Kretz krönika

När det blir blodigt allvar

Jag har alltid känt hur blodtrycket rusat när någon säger ”Det är ju bara ett spel”.
Visst fasen är det ett spel, men ordet ”bara” är ett irriterande förringande av vad många av oss – särskilt i ett community som TGC – lever för.

Jag har, alltsedan jag började spela schack i 14-årsåldern, dedikerat enormt mycket av min mentala energi till spel och strategier. Och det har tjänat mig väl – jag har nytta av det dagligen i mitt arbete som förhandlare.

Så jag har inga problem med att förstå vinnarskallarna. Blir inte det minsta upprörd eller förvånad när Ronaldo sliter av sig kaptensbindeln och kastar den i backen efter att ha blivit bestulen på övertidsmålet mot Serbien, eller när Fredrik Ljungberg och Olof Mellberg ser ut att vilja banka skiten ur varandra på en träning.

Men så finns det ju händelser som till och med får mig att vilja utbrista ”Det är ju bara ett spel!”.
En del får stor uppmärksamhet, andra hamnar av oklara anledningar i mediaskugga.

Ett exempel på det senare inträffade för några veckor sedan, när Chaves spelade mot Penafiel i portugisiska Segunda Liga. Jag följde matchen, som länge stod 1-1,  på Bet365:s livestream eftersom X2 skulle ge mig en riktigt fin vinst på Topptipset.
I den 95:e och sista minuten avgjorde favoriten Chaves, cirka 30 sekunder efter att Penafiel berövats en ganska klar frispark eller möjligen straff.

När slutsignalen gick 20 sekunder senare var frustrationen stor bland bortalagets spelare. Diskussion uppstod i en klunga och två spelare hamnade i en klassisk kukmätningstävling med pannorna bara någon centimeter ifrån varandra.
Fortfarande no big deal.


Men det som hände sedan fick mig att tappa hakan. En Chavesledare tar fart från bänken, rusar fram till de två spelarna och sänker Penafielspelaren med en rak höger!
Om avsikten var att göra kaos får man nog ge honom att han lyckades. Spelare och ledare började slåss till höger och vänster och ett tag var jag inte övertygad om att domarna och de mer sansade funktionärerna skulle få kontroll över situationen.

När jag berättade om händelsen för en god vän tipsade han om avsevärt allvarligare händelse åtta år bakåt i tiden. Den är så absurd att det vore svårt att inte skratta åt den om den inte vore så deprimerande tragisk.

Den 30 juni 2013 spelade två amatörlag en match i den brasilianska landsbygdskommunen Pio XII. Domaren, en Otávio Jordão da Silva Cantanhede, visade rött kort för en spelare vid namn Josemir Santos Abreu.

Men Abreu ville inte lämna planen och när domaren försökte avvisa honom gav Abreu sig på honom med knytnävarna.

Domaren (!) drar då kniv och hugger Abreu till döds.

Men det slutar inte där. Publiken, anförd av släktingar till Abreu, stormar nu planen. De fångar in domaren och stenar honom till döds. Avslutningsvis dekapiterar de honom och placerar hans huvud på en påle mitt på plan.

Veckan som gått

Usch, jag vill egentligen inte tala om den. Har varit fel ute på det mesta och 18-miljonersjackpotten på Stryktipset blev ju bara en enda antiklimax.
Kan bara stämma in i Gigantens klagan – någonting är helt fel med Championship. Kan det vara den enda ligan i världen där oddsmarknaden får spö av streckspelarna?
Hur som helst verkar det som om man måste vara överstreckad för att få vinna en match där.

Veckans andra tänkta höjdpunkt – main event i TGC Championship – var om möjligt ännu värre. Chiplead med 113 big blinds precis före bubblan och ute två händer senare.
Kosmologerna talar om ett oändligt antal universa och då måste ju sådant hända i stort sett hela tiden. Men spelar man så lite poker som jag borde man få slippa. Jag ville så SJUKT gärna ta hem den där titeln, eller åtminstone få ett riktigt bra skott på den.

Jag var så tiltad att jag i ren frustration la upp ett system till söndagens EU-tips, trots att jag annars nästan aldrig spelar när det inte är JP.
Riktigt uselt gjorde jag det också, antagligen för att straffa mig själv. Räknade väl med att andelsköparna inte skulle orka stämma mig för 99 kr :-).

Veckan som kommer

Champions League i all ära, men rent poolspelsmässigt är det ju den nya 18 miljonersjackpotten på lördag som är höjdpunkten. Jag är sjukt nyfiken på hur kupongen kommer att se ut, med tanke på att all engelsk fotboll ser ut att ställas in på grund av prins Philips begravning.
Med lite tur blir omsättningen riktigt låg, men det kanske är lite för mycket att hoppas på …