Kretz krönika

Poolspel på natten – pros and cons

SvS utbud av 8-rättsspel bara växer och växer. Topptipset och Powerplay har dubbla omgångar på helgerna, och spelas det NHL-matcher så erbjuds vanligtvis även en Powerplay omgång med spelstopp 00.59.

Sedan ett par veckor tillbaka har man dessutom introducerat ett nattligt Topptips, med matcher från de nord- och sydamerikanska ligorna. Starten var lite skakig med väldigt låga omsättningar och genomusla kuponger med väldigt många understreckade storfavoriter, men jag tycker nog att det har tagit sig den senaste veckan.

Jag är lite kluven inför detta med natt-TT. Å ena sidan innebär fler omgångar att jag kan spela större volym utan att öka variansen (som man gör om man spelar 2-kronors i stället för 1 -kronas t ex). Spelvärdet är ofta bra, även om jag misstänker att andelen Svensson-spelare är lägre än dagtid.

Å andra sidan innebär spelstoppet (oftast 01.29) en total fuck-up av dygnsrytmen för en working stiff som mig. Att jag dessutom har en tendens att vakna vid fyratiden på morgonen om jag har lovande nattrader inne gör inte saken bättre. Kollar jag mobilen då och har bra chans på utdelning så är det lögn i helvete att somna om innan den sista slutsignalen ljudit.

Mitt sätt att hantera det är att lämna in tidigare – oftast strax före midnatt – men det är förstås långt ifrån optimalt, i synnerhet då omsättningarna är låga och streckningen därför kan ändras en hel del sista halvtimmen.

En sak att tänka på för er som lockas av natt-PP (och dettas gäller särskilt Stugans spelläggare) är att det är en riktigt dålig idé att spela x10 eller ens x5 dessa omgångar. Det kanske är självklart för alla, men för säkerhets skull förklarar jag varför.

Vi kan ta omgången den 25 april som exempel. Jag var en av de 14 som satte den vinnande raden och vann 8 103 kr. Det betyder att prispotten var 113 442.

Om jag hade spelat x10 i ett bolag hade prispotten varit ca 116 k och utdelningen för 8 rätt blivit runt 5 040 kr för 8 rätt. EV:t för raden som vann hade med andra ord snudd på halverats.

Själv är jag till och med skeptisk till att spela x2 så länge omsättningarna ligger under 300 k. Ovanstående resonemang gäller naturligtvis även natt-PP, som oftast har liknande omsättningar.

En sista sak som bara gäller några de sydamerikanska ligorna: tänk på att röda kort är betydligt vanligare än i europeiska toppligor. Din analys prematch spelar inte så stor roll om du vaknar upp och det ser ut så här:

Poolspel

//Johan Kretz

Chatta