Kretz krönika

Därför ska du aldrig stänga spel!

Så sitter man här i svärföräldrarnas sommarhus utanför Nora med Post Loss Depression och ältar alla om och men. Jag kan knappt ens föreställa mig hur Janne och spelarna känner det, med tanke på den tomhet jag själv upplever.

Egentligen har vi inga whining rights, vi tog poäng som vi inte riktigt förtjänade och till sist förlorade vi en match som vi kanske förtjänade att vinna.
Och domaren kan vi inte heller skylla på. Jag reagerade i och för sig på hur många som ansåg att det röda kortet var ”solklart”, men det handlade nog mer om min aversion mot tvärsäkerhet än om saken som sådan.

Utvisningen var antagligen just solklar, så som reglerna är utformade. Sedan kan ju jag tycka att de inte är riktigt klockrena. Enligt min uppfattning borde det finnas en gräns för hur sent man får gå in utan att själv överta något ansvar för situationen. Ukrainaren borde ha insett att han inte hade en suck i helvetet att komma först.

Det enda som skänker lindring är vetskapen om att ett VM-kval hägrar i höst.
Jo, en sak till – allsvenskan drar ju igång igen i helgen! Jag har saknat vettiga kuponger så länge nu att jag la upp ett 199-bolag trots att det inte är JP.

En helt annan sak: på senaste tiden har jag sett flera Facebooktrådar där folk har undrat över om det är vettigt att stänga spel (använda s k ”cashoutfunktion”).
Svaret är väldigt enkelt – nej. Gärna med ett par, tre utropstecken efter sig.

Även om bolagen beräknar cashout på olika sätt är det generellt extremt olönsamt att stänga. Låt oss ta ett fiktivt exempel:
Du har spelat en trippel (vilket du som jag tidigare skrivit bara bör göra för att det är skoj, då det är sämre för din förväntade framtida bankrulle än singelspel).
Belgien – Italien                  3,55
Tjeckien – Danmark          2,18
Ukraina – England              1,45

Totaloddset är 11,22 och du satsar 200 kr så du kan vinna 2 244 kr. Belgien och Danmark gör vad du hoppats, och nu sitter du på lördagskvällen och ångrar Englandsbetet lite. Du kollar upp cashoutmöjligheten.

Belgien och Danmark som dubbel hade givit 7,74 (d v s 1 548 kr) men du erbjuds bara 1 200 kr för att stänga spelet. Om du nappar på det så betyder det i praktiken att du förvandlat ett någorlunda hyfsat spel till ett riktigt dåligt.
Du har spelat dubbeln Belgien Danmark till totaloddset 6,00, när marknaden säger att det ska vara 23% högre!

Därmed inte sagt att du alltid måste ha is i magen. Har du lagt ett väldigt osannolikt kombinationsspel så är det väl ett slags tillnyktrande om du vill reducera variansen lite.
Men det finns bättre sätt.

En metod (den bästa) är att boka England på Betfair för en lämplig slant. Hur stor beror förstås på hur mycket av ditt värde du vill säkra upp. En fördel med Betfair – förutom att du kan agera bookie där – är att du inte betalar någon rejk alls för själva spelet, bara 2% kommission på själva den eventuella vinsten.

Ett annat sätt är förstås att spela ”resultatet blir 1 eller X” på den sajt som erbjuder det högsta oddset.
Och även om du väljer den metoden och bara har tillgång till en sida som ger riktiga skitodds, så kommer du väldigt mycket billigare undan än om du stänger ditt ursprungliga spel.

Vi hörs!
Johan Kretz

Chatta