Kretz krönika

Så får du ut mer av Reducera!

Mitt intryck är att fler och fler Stuganmedlemmar har börjat bekanta sig med verktyget Reducera. Och det gläder mig, för verktyget är både funktionellt och användarvänligt.

Det finns utmärkta instruktionsvideor på hemsidan så jag tänker inte gå igenom de grundläggande funktionerna, som till exempel hur man rent praktisk gör för att färgreducera. Däremot vill jag berätta lite om den information som kan utvinnas ur verktyget och om hur den kan hjälpa dig att bygga bättre system.

Jag tänker framför allt på de här skyltarna, som du hitta till höger om kupongen och under sektionen ”Information om valda rader”.

Den röda knappen
Den allra viktigaste informationen är ”Lägsta beräknade utdelning”. Utifrån produkten av streckprocenten i din mest streckade enkelrad beräknar den ett sannolikt antal vinnare och delar den därefter med den del av omsättningen som går tillbaka till spelarna. Estimatet stämmer i regel ganska väl med verkligheten.

Varför är då den lägsta beräknade utdelningen så viktig? Jo, därför att den ger en vink om hur lönsam/olönsam din sämsta rad är.
”Sämsta”, kanske du invänder? ”Den behöver ju inte vara dålig bara för att den har låg utdelning. Säg att den sitter en gång på 200, då är det ju +EV”.

Det är sant att EV och utdelning inte är samma sak. Men samvariansen är väldigt, väldigt hög.
Jag har slumpmässigt valt ett sparat Topptips för att illustrera detta. Det råkade bli omgången från den 5 april, där kupongen såg ut så här:
Utifrån streck och odds vid spelstopp (och ett jävligt bra Excel-ark courtesy of Verktygets fader Mårten Erlandsson) får vi fram följande data:
Förväntade utdelningar på X-axeln och EV på Y-axeln. Några observationer:
  • EV och beräknad utdelning korrelerar starkt.
  • Varenda rad med förväntad utdelning under ca 2 500 kr är förlorande. Notera alltså att även den vinnande raden, som tack vare Sheffield Wednesday och i viss mån Crystal Palace ändå gav 1 655 kr, var för flack för att vara lönsam (bonustips: den här typen av omgångar ska du ha max 7 rätt på, om du vill vinna i längden!)
  • Om du bara använder utdelningsfiltret och inte vill lägga några rader alls med -EV måste lägsta beräknade utdelning hamna någonstans kring 14 000 kr!
  • Om du nöjer dig med att systemet som helhet visar upp ett måttligt +EV och bara använder utdelningsfiltret ser det ut som att du måste ställa in det på ca 5 000 kr.

Observera att de två sista punkterna gäller för just denna omgång, även om jag tror att den är ganska representativ.

Taggigheten i kurvan illustrerar ”outliers”. Det handlar om enstaka rader som har EV:n som avviker något (positivt eller negativt) från det typiska EV:t för en rad med just den ungefärliga utdelningen. Dessa kan du i viss mån komma åt genom din färgreducering om du baserar den på spelvärde. På så sätt kan du få med de få rader som är lönsamma trots förväntad utdelning i intervallet 3 000 – 5 000 kr.

Om det är en enda sak jag vill att du tar med dig från det här så är det att det är viktigt att inte ha en för låg lägsta beräknade utdelning. Ett absolut minimum är att den inte underskrider radantalet, men helst ska den vara långt högre.

Skruva på färgvillkoren (skärp dem) eller använd utdelningsfiltret tills skitraderna är borta. Enstaka negativa outliers kan man kosta på sig, men då ska man vara säker på att det handlar om just det och att inte (mycket vanligare) halva systemet har negativt väntevärde.

Ett sätt att undersöka det är att först bygga sitt system med färgreduceringarna och sedan använda utdelningsfiltret i ett rent diagnostiskt syfte. Säg till exempel att lägsta utdelningen efter färgreducering är 990 kr och jag anar att alla rader under 2 000 kronor är -EV.

Om jag då ställer utdelningsfiltret på 2 000 kr och klickar ”Beräkna” igen så får jag fram ett nytt, lägre radantal på den blå skylten. Om jag hade 350 rader från början och filtret kapar till 342 rader så vet jag ju att endast 8 rader i systemet ger mellan 990 och 2 000 kr, vilket jag kan leva med.
Då avaktiverar jag antagligen utdelningsfiltret igen. Åtta kassa rader är ett okej pris att betala för att kunna använda radskissen som rättningsmall, vilket man ju aldrig kan med utdelningsfiltret.

Den gröna knappen
Om denna finns inte alls lika mycket att säga. Den berättar för dig om ”toppen av din range” för att tala pokerspråk, det vill säga hur mycket din minst streckade enkelrad förväntas ge.

Beräkningen är inte alls lika säker som för den lägsta utdelningen. Variansen får förstås betydligt större praktisk betydelse för den faktiska utdelningen när det blir 3 vinnare i stället för 5, jämfört med när det blir 3 000 vinnare i stället för 3 002.

SOm jag nämnt i tidigare krönikor – när det gäller Topptipset är det viktigt att inte lägga multiplar på alltför höga högstautdelningar. Spelar man x 10 med 200 000 kr som högsta beräknade utdelning så har man med ett antal rader där prispotten inte motiverar den extremt låga vinstchansen.

Vad som är ett lämpligt tak för 13-rättsspelen beror på omsättning och eventuell JP, men generellt är nog 3 miljoner ett bra riktmärke för Stryktipset och något lägre för Europatipset. 

Om du spelar privat kan du enkelt sätta en maxutdelning med utdelningsfiltret. Dessvärre går det inte att använda på bolagsspelen (undantaget Topptipset).

Den gula knappen
Är en lömsk fan, som jag tänker återkomma till i nästa krönika. Till dess – titta över huvud taget inte på den.
Jag menar allvar!

Ett praktiskt exempel
För att ge ett praktiskt exempel på hur man kan använda sig av det vi talat om ovan kan vi kika på Topptipset den 23 april. Men metoderna är förstås lika användbara för Stryktips och Europatips.

Kupongen ser ut så här:

För att ni ska slippa räkna odds, streck och spelvärde visar jag även dem här:

Ponera att du väljer att spela med en lillåsna och en värdespik, enligt följande.

Som ni ser nedan blir den lägsta beräknade utdelningen på tok för låg. Raden sitter inte ens en gång på 400, men ger bara 197 kr. Så är det dessvärre alltid med matematiska system, om man inte helt väljer bort flera favoriter.

Så vi inleder med att begränsa några överstreckade favoriter.

Min 1 max 2 är en väldigt mild reduktion (för mild om man låter det stanna där), men den kapar ändå bort 243 garanterat dåliga rader.

Att vi kräver att en av favoriterna ska vinna sänker som synes maxutdelningen rejält. Det gör ingenting om vi spelar en multipel, men spelar vi för radkostnad 1 kr så skulle jag hellre köra min 0 max 2 eller brantare och sundare med min 0 max 1.

Vad gäller lägsta beräknad utdelning misstänker vi på goda grunder att vi fortfarande har alldeles för många förlorande rader kvar i systemet. Vi kan därför gå vidare och trycka lite extra på värdetecknen. Minst 2 måste sitta.

Där försvann 92 kassa rader till och nu börjar det likna något.

Men för att känna mig nöjd skulle jag vilja försäkra mig om att det inte är alltför många rader som bara kommer att ge runt tusenlappen. Jag testar därför att ställa in utdelningsfiltret på 1 500 kr och klickar ”Beräkna” igen.

Så nu vet jag att systemet, utan utdelningsfiltrering innehåller 29 rader som ger mellan 843 och 1 500 kr, Om jag är nöjd med det stänger jag av filtret, trycker ”Beräkna” igen och lämnar sedan in.

Jag har inte kontrollräknat, men min gissning är att ett sådant här system har en modest lönsamhet och ett EV någonstans strax över 1,5.

Jag vill betona här att även om jag är rätt säker på att man bör skärpa det gula villkoret (max 1) om målet är att maximera profiten, så har jag inga problem med den flatare approachen i exemplet.
Om man spelar för spänningen och vill kunna göra det varje dag så är det fullt rationellt att nöja sig med en svagare lönsamhet.
Eller ingen alls, om man har råd.

Veckan som gick
I söndags fyllde jag år och 13 rätt på EU-tipset var väl det minsta man kunde begära från Fotbollseuropa? Men AIK ville annat och singelstrecket på Hammarby blev det som skiljde oss från en utdelning på ca 200 000 kr inkl. småvinsterna.
Särskilt frustrerande eftersom jag hade 24% av andelarna i systemet.

Ännu mer tiltande är det att bonussonen håller på AIK. Hans rum ligger vägg i vägg med vardagsrummet och av någon anledning ligger alltid hans stream 20 sekunder före min. När jubelvrålet kom visste jag att det var kört. Dessutom var det ju inte ens spännande när Bajen anföll – i och med att det var tyst från hans rum visste jag ju att det redan hade runnit ut i sanden.

Våra andelar har börjat sälja väldigt dåligt, och jag får överväga om jag verkligen ska fortsätta sätta upp bolag. I söndags hade vi bara ett (199 kr) och jag fick ändå stödköpa massor.
Jag har full förståelse för att intresset svalnar när resultaten uteblir. Även om många förstår att variansen är enorm och att 13-rättstips är ett maraton så är det inte så konstigt om man väljer bolag, eller spelläggare, som satt 13 nyligen, även om det så bara gav 50 k.

Att Stugan fått flera nya (och i några fall väldigt duktiga) spelläggare är jätteroligt, men det bidrar också till att mätta marknaden.

Så jag får fundera på hur jag ska göra. Det är stressigt att behöva oroa sig för försäljningen och sedan tvingas revidera det noga genomtänkta systemet 5 min före spelstopp. Modellen senaste veckorna har varit att ta fram ett något mindre ”reservsystem” och sedan stödköpa till rätt radanatal

Och visst kan jag lägga 2 k på ett vettigt system (som i söndags), men då vill jag kunna använda utdelningsfiltret och det går ju inte på bolagsspelen förrän Svenska spel fixat begräsningen på 950 ”delsystem” i systemen.

Veckan som kommer
Jag har inte riktigt orienterat mig ännu. I skrivande stund (måndag) är jag mest nervös för om mitt Blåvitt ska svara upp mot förväntningarna mot Degerfors. Jag är inte säker på det, det känns som lite ”touch and go” om det där laget ska börja flyga eller inte,

Däremot ser (vid lunchtid) Topptipset ganska lockande ut. Att tre favoriter (Lazio, Hammarby talang och Midtjylland) varav två stooora favoriter har positivt spelvärde hör inte till vanligheterna Ett av mycket få tillfällen då ett favoritbetonat system faktiskt kan ha +EV.
Men det hinner antagligen ändra sig rejält innan gonggongen går.

Tisdagens CL-semis bör väl också nämnas. Hur de slutar har jag ingen aning om men jag hoppas Chelsea gör ett bra resultat eftersom jag har spelat dem som slutlig vinnare till 11 ggr.

På återseende!

/Johan Kretz

Editors note: Som en uppmärksam läsare påpekat har jag gjort en genant tankevurpa i avsnittet ”Ett praktiskt exempel”.
Reduceringen min 1 max 2 gula tar inte alls bort 243 ”garanterat dåliga rader”, som jag påstår. Den tar i själva verket bara bort 27 dåliga rader (den med de 3 gula x de tre oreducerade helgarderingarna = 3 x 3 x 3). Övriga rader som försvinner är mer eller mindre sunda.

För att bara ta bort dåliga rader krävs en reduktion av typen min 0 max 1, eller (fegare och dyrare) min 0 max 2.
Det behöver inte inte fel att köra min 1, men syftet är i så fall enbart att reducera radantalet utan att nämnvärt minska vinstchansen.