned oddsen på lag från folkrika och välmående länder där många har råd att satsa en slant.

För övrigt tycker jag att om Sverige tar hem detta bör man resa en staty över Zecira Musovic och ställa den jämte Zlatans i Malmö.
Fast Zeciras ska vara lite högre.

//Kretz