Snurran med Bengt Sonnert Leta Odds

Oddsmarknaden – räknar på specialare!

Specialer, excel och hur man räknar.

Fler och fler sidor börjar lägga ut olika specialare på oddsmarknaden. Detta är framför allt i reklamsyften, för att göra sin sportsbook mer intressant och ge värde+underhållning till sina kunder. Det går inte längre att dela ut bonusar godtyckligt, då måste man komma på mer kreativa sätt att behålla sina spelare och ge tillbaka en del värde.

De som framför allt lägger ut de specialare jag ska ta upp här idag är unibet och expekt. Ni får gärna signa upp på dem genom dessa länkar, då stödjer ni stugan.

Den allra vanligaste specialaren är att det ska bli över ett visst antal mål i två matcher eller att två olika lag ska göra ett minimum antal mål tillsammans.

Speltips specialare 1

Detta är ett exempel på en sån specialare som spelas på torsdagskvällen. Hur räknar man då ut vad korrekt odds ska vara på en sån här?

I en matematisk uträkning handlar det mesta om att ställa upp problemet korrekt. Här finns det ett antal olika scenarion på hur det blir minst två mål för lagen.

1. Rangers gör noll mål och FCK 2+ mål.
2. Rangers gör 1 mål och FCK 1+ mål.
3. Rangers gör två mål+ och FCK 0+ mål.

När man ställt upp problemet korrekt så är det egentligen bara att räkna på sannolikheterna för dessa utfall och addera dem.

1. Sannolikheten för u0,5 Rangers * Sannolikheten för FCK ö1,5
2. (Sannolikheten för u1,5 Rangers-Sannolikheten för u0,5 Rangers) * Sannolikheten för FCK ö0,5
3. Sannolikheten för ö1,5 Rangers * 1

Tar du sen 1+2+3 så får du fram totala sannolikheten.

Sannolikheter får du fram genom att ta 1/oddset. Jag går in på tex unibet och sen justerar oddset lite uppåt, då återbetalningen kräver detta för korrekt odds. Det går även att använda en marknadsplats som tex betfair om marknad finns, då tar man bara de oddsen rakt av.

Så uppställningen i Excel blir ungefär:

1. (1 / 3,25) * (1 / 2,85) = 0,108
2. (1 / 1,45 – 1 / 3,25) * (1 / 1,38) = 0,267
3. 1 / 3,22 * 1 = 0,310

Dessa adderade sannolikheter blir 0,695. I oddsform är detta (1 / 0,695) 1,439. Det betyder att det är ett oerhört värde på 1,80 som erbjuds i dagens unibetspecialare. Det kniper vi såklart med gott samvete när vi vet att spelet är kanon.

Använder man Excel eller liknande program så behöver man bara göra uppställningen en gång, sen skrivs enbart oddsen in. Det gör det väldigt smidigt och det viktiga är bara att få fram något sånär korrekt odds.