Gruvligan Bloggen

Fem lärdomar

Årets första månad är slut sedan drygt en vecka tillbaka. Det slutade med 13 rätt tre gånger för Gruvligan. Undertecknad inledde med 13 i början av året men CK var hetast i trion med 13 rätt två gånger samma vecka. En väldigt sur 12a inkasserades när Burton välförtjänt förlorade i 95e minuten.

Efter varje omgång kommer den ständiga utvärderingen och analysen. Det går i stort sett att dra lärdom från varje omgång. Utmaningen är att använda sig av de lärdomar som man dragit. Dessutom rätt lärdom vid rätt tillfälle. Varför inte skriva ett blogginlägg för att påminna mig själv om mina lärdomar?

Den eminente krönikören Johan ”Klonken” Kretz redogör på ett smått fantastiskt sätt det spelteoretiska bakom reduceringar. Kunskaperna som han delar med sig av är såklart en del av de som jag alltid har med mig. Man kan alltid lära sig mer och nytt när det gäller reduceringar. Läs hans krönikor.

För egen del handlar det om att försöka minimera röran som sker från spelstart till spelstopp. Kanske kan det hjälpa någon på vägen.

1)      Oddsrörelserna: jag följer noga hur oddsen rör sig från spelstart fram till spelstopp. Här får jag värdefull information åt vilket håll marknaden går. Det gäller att ta ställning till oddsrörelserna som kommer sista timmen. Stå kvar eller röra om? Naturligtvis måste jag göra något när jag nås av informationen att ett lag droppar med 30 punkter. Stå kvar när oddsen rör sig och marken vibrerar lite lätt under.

2)      Dra inte för snabba slutsatser: om jag börjar analysera kupongen för tidigt ser jag bara kioskraderna. Jag kommer till slutsatsen direkt vilka matcher jag ska måla brett och vilka jag ska spika. Glöm inte att det är lite pengar omsättningen i början och analysera inte kupongen för tidigt. Ha tålamod.

3)      Strecken: då kommer jag, kanske inte osökt in på strecken. Framför allt på EU har jag märkt att vissa tidiga åsnor kan bli fina spikar längre fram. Jag har många gånger dragit samma slutsatser som många andra duktiga spelare. Det finns spikar som ”glöms” bort. Det händer häftiga saker sista 30. Var lagom oense med kioskerna vid inlämning och lämna in sent.

4)      Rövarspiken: våga gå för den. Två söndagar i följd har jag spikat två 30-procentare. Har de varit bovarna i dramat som utspelar sig? Nej, inte alls. Hellre falla på en understreckad rövarspik än 1X i en överstreckad.

5)      Våga ta ställning: här har jag mer och mer börjat ställa mig i Gigantens hörna när det gäller gubbar. Jag tar hellre ställning emot en favorit än att gubbar densamma.

Inga nyheter för den rutinerade. Men jag tror att det är bra att ha en egen kompass att luta sig mot för att inte gå vilse. 

Signerat Bergmästaren, en tredjedel av Gruvligan

Chatta