Kretz krönika

Där satt den!

Jag hade inte tänkt publicera någon ny krönika förrän på onsdag eller torsdag, men så finns det ju händelser som bara måste uppmärksammas. Den här, från söndagens Europatips, är definitivt en sådan.

Systemet byggdes av Bengt Sonnert under Twitch-streamen timmen före spelstopp. Sagge och Dybban var väl inte full lika entusiastiska (det knorrades om Tottenham) men Bengan stod på sig och har väl all rätt att ryta ”Sätt er ned!” när gänget spelar in Stryktipspodden nu på torsdag.

Ett riktigt stort grattis vill jag rikta till er som hade andelar! Det bör ha blivit närmare 36 000 per andel och det betyder nog väldigt mycket för många. Någon berättade att hans sjukpensionerade pappa var en av vinnarna, och det värmde verkligen att höra.

Extra glad blir jag faktiskt över att det var ett sådant modigt – och lite originellt – system som belönades. Vi tar en titt på det så ska jag försöka förklara vad jag menar.

Systemramen är hela 39 366 rader. Vi börjar med att titta på vad Bengt gjorde för att skapa +EV. Jag har använt mig av Pinnacles odds och vi börjar med spikarna.

 Spik           Odds          Streck             Spelvärde             
Arsenal    2,73            34%                 1,07                             
Juventus      1,50             75%                  0,89
Napoli          2,63             38%                  1,00

Väldigt många Stugan-system har två, tre eller till och med fyra åsnor (d v s överstreckade favoriter). Här har Bengt valt att spela med en värdespik (Arsenal) och en neutral (Napoli) som dessutom såg ut att bli rejält understreckad men streckades upp mot slutet, och bara en åsna (Juventus).

Leicester, Juventus, Roma och Real Sociedad är lagen du kan fälla för en bra utdelning. Genom att bara ha en åsna får du tre chanser till rejält rensande skrällar.

Som en parentes kan nämnas att omgångens kanske allra läckraste värdespik, som jag vet att Bengt hade på flera andra system, var Hoffenheim i match 13. De stod i 2,63 (38% vinstchans precis som Napoli) men vara bara streckade 21%.

Val av åsna är ingen big deal. Bäst vinstchans bör vara vägledande och här står alla mellan 1,50 och 1,63. Men som strecken sitter är nog Leicester den jag vore mest mån om att kunna gardera på grund av den låga streckningen på Sheffield, så Juventus är absolut ett fint val.

Överlevnadschansen för spikarna är 1/(2,73 x 1,50 x 2,63) = 9,3%

Nu kommer vi till reduceringen. Samtliga färgvillkor har denna gång samma funktion – att begränsa antalet överstreckade favoriter i de rader som man betalar för.

Så varför tre olika färger? Varför inte nöja sig med en färg och villkoret min 2 och max 4?
EV-mässigt är det ungefär samma sak, men en sådan reduktion skulle leda till 28 224 rader i stället för 10 752. Vinstchansen skulle öka i motsvarande mån, men uppdraget var ju att bygga ett 230-kronors.

Genom att dela upp favoritbegränsningen på tre olika villkor kapar Bengt ytterligare ca 17 500 rader. Nästan alla som kapas från 28 000 och nedåt är vinnande rader likvärdiga med dem som blir kvar, men man kan ju liksom inte spela alla lönsamma rader man stöter på :-).

Överlevnadschanser för respektive villkor:
Gula villkoret (min 1 max 1) = 52,7%
Röda villkoret (min 1 max 2) = 48,3%
Gröna villkoret (min 0 max 1) = 77,9%
Totalt färgvillkor = 19,8%

Sedan har vi bara gubben i match 13 kvar att fälla oss. Vi dodgar krysset 72,8% av gångerna, vilket ger följande 13-chans.

0,939 x 0,198 x 0,728 = 1,34%

Det här var ett system inriktat på hög utdelning. Vilken lägsta utdelning systemet hade är svårt att säga, men den hade nog realiserats om Roma vunnit. Jag gissar på runt 150 000 – 250 000 kr.

Och om Leipzig vunnit och såväl Leicester, Roma och Real Sociedad förlorat är jag ganska säker på att systemet varit ensam vinnare.

Sammantaget ett riktigt fint system och jag hoppas att fler låter sig inspireras att spela lite brantare. Vinstchansen 1,34% är nog rätt lagom för den som vill ha bra värde på raderna.

Egentligen ska vi inte ligga så mycket högre ens på Topptipset. Skillnaden där, förutom att du inte vinner 1,8 miljoner, är att du kan skaffa dig motsvarande vinstchans med bara 200 bra rader i stället för 10 000.

På snart återseende!
Johan Kretz

Chatta