Lotto och det osynliga krysset

Det har varit en händelserik vecka, som inleddes med besvikelsen över lördagens inställda Stryktipsomgång. Visst vill man att matcherna ska spelas, men jag måste säga att just denna gång såg jag nästan fram emot lottningen.

När sex matcher lottas finns det mycket värde att hämta. Dels på grund av felstreckningen inte hinner räta upp sig helt, dels därför att många spelare är så rädda för att åka på lotten att de helar snudd på rubbet. Och då skapas värde även i matcher som spelas, eftersom lottningsneurotikerna har väldigt få tecken kvar i plånboken och därför blir väldigt favorittunga i de matcherna.

Min approach, som jag var väldigt nöjd med, var att hantera alla sex matcherna som ett block. Första frågan jag ställde mig var – hur stor överlevnadschans vill jag ha i de lottade totalt? Någonstans mellan 50% och 70% kändes rimligt.

Jag gulmarkerade de tecken som var överstreckade i förhållande till bollfördelningen och skapade sedan ett begränsande villkor, som gav ca 64% chans att överleva rubbet.
Reduceringen kapade radantalet med 50,5% (jämfört med allt helat) och jag kunde sedan fokusera på de övriga sju matcherna.

I frustrationen över att inte få sjösätta min lottostrategi samt allmän spelabstinens la jag upp några TT-bolag, då den sena omgången trots allt skulle genomföras. ”Ni anar inte vad som hände sedan …”, som det brukar stå i mindre seriösa ads på nätet.
Eller om ni köpte andelar i 94-kronorsbolaget så anar ni ju det.

Bolaget gav 490 x 10 kr att spela för och det jag lämnade in såg ut så här på radskissen. Mitt standardvillkor för tecken är 1-3 kryss, men här fick det bli 1-5 eftersom det rymdes i systemet (summerade till 486 rader).

Senare på kvällen återstod bara Sevilla-Atletico som stod 1-1 och vi satt med en 8:a. Inga stora pengar, men utdelningen skulle i alla fall bli runt 20 k.
Sevilla gör 2-1 och döm om min förvåning när jag får se detta:

Wtf, liksom?

Efter en stund börjar allt klarna. Jag har fungerat som testpilot och bollplank under arbetet med att förbättra reduceringsverktyget. Systemet ovan lämnade jag in via betaversionen, vilket visade sig vara ett stort misstag.

Dagen innan hade utvecklaren Mårten Erlandsson, efter önskemål från mig, lagt till en ny funktion i programmet. Oturligt nog råkade han då skapa en bugg i koden, så att verktyget bara räknade kryss i match 1-7!
Och vårt enda kryss hade vi i match 8, efter att Sevilla brutit dödläget …

Hade jag lämnat in via den stabila versionen hade jag sett att systemet egentligen summerade till 504 rader med 1-5 kryss. Jag hade naturligtvis då nöjt mig med 1-3 kryss (fem är ju enorm overkill, en lyx jag unnade mig bara för att det fick plats) och systemet hade suttit.

Att buggar uppstår när man ändrar i kod är inget nytt, och helt oundvikligt. Ansvaret ligger i första hand på mig, som valde att lämna in via en version som inte testats tillräckligt.
Det kändes därför väldigt bra när Bengan, på måndagen, gick ut och berättade vad som skett och att Stugan ämnade kompensera andelsköparna med merch.

Ni som har läst mina tidigare krönikor vet att en av mina talanger är att råka ut för saker. Den här händelsen bryter inte direkt det mönstret. Det är nog rätt höga odds på att ett sådant fel inträffar och att det dessutom kommer i spel redan efter ett dygn. Det krävs ju dels att man använder teckenfiltret (jag har inte sett så många andra som gör det), dels att systemet blir beroende av ett kryss i sista matchen …

Midweek EU var riktigt fint i går. Dessvärre kunde jag inte i min vildaste fantasi se Napoli torska hemma mot Spezia. Jag spikade dem på alla mina tre bolag, och jag skulle nog göra samma sak hundra gånger av hundra om situationen var återkommande. Visst kan jag sätta 3-procentare, men inte på kuponger med så få klara spikkandidater och dessutom en fet JP som gör det ännu mer rätt att acceptera kupongen som en 12-rätters.

Därutöver kom ett sent besked om att matchen mellan Clermont och Strasbourg ställdes in på grund av dimma. Eftersom matchen lottades X och jag hade spiktvåa på ett system och utgång tvåa på ett annat så var det bara att inse att det inte var vår kväll.

Till slut blev det en 11:a på ett av systemen i alla fall, men 20 min från slutet lutade det åt all time low. Jag hade andelar i nio olika system och det bästa jag hade var en 10:a 🙂
”Nu vänder vi blad”, som kungen brukar säga när någon vill prata om hans strippor.

Vi har trots allt något att se fram emot – Boxing day. Svenska spel har valt att krydda stryktipsomgången på annandagen med inte mindre än en 26 mille JP. Om omsättningen skulle hamna kring 45 miljoner innebär det ca 15 miljoner i extrapengar.

Kupongen ser inte supersvår ut på förhand och jag har inte riktigt bestämt mig för om jag gillar det eller inte.
Den får smälta in ett par dar …

God jul på er!