Kretz krönika

Men trampa för i h-e inte på bananskalet!

Jag älskar verkligen Topptipset. Inte bara för att det är roligt och billigt att spela och går varje dag, utan också därför att det är mitt ”labb”. Med endast 8 matcher och inga undervinster som komplicerar kalkylerna är det ett perfekt studieobjekt.

Med bara kupong, ett Excelark och information om odds och streckfördelning kan man få reda på de mest häpnadsväckande saker. I varje fall om man liksom jag har turen att känna ett hjälpsamt Excel-monster.

Som du ser är samtliga 6 561 möjliga radkombinationer (3 upphöjt till 8) markerade. Nu till det som jag tror kommer att få dig att tappa hakan:

1. Ett par timmar före spelstopp satt streck och odds på ett sätt som gjorde att hela 4 591 radkombinationer hade ett positivt väntevärde (+EV) och endast 1 970 radkombinationer hade ett negativt (-EV).
Ni som läste min text om upp-och-ned-kvinnan minns kanske att en slumpmässigt vald rad slår majoriteten av alla tippares rader. Nu går vi ett steg längre – den framslumpade raden verkar ha förväntat vinst!

2. Av de 2,73 miljoner rader som svenska folket lämnade in hade endast 452 000 rader +EV! Resten – 2,28 miljoner rader – var förväntade förlorare.

Vi tar det grafiskt också och låter det sjunka in.

Detta är ju slapstick! Ni kommer väl ihåg de där gamla Helan- och Halvanfilmerna där det alltid fanns ett bananskal med någonstans? Och trots att det bara täckte en mikroskopisk andel av trottoaren så lyckades alla filmens karaktärer halka på det, ofta flera gånger.

Jag kommer att återkomma till var det där bananskalet ligger.
Have a safe walk!

Chatta