”Full platta” för Topptips (och Powerplay)!

Mitt standardsätt att spela Topptipset är två spikar, ett villkor av typen min 1 max 2 av fyra för överstreckade favoriter, och – om det inte har tvingat upp lägsta beräknade utdelning tillräckligt – en ytterligare reduktion via utdelningsfiltret.

Det har fungerat ganska bra. Väljer man spikarna så att de inte blockar för mycket värde på andra sidan är det ett lönsamt sätt att spela och jag har inte för avsikt att sluta med det.

Men på sistone har jag börjat experimentera med ett annat – vi kan kalla det ”hypermatematiskt” -sätt att bygga systemen. Jag ska dock inte ta åt mig äran för det, för det är min gode vän Terry Feiff som har utvecklat metoden.

Idén går ut på att ha alla tecken i systemramen, men kräva att ett visst antal matcher – oftast 5 eller 6 – faller ut med ett värdetecken.
Jag gillar det av flera skäl.

Resultaten (Terrys) har varit goda, precis som väntat eftersom de bygger på solid spelteoretisk grund. Men dessutom är det en metod som hjälper oss att komma bort från det fundamentala feltänk som jag menar präglar 99% av alla poolspelsdiskussioner.

Feltänket består i att hantera en tipsomgång som 13 separata händelser (8 om vi snackar TT). Egentligen förstår alla – åtminstone alla någorlunda smarta systembyggare – att det är fullkomligt vansinnigt. Som om sju arkitekter skulle rita var sitt rum i en villa utan att tala med varandra.
Stor risk för att du sitter där med tre badrum och två kök i slutändan.

Likväl – när såg du senast en tipskrönika som gjorde något annat än att avhandla kupongens matcher en och en? När hörde du en spelexpert dela in en kupong i ”block” av matcher? Säga att ”vi tror att antingen City, Chelsea eller Arsenal måste tappa poäng om det ska vara någon mening med att spela omgången”?

Jo, jag förstår. Den krönikören skulle nog få sparken, eller åtminstone ett telefonsamtal från redaktören.
”Ditt jobb är att berätta vilket av de lagen som mest riskerar att tappa poäng, inte att det vore bra om något av dem gjorde det.”
Och så kanske det är. Och effekten blir att hela branschen hjälps åt att upprätthålla Det Fundamentala Feltänket.

”Full platta-konceptet” är raka motsatsen till detta. Du spelar ett antal teckenkombinationer som har förutsättningar att vara lönsamma utan att spekulera i exakt hur vägen till 8 rätt ser ut.
Du kommer oftast att sitta med spikar, men inte förrän en bit in i omgången när du hunnit bomma värdetecken.

Inledningsvis var tanken att vara extremt strikt och kräva 6 eller 7 rena värdetecken. Men systemen blir då så branta att de utdelningar de tar sikte på bara realiseras några få gånger om året. För att få lönsamhet i ett sådant system krävs att man kapar väldigt många rader upptill, då det helt enkelt inte finns en tillräckligt stor pott för dessa rader.
Kvar i det rimliga utdelningsintervallet blir då ganska få rader och konsekvensen blir att variansen blir extrem.

Vi har därför modifierat modellen en aning. Standardvillkoren är 5 eller 6 av åtta, och inte sällan släpps en eller två favoriter in i värmen även om de bara är spelvärdesneutrala eller svagt negativa.
Det ökar vinstchansen en hel del, men framför allt hanterar det problemet med alltför branta rader för prispotten. Det är ju inte ovanligt att alla värden ligger på underdogsen och att då kräva fem eller sex skrällar leder till odds som är långt högre än högsta möjliga utdelning.

Egentligen är det bara att pröva sig fram för den som är sugen. Kanske kan mina egna observationer nedan vara till hjälp?

 • Du måste använda utdelningsfiltret och framför allt cappa uppåt. När du lägger ett vanligt system med spikar har du redan plattat till systemet rejält, och ett utdelningstak på till exempel 30 000 kr sparar bara några tior och vore bara dumsnålt.
  Men med full platta får du med hundratals (ibland tusentals) rader med skyhöga odds.
  Senast jag byggde en full platta var radantalet 2 367 före filtret och 700 efter. Ofiltrerat hade jag alltså fått lägga 70% av systemkostnaden på rader över 30 000 kr i utdelning, vilket vore absurt och extremt olönsamt.
 • Ett förslag på utdelningsintervall är 2 000 kr – 30 000 kr. Det täcker in 46% av alla TT-omgångar och rader inom det intervallet är väldigt ofta lönsamma.
  Endast 2,1% av alla omgångar ger högre utdelningar än 30 000 kr, och bara 1,05% ger högre än 40 000 kr. De är inte värda att jaga för hundratals kronor dagligen.
 • En intressant detalj utan praktisk betydelse: när du bygger stryktips är du nog van vid att ”glappet” i villkoret har stor påverkan på radantalet. Det vill säga ett villkor som min 5 max 8 leder till väldigt många fler rader än min 5 max 6.
  Men så är det inte med full platta. Häromdagen fick jag exakt samma radantal (och samma specifika rader) på 5/8 och 5/6. Förklaringen är enkel: alla rader där 7 eller 8 värdetecken sitter är ju ändå bortklippta av utdelningsfiltret.
 • Som jag nämnt tidigare kan man släppa in enstaka favoriter utan värde. Men det gör du naturligtvis bara om det saknas spelvärda favoriter på kupongen. Och välj då åtminstone en eller två hyfsat neutrala favs och inte rena åsnor under 0,9 i spelvärde.
 • Jag tror att en bra systemstorlek är någonstans mellan 500 och 1 000 rader. Rent lönsamhetsmässigt kan ett system vara hur litet som helst, men man vill ju inte att det ska gå för långt mellan vinsterna.
  Och eftersom ”Full platta” generellt går för lite högre utdelningar än traditionella system spelar jag gärna lite fler rader.
 • Det finns förstås inga hinder för den som vill pröva en hybrid mellan ”Full platta” och det traditionella sättet att spela. En spelvärd spik och min 4 max 7 på resten?
  Tja, varför inte?
 • Jag har inte testat den här metoden på Powerplay, men kan inte se annat än att den skulle lämpa sig utmärkt för det också. Det enda som skiljer hockey från fotboll är väl en något lägre varians, samt högre odds på kryssen. Om det har någon betydelse vet jag inte. Kanske läge för teckenfiltret, typ min 1 max 4 kryss?

 

Veckan som gick
Äntligen en helg med utdelningar! Dessvärre fick jag inte ta del av dem, men det var ändå härligt att se att 1,65 faktiskt innebär 60% vinstchans och inte 100%.
På lördagens ST var det riktigt nära för Stugans on-streamsystem. Ett Citymål skiljde dem från vad som antagligen blivit en miljonvinst.

Det är väldigt små marginaler ibland. Mitt eget system fick bara 10 rätt, men på fredagskvällen hade jag ett utkast som hade givit 12 och om jag bytt ut Cityspiken mot Liverpool (velade lite där) hade det givit 13 som ensam vinnare av 15 mille.

Det slutade i stället med att jag bangade spikkrysset i Millwall-Coventry. Helade Millwallmatchen, spikade Stoke och flyttade det röda villkoret från Bournemouth och Stoke till Blackburn och Cardiff för att balansera upp min feghet.

I söndags var det återigen skrälldags, och flera Stugansystem var med och slogs om storvinsterna även om det i slutändan ”bara” var on-stream-systemet som fick 13. Grattis till streamgänget som ännu en gång visade upp sina late-skills!

On-stream-systemet levererade.

Själv hade jag en andel i Vichyns 100 kr red, som efter skrällarna i Italien såg ut som en guldbong. Runouten blev dock väldigt oturlig.

Söndagsomgången illustrerade tydligt hur ojämnt strecken är fördelade i spelarkollektivet. Juventus vara bara streckade 51%, men när de gjorde 1-0 mot Milan sjönk utdelningen med jag vet inte hur mycket (har för mig det var från över miljonen till 268 k).
Antagligen beror det på att av de system som fortfarande hade chans på 13 var streckprocenten långt över 51%, kanske uppemot 80%. Vilket i sin tur beror på att Juventus var en ”smart spik”, med svagt positivt spelvärde.

Veckan som kommer
På lördag är det super-JP. 25 m kr och jag skulle inte bli förvånad om omsättningen ändå stannar runt 35 m kr. Skulle så bli fallet snackar vi om 15 addade miljoner.

Ska ni bara spela en gång i höst så är det antagligen då. Jag kommer troligtvis att lägga upp två bolag, ett runt 200 kr och ett lite billigare. Det ska bli jättespännande att se kupongen på onsdag kl. 07.00 🙂

I kväll är det 250 k added på TT, och jag tänker göra ett 50-kronors x 10. Det blir ett traditionellt reducerat system (inte full platta) och den preliminära planen är att spika AIK och att antingen Hammarby eller Barca måste tappa poäng.
Vill du vara med så har du en direktlänk här:
https://tinyurl.com/usvwt4ye

Johan Kretz