Add Your Heading Text Here

Pokerverktyg

I onlinepokerns världs finns det många verktyg att använda sig av för att spetsa till sitt spel. Allt ifrån enkla statistikprogram som du kan använda dig av vid borden medan du spelar till avancerade analysprogram som du kan använda dig av vid sidan av borden.

I den här guiden ska vi lätt beröra en rad olika alternativ som vi tycker kan vara bra att använda sig av för den som vill ta sitt pokerspel till en högre nivå än tidigare. Detta är absolut inte bara för de som vill spela på en professionell nivå, utan även för hobbyspelaren.

Oddsbonusar

Poker Hud - Pokerverktyg

I onlinepokerns världs finns det många verktyg att använda sig av för att spetsa till sitt spel. Allt ifrån enkla statistikprogram som du kan använda dig av vid borden medan du spelar till avancerade analysprogram som du kan använda dig av vid sidan av borden.

I den här guiden ska vi lätt beröra en rad olika alternativ som vi tycker kan vara bra att använda sig av för den som vill ta sitt pokerspel till en högre nivå än tidigare. Detta är absolut inte bara för de som vill spela på en professionell nivå, utan även för hobbyspelaren.

Den vanligaste statistiken som används i en HUD:

VPIP: Voluntarily put chips in the pot – Vilket betyder att denna siffra visar hur ofta du spelar en hand (Raise,Syn) innan floppen.

PFR: Pre-flop raise – Hur ofta du höjer innan floppen (Raise eller Re-Raise)

3bet frequency: – Hur ofta du Re-Raisar 

Fold to 3bet: – Hur ofta du foldar mot en Re-Raise

Dessa är bra grundläggande stats att ha med i din HUD till att börja med. Sen kan man allteftersom bygga på med annat.

Vi går igenom dessa fyra poker huds:
Holdemmanager – Testa 14 dagar gratis
Pokertracker – Testa 14 dagar gratis
Driver HUD – Testa 30 dagar gratis
Poker Copilot – Testa 30 dagar gratis

Driver Hud

Utöver dessa program finns det ett gäng andra alternativa program är. Ett av dom är Driver HUD som är ett ganska lättmanövrerat program med en hel del bra verktyg och grafer. Inte riktigt lika djupgående som de tidigare nämnda programmen, men tillräckligt bra för någon som är nöjd med att ha statistik vid bordet och kunna tracka sina vinster, samt gå igenom handhistoriken efteråt.

Här köper du en årslicens för mellan 9 och 99 dollar, beroende på vilken nivå du spelar på. Även här finns möjligheten att testa mjukvaran i 30 dagar för att se om det är något som faller dig i smaken.

Poker Copilot

Poker Copilot skapades till en början för Mac för att komplettera de andra som vid den tiden inte supportade mac. Programmet är enkelt att använda, har en stilren layout och tillräckligt med funktioner för de flesta spelarna. Den har inte lika många features och addons som de två stora.

Så känner man att man är allin poker och vill ha de mer nördiga detaljerna och grotta ned sig i sitt spel, så rekommenderar vi inte den här mjukvaran då den har begränsningar. Dock ska tilläggas att de fortsätter utveckla sin mjukvara och kan mycket väl komma upp i samma standard som de andra jättarna tids nog. För den som använder Mac, så kan detta mycket väl vara det bästa alternativet.

Vi rekommenderar att du använder dig av dina testdagar och ser om det är någonting för dig. Priset då, jo det ligger på runt 99 dollar och vill man testa på programmet så kan man göra det gratis i 30 dagar.

Pokertracker & Holdem Manager

Antalet olika huds har ökat sen markant och det finns många bra valmöjligheter där ute. De två vanligast förekommande hos folk är Hold’em Manager och Pokertracker.

Det här är program som innehåller extremt många bra funktioner för den som spelar mycket poker. Du har många bra alternativ för statistik som du vill ska synas i din hud på bordet. De har dessutom kraftfulla databaser som du verkligen kan djupanalyser ditt spel med.

Det är de här två programmen som vi i stugan använder oss av när vi spelar och analyserar vår poker. Samtidigt använder de flesta andra även Pokertracker eller Holdemmanager. Vilket gör att det blir lättare att ta hjälp av andra om man vill lära sig nya grejer.

Priserna varierar mellan 60 till 160 dollar för en lifetime subscription. Vill man efter ett år fortsätta att få nya uppdateringar så kostar det några extra dollar, men det fungerar fullgott utan. Vill man testa på dessa så finns det möjligheten att göra det i upp till 14 dagar helt gratis. HM funkar endast för Windows och ej för mac. PT fungerar för båda.

Summering

Som ni ser finns det ett gäng program att välja mellan och allt handlar egentligen om vad du har för ambitioner och dator.

För oss är Hold’em Manager det program du får mest valuta för pengarna, även om det kan tyckas dyrt med den bästa versionen. I alla alternativ förutom poker copilot finns det versioner för de som spelar på lite lägre nivåer, vilket är en bra start för de som inte vill spendera så mycket pengar till en början. Kliver man sedan upp i nivå kan man enkelt uppgradera sig för mellanskillnaden.

Vår rekommendation till dig är att du utnyttjar test versionerna och ser om det är någonting för dig innan du investerar.

ProPokerTools

Propokertools är ett mycket bra träningsverktyg. Du kan kolla upp hur bra en starthand rankar, vad du har för equity mot en speciell hand/range och sen finns det framförallt som en gratisversion för den som inte vill investera i den mer avancerade versionen. Vi ska kort gå igenom de funktioner som webbversionen har att erbjuda, sen får du själv fördjupa dig om du känner att du vill ha ut mer.

Det finns åtta olika spelformer som du kan simulera situationer av:

Funktioner

Hand vs Hand: Här kan du jämföra olika händer vinstchans mot varandra. Du kanske undrar hur ofta du vinner med A7 i hjärter mot 45 i spader? Då gör du följande. Fyller i händerna (s=spader, h=hjärter, d=ruter, c=klöver) och klickar på “simulate” för att få fram resultatet.

Hand vs Range: Samma procedur kan göras med en specifik hand mot en uppskattad range. Du kanske undrar vad du har för equity med 99 mot en uppskattad range av 88+ och AK/AKs.

Handens ranking: Den här funktionen sätter en siffra från 1 till 100 på hur högt handen rankar i jämförelse med alla starthänder som finns. Det fungerar endast för Holdem, Omaha och Omaha Hi/Lo. Detta är extra bra för Omaha, där starthänder är extra svåra att värdera. Här ska dock tilläggas att det är baserat på “Raw equity” Så en hand som 6789 Double suited rankar lite lägre, men har väldigt bra spelbarhet i många situationer. (Siffran vi oftast använder oss av är 6-handed avg)

Hand vs Range (Flop): Låt oss säga att du höjt upp på knappen och Big blind synat. Du kommer nu till en situation på floppen där du har färgdrag med A8s på K76, du betar och din motståndare går allin. Hur räknar du då ut vad du har för procentuell chans att vinna handen? Jo du gör som så att du knappar in motståndarens förmodade range och sen simulate. I det här fallet gör vi antagandet att han har alla tvåpar, set i sexor och sjuor, stegdragen, färgdragen och några top par.

Syntax hjälp

Behöver du hjälp med olika kortkommandon (syntax) så finns det om du klickar på knappen under simuleringssektionen. Det finns även ett hjälpavsnitt under Help/Docs.

Sammanfattning

Som ni ser är det ett verktyg som är väl värt att använda i din träning oavsett nivå. Ett riktigt bra sätt att lära sig händers värde. Som exempel så vet du att man vill öppna ca 18% av sina händer utg i 6-handed PLO Cash game. Men du är osäker på ifall AsJsTd2h är en öppning. Då kan du enkelt knappa in handen och klicka på rank och vips så får du fram att den är ranked top 17%. Alltså en godkänd hand att spela. Utöver det vi har gått igenom, så kan du få fram grafer över hur dina range eller hand presterar mot motståndarens range på olika brädor.

Väljer du sen att köpa den mer avancerade versionen kan man ställa frågor som “Hur ofta är jag uppe mot ett högre par när jag har pocket åttor?” eller “Hur ofta har min motståndare en högre flush än mig här?”. Så gå in på propookertools.com och testa. Se vad du tycker.

Solvers för Poker

Solver är någonting som du troligen hört ett flertal gånger om du spelat poker de sista åren. Det är ett hjälpverktyg som har tagit pokervärlden med storm.

Vi ska i den här artikeln berätta vad en solver är och vad den bäst används till. Artikeln är en introduktion och inte en komplett guide till hur du använder dig av solvers.

Är lösningarna vi får svaret på hur man vinner på poker?

Nej, svaren vi får från en solver är inte det exakta svaret på hur vi ska spela varje situation. Faktum är att om vi kopierar alla svar vi får från en solver, kommer vi få det kämpigt att utföra den bästa möjliga strategin.

Detta eftersom våra motståndare inte spelar exakt som programmet förväntar sig. Därför vill vi påstå att programmet först och främst ska användas för att lära sig förstå vad man rent spelteoretiskt ska göra i varje given situation och sedan använda det som grund för att göra justeringar mot den spelare eller spelarpool man möter. Och givetvis använda svaren för att reflektera över sitt eget spel.

Förhoppningsvis väcker resultaten en del tankar hos dig som spelare.

Exempel:

Du simulerar en situation där du ser att big blind ska check/raisa floppen mot c-bet ca 30% av gångerna med en välbalanserad range. Det innebär att du ska c/beta en range som kan försvara tillräckligt ofta mot hans check/raises.

Men i verkligheten så visar det sig att det här är en situation som dina motståndare (i det game du spelar) väldigt sällan check/raisebluffar, utan mer eller mindre bara raisar sina värdehänder, med inslag av några få bluffar och istället foldar för mycket mot c-bet. Ska du då fortfarande följa solverns strategi då? Nej, såklart inte. Du ska istället bluffa mer eftersom du får fler folds och dessutom folda oftare mot hans check/raise, då den innehåller för mycket värdehänder.

Vad kan en solver göra mer?

Först och främst så är det faktiskt lite limiterat vad vi kan få ut av en solver. En Solver som till exempel PioSOLVER kan endast lösa heads-up situationer och har alltså inte möjligheten att lösa multiway-situationer eftersom de är för komplexa än så länge. Däremot så kan man justera parametrar/inställningarna för att få en perfekt strategi mot en motståndare som inte spelare perfekt, vilket är grymt.
Vad vi menar med det är att vi kan mata in våra antaganden om en motståndare och simulera utefter det.

Vad krävs av min dator?

Som vi skrev tidigare så kräver solvers mycket datorkraft, vilket ställer krav på din dator. Ska du göra lösningar för preflopsituationer så krävs det faktiskt ganska så mycket RAM och många hyr en server eller köper dessa för en överkomlig summa istället. Men när det kommer till postflopsimulationer så klarar du dig bra med 16 GB ram och i många fall är till och med 8 GB okej, men kan begränsa dig om du bygger för stora träd med många bet sizes. Dessutom går allting snabbare om du har mer RAM.

Piosolver

Monkersolver

Sammanfattning

I slutändan vill vi försöka förstå varför solvern gör som den gör och hur vi kan applicera det i vårt spel. Får man en god förståelse för hur den tänker och vill spela spelet, blir det enklare att hitta brister i andras spel, samt göra exploativa justeringar.

Tänk på att det absolut viktigaste innan man ger sig in i solverns värld att ha goda grunder att stå på. Något som är långt viktigare än att lösa ett gäng riversituationer. Men vill man nå den absoluta toppen, så är vi övertygade om att man bör använda sig av dessa program för att ge sig själv tillräckligt bra förutsättningar att lyckas med sin poker.

Men som med allting så är det viktigaste av allt att du lägger ned tiden och energin på att studera och utveckla ditt spel vid sidan om borden. Annars är det rätt värdelöst att ha en solver överhuvudtaget.