OS, mården som husdjur och min relation till brandmän

OS är över och snart även semestern. Jag har haft oförskämda sju veckor ledigt. Min chef får skylla sig själv då hon i mars påpekade att jag måste börja ta ut av mina innestående dagar 🙂

Större delen av semestern har jag tillbringat hemma i Västerås, men två veckor spenderade vi i vårt sommarhus i Skåne, beläget på Linderödsåsen i Lillehem mellan Degeberga och Brösarp.
Det är ett ganska speciellt ställe som jag äger tillsammans med min systerdotter– väldigt stort men något av ett kråkslott.

Byggnaden är i grunden ett enkelt 1700-talshus som min avlidne svåger byggde ut på 80- och 90-talet.  Det mesta är hemsnickrat och det vore lögn att påstå att det är el- och fuktsäkert.
I fjol började det brinna inne i en vägg och tre brandbilar fick rycka ut.

Det är alltid sjukt mycket som borde göras där, men eftersom vi inte vill lämna tonåringarna hemma alltför långa perioder (de vill absolut inte åka med) förblir mycket ogjort.

I vintras flyttade en mård (!) in på vår vind.
Det är inte bra.
Samtidigt kan jag inte klandra den så som det ser ut där. Drivor av överbliven isolering och annat lämpligt byggmaterial samt en någorlunda behaglig temperatur blev väl helt enkelt oemotståndligt.

Vi fick lägga en heldag på att tömma vinden på skräp, isolering och mårdskit och spika igen alla hål i väggarna. Jag skurade golvet också och min systerdotter ska sätta dit en transistorradio inställd på Mix Megapol eller något annat som mårdar förhoppningsvis finner obehagligt.
Jag hade i alla fall inte stått ut.

Tomten är väldigt stor och har … potential. Julebodaån rinner rakt igenom den och eftersom min svåger brann för engelska trädgårdar är den full av buxbomlabyrinter. Det blir en del att klippa.

Eftersom lillgrabben Jakob var med gjorde vi dock mest barngrejer som att besöka nöjesfältet Tosselilla, Ystad djurpark, tälta och jaga Pokemons.
Jag fiskade en del också, dock utan framgång. En öring i smoltstorlek var allt jag lyckades fånga, och det är nästan lite genant att svara ”havsöring” när förbipasserande frågar vad jag fiskar efter. ”Sjögräs och tång” vore kanske ett korrektare svar.

Fast egentligen är det helt okej. Österlens kuststräckor är så fantastiskt vackra (i synnerhet Haväng) och bara att få stå där i vadarbyxor i skymningen är helt underbart.

Och det gick ju ändå bättre än i fjol, då deltidsbrandkåren i Simrishamn fick rycka ut och rädda mig under en kvällsfisketur på Stenshuvud. Jag hade blivit överrumplad av den snabba solnedgången, det var becksvart och jag hittade inte stigen. Hade bara några procent kvar på mobilen så jag kunde inte använda ficklampsfunktionen.

Efter ett tag befann jag mig i ett stenröse och kunde inte ta ett steg utan att riskera att falla och slå mig fördärvad. Jävligt obehagligt, i synnerhet som det kryllar av vildsvin på halvön. Så jag hade inget annat val än att använda min sista procent till att be Karin ringa räddningstjänsten.
Sedan stod jag och vrålade i en och en halv timme för att de skulle hitta mig och för att hålla vildsvinen på avstånd.

På bilden ser ni den förlorade sonen eskorteras i säkerhet. Jag är numera Facebookvän med räddningsledaren, som hade väldigt roligt åt hela grejen. Det får han gärna ha, händelsen fick mig att inse vilka hjältar deltidsbrandmännen är. Ständigt beredda att lämna hemmets bekvämligheter för att rycka ut och rädda någon klåpare som jag.

Nedan min frus upplevelse:

Spel då? Bortsett från en TT-vinst i måndags (ca 4,8 k) så har poolspelen varit rätt kalla.
Däremot visade sig oddsspelen vara väldigt lukrativa under OS. Detta är faktiskt mitt första OS som spelare, och jag blev väldigt positivt överraskad av hur snett många odds satt.

Rent generellt verkade marknaden gravt överskatta favoriterna i framför allt fotbollen, men även handbollen.  I nästan varje gruppspelsomgång fanns matcher där underdogen stod i 15-60 ggr pengarna, och där även pluslinorna gav väldigt höga odds.
Så höga odds är helt enkelt aldrig motiverade i en högvarianssport som fotboll, där lagen som deltar dessutom har kvalat in.

Australien +0,5 mot USA till 4,40 är ett exempel på ett spel som satt i damfotbollen. Ett annat är Brasilien mot Zambia, där marknaden bedömde det som troligare med Ö 6,5 mål än U. Matchen slutade 1-0, trots att brasilianskorna spelade nästan hela matchen elva mot tio.

Några riktigt bra spel bommade också. I herrturneringen stod till exempel Sydafrika i 42 ggr mot Japan. Krysset gav 11 ggr. Matchen slutade 1-0 till Japan efter mål i 71:a minuten.

Så vad händer framöver? För egen del kommer jag att fortsätta lägga ut ett och annat bolag när det är JP eller när kupongerna ser osedvanligt smaskiga ut.

Sedan ser jag verkligen framåt åt att få följa Malmös fortsatta öden och äventyr, närmast i playoff-matchen mot Ludogorets.
Insatsen i går mot Rangers var verkligen något utöver det vanliga. Malmö såg ut att bli bortdömda och låg under, men gjorde en i det närmaste helt perfekt andra halvlek och visst kan man vara besviken på Rangers, men även ett för dagen dåligt Rangers är en riktigt, riktigt tuff uppgift.
Som Blåvitt-supporter är jag avundsjuk – men inte missunnsam. Jag är svensk och göteborgare, och i just den ordningen.

/Johan Kretz

 

Här hittar du Kretz andelssystem under namnet ”Team Klonk”

Chatta