Excelsnurran med Bengt Sonnert Target

Singlar, dubblar eller tripplar – Vad är bäst?

Frågorna kring hur man bör spela duggar tätt – Så vi repeterar lite. Singlar, dubblar eller tripplar?

Sportsbetting är över lag komplext och det är ofta svårt att säga exakt vad som är helt korrekt och vad som absolut inte är korrekt. Vägarna till att vara vinnande är många men väldigt tuffa. Kort och gott kan man nästan säga att du kan spela alla möjliga typer av kombinationsspel och vara vinnande, förutsatt att dina spel är värdemässigt bra. Just det sista där är det stora problemet för de flesta som helt enkelt lägger spel som inte är bra och därmed får förlita sig på för mycket tur och med-rull i jakten på gröna siffror. I längden håller det inte.

Det viktigaste är att spela till rätt (högst odds) och ha många bolag i sin portfölj. Kika in vår lista och hitta dina favoritbolag och bonusar HÄR

EV+ Betting

Under det gångna året har jag både här på TGC och i expressen skrivit och rekat en hel del tripplar, vilket gått långt över förväntan bra. Även om det gått bättre än det borde gjort så handlar det i grund och botten om att jag i mina tripplar, i majoriteten av fallen, lägger tre bra spelval.

Hur vet jag om ett odds verkligen är spelvärt? – Här är ett par grundstenar i förarbetet till ett spel!

  • Kunskap om sporten. Detta är självklart det mest grundläggande. Vare sig det är fotboll, ishockey, dart eller formel 1 så måste man ha en passion för sporten och för att analysera matcher.

 

  • Se så mycket du kan. Ingen analys slår ögat om man ser med objektiva ögon. Det är dock väldigt enkelt att vara vinklad i sina analyser. Testa att diskutera domslut med en glad amatör som bettat en sida eller ännu värre, ett Liverpoolfan. Det är omöjligt att vinna på spel om man inte kan se bägge sidor av matcher eller bets.

 

  • Startelvor. Gör jobbet tidigt med vilka elva spelare som kommer att starta matchen för respektive lag och vad de betyder. Var sedan snabb att uppdatera (lagens twitter är bäst) när lagen kommer, är du snabb så kan du hitta fina odds när spelare vilas eller bänkas.

 

  • Statistikverktyg. Det finns idag massor av sidor som ger dig hjälp med att analysera matcher, lag och spelare i efterhand. Statsbomb, infogol, wyscout och understat är några exempel. Ta hjälp och investera tid och kanske någon krona i att analysera statistik, det kommer bli en ögonöppnare.

 

  • Historiska odds. Gör gärna någons slags powerrating, antingen nedskrivet eller i ditt eget huvud. När lag med liknande rating möter samma lag, vad står de i för odds? Vad var oddsen när dessa lag senast möttes? Sedan ska du självklart uppdatera din rating och vara flexibel, men detta kan ge dig en väldigt bra bild när ett lag under eller överskattas kortsiktigt.

 

  • Spela till bra odds! Coolbet är som vi skrivit tidigare, nästan oförskämt givmilda med oddsen. Detta gör en otrolig skillnad i längden, då man under en säsong kan göra hundratals spel.

 

Diagram EV+

Kort sammanfattat så brukar man säga att slår det oddset man spelat till, det oddset som är när matchen startar, så gör man i längden bra och vinnande spel. Sånt här kan vara bra att tracka och följa upp även när man spelar i tripplar. Eller kanske i synnerhet när man spelar tripplar.

Tidigare i år körde vi en cool trippel med Över i Peterborough – QPR, Blackburn vinst och West Ham vinst. Vi utnyttjade överoddsen och marginalerna som Coolbet bjöd på och lade en trippel med högt värde. Då såg det ut såhär:

Över i Peterborough – QPR.

–       Spelat 1,8 – Stängning 1,60.

–       Expected value (1,8/1,6): 1,125 

Blackburn vinst

–       Spelat 1,91 – Stängning 1,71

–       Expected value (1,91/1,71): 1,117

West Ham vinst

–       Spelat 2,49 – Stängning 2,3

–       Expected value (2,49/2,3): 1,083

Trippeln ger då ett EV på (1,125*1,117*1,083) 1,36. Det vill säga för varje hundralapp vi satsade på trippeln så vinner vi i snitt 36 kronor. Detta illustrerar återigen hur viktigt det är att spela till högsta oddset och hur häftigt det är när coolbet kan erbjuda så pass högt odds på flera matcher samtidigt. Just nu kan du hämta 100% i bonus upp till 500kr och testa Coolbet själv!

Coolbet Banner

Därför kan det vara både bättre och sämre att spela tripplar än singlar!

Jag har en fin jämförelse mellan sportsbettingens uträkningar och pilkastning!

Återbetalningen på spelbolagen ger tillbaka till spelaren brukar vara runt 90-95% i snitt. Om du kastar pil på ett spel och bettar 100 kronor så får du ungefär 90-95 kr tillbaka i längden.

Kombinerar man flera spel med 90% återbetalning så multipliceras de med varandra. Så en trippel blir 0,9*0,9*0,9 = 0,729 dvs 73% återbetalning. Din hundralapp blir helt plötsligt värd 73 spänn i snitt. Med andra ord blir trippeln sämre för varje spel du lägger.

Vänder vi på steken nu och ponerar att du istället plockar tar tre bra spel, så multipliceras värdet hela vägen och i slutändan kan summan av dina tre spel vara ett rejält övervärde.

Har du 110% per spel så ger en trippel 1,1*1,1*1,1 = 1,331 dvs 133% snittavkastning. Det kräver att man är påläst, extremt noggrann och inte tar med ”oddshöjare” eller andra spel som förstör värdet på trippeln.

Singlat Tripplar

Men, proffsen säger ju alltid att man ska spela singlar. Stämmer inte det?

Både ja och nej. Storspelare spelar absolut nästan uteslutande singelspel. Det handlar dels om varians. En trippel öppnar trots allt upp för betydligt fler förlustdagar och risker. Sedan är det lättare att hitta ett bra spel, än tre bra spel, så att säga. Det är alltså inte fel att spela tripplar om man kan säkerställa att ens spel är bra, men mentalt kan det vara kämpigare. Det kan dröja länge innan betalningen för ditt hårda arbete kommer och för många kan det helt enkelt bli övermäktigt.

Det finns såklart fler anledningar till att singlar tilltalar storspelare. En av dessa är att många siter tillåter högre insatser på singlar än tripplar. Som storspelare/proffs så är ofta utmaningen att få spela tillräckliga summor på sina bra spel, därför väljer man ofta singlar av den anledningen.

Det självklara valet om du vill spela singlar med större volymer är Pinnacle Sports. På Pinnacle blir du aldrig limiterad och tillåts spela oavsett vilka resultat du har i det långa loppet!

Pinnacle Sports Banner

Summan av kardemumman är helt enkelt i slutändan att du måste ta reda på om du lägger bra eller dåliga spel, om du vill vinna i längden. Är din ambition att mest ha roligt och krydda helgens matcher med lite spel så är tripplar och andra typer av kombinationsspel givetvis roligare och något man absolut kan syssla med så länge man bibehåller kontrollen och behåller spelandet som en hobby, vilket vi i TGC rekommenderar. Har man roligt med spelet så kommer oftast bättre spel automatiskt i takt med att man lär sig.