Kretz krönika

Så får du ut mer av Reducera – del tre!

Jag hade egentligen bara planerat två delar, men det slog mig att några ord också kanske bör sägas om grafen ”Beräknad utdelning”. Så det gör vi.

En bra systembyggare behöver egentligen, lite tillspetsat, bara behärska två saker:
1) Ha en klar bild av vilket utdelningsintervall raderna bör ligga i för att vara lönsamma.
2) Ha förmågan att fördela tecknen så att systemet också hamnar i det önskade intervallet.

I ljuset av det är förstås en grafisk illustration av utdelningsintervallet guld värd. Tyvärr tycker jag att Verktygets graf är en av väldigt få features som lämnar en del i övrigt att önska.  Framför allt är inte skalan särskilt tydlig för mig.

Så hur vill du att grafen ska se ut?

  • Du vill ha en flack kurva. Om stapeln längst till vänster är hög så betyder det att en hög andel av dina rader förväntas ge en väldigt låg utdelning.
  • Du vill ha en jämn kurva utan för stora ”taggar”. Jag brukar bara skriva om sådant jag är säker på, kan förklara och även belägga. Men det här med att undvika taggar grundar jag nog mer på erfarenheter och intuition. Kanske kan någon annan förklara?

Du kan betrakta grafen som kompletterande information till skyltarna som visar min-utdelning och max-utdelning. Rent teoretiskt kan ju min 20 000 kr och max 3,2 miljoner kr innebära att 50 procent av dina rader ligger under 50 000 och bara några enstaka rader över halvmiljonen. Så vill du definitivt inte ha det.
Om grafen ser ut så här (hämtad från min 199 kr red ons 5 maj) så vet du att så inte är fallet:

Om jag tolkar skalan rätt så ligger närmare 50% av raderna i systemet på utdelningar över 500 000, vilket i mina ögon är fullt acceptabelt.

Veckan som gick
Onsdagens/torsdagens Europatips började ganska lovande och framåt torsdagskvällen hade vi Sporting Farense och Man U för 13 på vår 199 kr red. Men Farense åkte på en kvittering i 90:e minuten med en man mer i nästan hela andra halvlek.
Och Man U var precis så ofokuserade som man kunde ha fruktat då de hade 4 bollar upp att gå på mot Roma. Det var förstås en risk jag tog när jag spikade dem och den slog fel.
Matchen kunde ha slutat 6-0 till Roma, eller 0-4 till United och allt däremellan.
Vi fick därför nöja oss med 11 rätt och bara ca 25% tillbaka på insatsen.

Lördagens ST 199 kr red är bara att glömma och gå vidare, trots att systemets båda spikar, Liverpool och Hibernian, vann komfortabelt. Det hjälper ju inte när halvgarderingarna inte sitter.

I söndags la jag upp ett 216 kr red, och frågan är om jag någonsin haft så stora förhoppningar som efter eftermiddagsmatcherna. Det såg nästan för bra ut, efter att spikarna Man U och  Mjällby vunnit och Degerfors sensationellt slagit MFF.

Mitt värsta huvudbry var att jag inte kunde bestämma mig för om jag skulle jobba in X:et i MFF-Varberg – och då bli sittande med spik Arsenal – eller om jag skulle nöja mig med Malmövinst och därigenom säkra röda villkoret. Ett olösligt dilemma, och ibland är det tur att man är fullständigt maktlös .

Det visade sig dock snart att jag hade större problem. Hertha dominerade visserligen mot Bielefeld, men skapade aldrig några reella målchanser och 0-0 kändes bomb redan i paus. Och 12:an, den rök i sena kvällsmatchen när PSG tappade sin ledning mot ett Rennes som egentligen förtjänade att vinna mot stillastående och osynkade parisare.

11 eller 12 rätt är ju ingen jättegrej, men eftersom jag hade 10 andelar i systemet (dålig försäljning) så var det lite extra surt med de sena haverierna.

I efterhand ångrar jag PSG-spiken lite. Inte för att de inte vann, utan för hur sjukt mycket den hade dragit ned utdelningen om de hade vunnit. Ännu mer än jag trodde, faktiskt. Hade jag fått göra om hade jag helat och haft PSG röd och spik på Arsenal i stället.
Vi hade fortfarande bränt på Hertha Berlin, men det hade varit ett bättre system.

Till sist vill jag förstås gratulera Giganten, som inte bara satte 13 för över miljonen, utan också hade ytterligare två system som höll på att gå in. Han skrev till mig på Messenger efteråt att han gjort ett misstag i systembygget med något av dem, men det förtar ju inte bragden att vara så rätt ute på tre kuponger.
Jag lyfter på hatten!

Veckan som kommer
Den senaste tiden har jag satt en väldigt hög andel av mina spikar och det är skälet till att jag lagt upp bolag i några omgångar där det inte varit JP. Man måste ju spela rushen …
Men helgens 11:or var något av en cooler och nu är det dags för lite disciplin så att det inte rinner iväg.

Dock kan det bli ett och annat TT, som till exempel i dag (tisdag) då jag tycker att kupongen ser smaskig ut. Just nu lutar jag åt spelidén att låta högst en av Napoli och Barcelona vinna, samt att spika Southampton.

I går var det 250 k added, men jag avstod. Dels för att jag inte hade några tydliga idéer, men ännu mer p g a ett planerat strömavbrott här hemma. Energibolaget lovade oss elen tillbaka till 16.00 men sådant brukar inte gå att lita på och mycket riktigt – kl. 18.30 satt jag där utan vare sig internet eller strömförsörjning till dator och mobil.

På återseende!
Johan Kretz

Chatta