Nanalo SM vinnare

Nanalo – Svensk Mästare i Mörkpoker

Även i Mörkpoker har vi nu fått en ny Svensk Mästare 2020! Urban Johansson är en 55-årig pokerälskare från Mariestad som fick 30.197kr i förstapris. Men det är inte första gången som Urban tar hem en SM-titel i just Mörkpoker. Så sent som 2017 vann han samma event och är numera dubbel Svensk Mästare i Mörkpoker. Imponerande!

Vi ringde upp Urban för att gratulera och kolla hur läget var.


Som dubbel mästare i just Mörkpoker så måste väl det vara en favoritdisciplin
?

– Ja, det är ju det som är favoriten. Jag började spela 1991 på klubbarna här och då var det ju bara Mörkpoker som spelades. Det började med 1 dag i veckan men några år senare så var vi 20-30 spelare som åkte runt och spelade 5 dagar i veckan. Måndag var det Kristinehamn, tisdag Tidaholm, onsdag Vänersborg, torsdag var det Skara och på fredagen ytterligare ett ställe. Och så höll det på.

Urban spelade sitt första Live-SM 1995 på Mallorca. På den tiden så var ju Mörkpoker det stora spelet och utöver det så spelades det också Texas och Sökö. Det var inte förrän 1999 som Stugans favoritdisciplin Omaha infördes i SM-sammanhang.

– Jag spelade alla Live-SM från 1995 fram till 2005. Mallorca, Marbella, Turkiet och sen blev det ju några år på hemmaplan i Sverige också. Sen blev det paus i några år, men senaste 3-4 åren sen det flyttade till Tallinn så har jag varit där.

Och 2001 så blev du heltidsproffs?

– Ja, då slutade jag på fabriken för att testa på helt enkelt. Och jag har spelat på heltid fram till för något år sen då jag började jobba lite igen, så det blev nästan 20 år som heltidsproffs. Mestadels online, men live också såklart. Online så har det gått bäst för mig på limit, men nu finns det ju inte så mycket limit kvar. Det var mycket limit på Ladbrokes-tiden. Allt mellan 20-40 och 50-100. Sen blev det något skott på 200/400, men mer än så blev det inte då.

Hur tyckte du att årets Mörkpoker-event gick då? Var det en dans på rosor?

– Jag började bra, men tappade efter ett tag ganska mycket men dubblade till slut upp med 99xxx när big blind synade och bytte 4 kort och mina nior fick stå. Sen vann jag ytterligare en viktig pott med KKxxx när jag synade ett uppslag, motståndaren stod nöjd, jag förbättrade inte men synade ner honom och vann. Så det blev en nyckelpott!

Bluffas det mycket generellt i Mörkpoker-turneringar eller hur ser det ut?

– Jag tror att jag själv bluffade säkert 20 gånger i år och 18 av dem gick hem. Så där hade jag bra tajming i år. Annars så var det ganska tajta spelare tyckte jag. De värdebettade lite för lite och sådär.

Sen frågar jag Urban om lite tips, om han har något han kan dela med sig av.

– En sak kan jag väl säga som jag tycker är väldigt effektiv. Låt säga att man spelar upp med par i knektar eller damer och någon efter som inte sitter i mörkarna synar. Då vet man att man med största sannolikhet är slagen. Då kan det vara ett fint läge att vara nöjd och göra om handen till en bluff istället. Då sätter man spelaren bakom i en besvärlig situation.

Hur ser du på skillnaderna mellan live och online?

– Jag tycker ju att live är betydligt roligare, i alla spel. Så det föredrar jag helt klart.

Då har du rest runt och spelat en del då?

– Ja, det har blivit en hel del. Las Vegas fyra gånger, Macau två gånger och en massa andra ställen. Det första eventet utomlands var i Finland 2001 och det slutade med att 3 av oss 4 som åkte hamnade på finalbord i Main event och jag slutade på 5:e plats. Men det mest udda stället måste nog ha varit Marrakech i Marocko. Jag såg tydligt hur vissa spelare fuskade och dealers vid bordet gjorde ingenting. När jag skulle kliva efter en cashgame-sittning sa de åt mig att jag inte kunde kliva förrän nästa heltimme samtidigt som andra kom och gick som de ville. Så det var ingen höjdare.

Och du har varit medlem i vår Facebookgrupp i 2 år ungefär?

– Ja, jag minns inte riktigt hur det började. Men jag fick en Stugan-tröja efter att ha vunnit någon satellit till Tallinn för ett par år sen, så det var någonstans i den vevan. Så jag har ju följt er när ni spelar poker och streamar genom åren. Och sen så är ni ju väldigt vassa på Stryktipset och spel över lag. Så det är väldigt trevligt att följa!

Vi i Stugan tackar för pratstunden och säger återigen Grattis till SM-guldet och önskar Urban stort lycka till i Main event till helgen!