Kretz krönika

Kvällen tillhör gubbarna!

Bland det första jag tittar på när jag ser en ny kupong är när matcherna startar. Ofta är det någon match som börjar senare än alla andra. På Stryktipset kan det till och med vara så att alla andra matcher redan är avslutade när den sena börjar.

Hur jag hanterar den beror givetvis på odds och streck – är favoriten understreckad spikar jag den ibland. Men för det mesta går jag för en halvgardering.

Skälet är att om jag skulle stå med 12 rätt inför kvällsmatchen så kan jag garantera mig själv en någorlunda god förtjänst genom att ”hedga” det tecken jag saknar – det vill säga spela det tecknet på oddset.

Det ska redan här sägas att detta sättet att spela inte höjer ditt EV på något sätt. Att hedga är att köpa en försäkring, vilket alltid har ett pris. Om du befinner dig i den här angenäma positionen en miljon gånger är det bättre att låta det gå som det går.

Men de flesta av oss (alla utom Bengan, tror jag) gör inte det. Vi är därför mer än villiga att avstå en mindre del av vår eventuella 13-rättsutdelning för att säkra en mindre vinst.
Eftersom hedgemöjligheten finns utnyttjar jag hellre det tredje tecknet någon annanstans i systemet, där bom innebär röda siffror i bokföringen.

Det kanske vanligaste sättet att skapa denna setup inför kvällsmatchen är att ha favoriten och krysset i systemet. Fördelen med det är att det då blir underdogen som du får spela på oddset, vilket leder till större vinst och mindre investering.
Nackdelen är att just den där underdogen kan vara skillnaden mellan 500 000 eller 5 000 000 för 13 rätt.

Jag har ett litet trix som jag aldrig har hört någon annan tala om: att halvgardera kvällsmatchen med gubbe.

Vad är då poängen med det?
En uppenbar poäng är att du får med rensartecknet som kan ge dig den där riktigt stora utdelningen. Men det finns en liten finess till med gubben.

Vid en traditionell halvgardering (1X eller X2) så blir du tvungen att lägga hedgebeten senast vid matchstart. För om du avvaktar och fel lag gör ett tidigt mål så har oddsen sjunkit så mycket att det sällan blir särskilt lockande att hedga alls längre.

Men om du har gubbat matchen kan du lugnt avvakta 30 minuter eller kanske t o m hela första halvlek. Gör inget av lagen mål så tvingas du krypa till korset och spela krysset till ett aningen lägre odds än vid matchstart.

Men om något lag tar ledningen så stiger oddset på krysset drastiskt – mycket mer än vad det sjunker vid mållöst. Särskilt om favoriten gjort målet.

Några saker att tänka på:

  • Om inte alla andra matcher är färdigspelade måste du kalkylera med risken att någon av dem vänder så att du bommar 13 eller så att utdelningen sjunker drastiskt.
  • Försäkra dig om att den eventuella utdelningen för 13 rätt gör det värt att hedga, och anpassa beloppet du satsar efter det.
  • Ha gärna konton på flera spelsidor så att du kan välja det bästa oddset. Jämföra odds kan du göra på många sidor, bland annat på oddsportalen

Veckan som gått
För egen del har det varit blandade känslor. Vi fick visserligen 13 på Stryktipset (199 kr reducerat) men det saknades lite medstuds på slutet för att utdelningen skulle bli värd att yvas över.

Söndagens EU-tips vill jag bara glömma. SvS plingmaskin var trasig den första halvtimmen och lika gott var väl det för då slapp jag ju se 299:an spricka efter typ 6 minuter när Strasbourg, den enda favoriten vi lämnade utanför ramen, gjorde mål. Bordeaux hämtade visserligen upp 0-3 till 2-3 redan innan första halvlek var över, men där tog det stopp.

199:an hängde med lite bättre, men när Rennes inte lyckades få in något segermål mot ett decimerat Reims och Tottenham tappade ledningen i 81:a minuten så dog även det.

Även de mindre, privata spelen har varit kalla. Hade under veckan tre 7:or på TT där jag i två fall missade klart godkända utdelningar, en på drygt 8 k x 2 och en på drygt 3 k x 3.

Veckan som kommer
På lördag är det mega-JP med 18 miljoner på Stryktipset. Jag kommer att hoppa EU-tipset (möjligen lägger jag något mindre privat system på 400-800 rader för spänningens skull) men kommer att satsa lite hårdare på JP:n. Normalt sett kör vi bara 199 kr och 299 kr men till helgen kompletterar vi nog med en 399 kr.
Och håller tummarna för att inte omsättningen skenar i väg och äter upp värdet, förstås.

/Johan Kretz