Kretz krönika

Lär dig älska din fiende!

När en match skjuts upp och lottas tappar många spelare koncepterna. De vet inte hur de ska strecka den och om de bommar tiltar de ur på ett helt annat sätt än om en spelad match går åt h-e.

”I fortsättningen kommer jag att hela alla lotto-matcher”, skrev någon på Facebook för någon månad sedan.

Den som tänker så är antagligen rädd för slumpen. Men även spelade matcher är ett lotteri! En bra rek eller streckanalys kan ge dig någon extra boll i urnan, men slumpmomentet kommer du aldrig ifrån.
Lär dig att älska det – eller skaffa en annan hobby.

I själva verket är lottade matcher mycket lättare att strecka än spelade. Åtminstone om du hör till den kategori spelare som kikar på spelvärdena innan du fyller i din kupong (vilket jag hoppas att du gör).
Följande match är hämtad från Topptipset den 8 mars:

Om vi först utgår från att matchen ska spelas så ser vi att det här antagligen är omgångens moneymaker. Visst, det kanske går att spika Real Betis på ett lönsamt sätt om vi är extremt stränga mot övriga favoriter, men givet en normalkupong i övrigt ska matchen helas.

Vi tänker oss nu att planen är vattensjuk och att man någon timme före avspark fattar beslutet att skjuta upp matchen. Svenska spel tillkännager bollfördelningen 12-2-2, vilket motsvarar 75%, 12,5% och 12,5%.

Därmed har oddsen, som nu är garanterat korrekta, förändrats:

1:an har fortfarande ett (svagt) negativt spelvärde, men med 75% vinstchans är vi knappast beredda att ta bort den.
2:an är fortfarande ett mycket prisvärt garderingstecken som åtminstone jag skulle tagit med på de flesta kuponger.
X:et däremot kan diskuteras. Det får helt enkelt vägas gentemot andra garderingstecken med lågt spelvärde i systemet.

Men min huvudpoäng här är inte hur du bör strecka, utan att det egentligen bara är två saker som har hänt och båda gör din uppgift enklare:

  1. Oddsen har justerats och speglar nu garanterat sannolikheterna för de tre utfallen.
  2. De kommer inte att förändras ytterligare, så nu räcker det att du bevakar streckningen.Eftersom det finns en del spelare därute som är medvetna om spelvärde och dessa som regel lämnar in sent får du räkna med att streckningen rätar upp sig en aning framåt spelstopp.

2:an kommer att stiga, men sannolikt inte ända upp till 12,5%.

Överkurs: om du spelar ett stort Stryktipssystem och har ambitionen att hitta tecken som sorterar bort andra stora, smarta system kan du överväga (med betoning på överväga) att ha med enstaka (med betoning på enstaka) tecken med exceptionellt uselt spelvärde. Lottningar erbjuder ibland ett sådant tillfälle.

Men detta kräver mycket fingertoppskänsla – risken är annars stor att du helt enkelt bara lämnar in ett dåligt system.
Och på Topptipset, där du ändå aldrig kan bli ensam vinnare, är det inte en rekommendabel strategi.

Sammanfattningsvis bör du alltså betrakta en lottad match som vilken match som helst, med den skillnaden att du har bättre information.
Alla har den, men alla kommer inte att utnyttja den, så använd den lilla edgen till din fördel.

Chatta