Bomben bild

Bomben 2/1

Premiärdags för Stugans Bomben-analys! Denna torsdag är det tre hockeyfighter som står på agendan. Vi börjar i Karlstad med SHL-bataljen mellan Färjestad och Linköping innan resan går vidare mot Tjeckien där det är dags att klappa igång slutspelet i JVM. Juniorkronorna ska ge sig i kast med värdnationen medan de finska smålejonen möter samma motstånd de gjorde i finalen i fjol, USA.

Spelstopp: 17.29

1. Färjestad – Linköping – 5-0
Vi inleder i staden där solen alltid ler, Karlstad. Linköping kan allt behöva få en gnutta sol på sig då östgötarnas säsong varit ett enda stort mörker så här långt. Vichyns favoritlejon packar trunkarna och bussar nordväst med fyra raka nederlag i ryggen. Offensiven på resande tass har varit i det närmaste obefintlig, åtta inkasserade pinnar utanför Saab Arena och 21 gjorda mål är sämst i hela ligan.

LHC lär troligtvis skrinna in i en hungrig vargflock denna torsdag då Färjestad gått på pumpen under tre matcher i följd. Senast blev Pennerborns manskap totalt utskåpade av Skellefteå uppe i Västerbotten. 1-5 slutade den tillställningen och värmlänningarnas annars så sprudlande offensiv har inte alls kommit upp i normal nivå den senaste tiden. Micke Lindqvists frånvaro är såklart kännbar, men visst tusan ska kanoner som Marcus Nilsson, Victor Ejdsell, Gustav Rydahl och Per Åslund kunna prestera bättre.

Vid lagens två senaste möten i Löfbergs Arena har kaffelaget vunnit med samma siffror, 3-0 och 3-0. Nu är visserligen inte Färjestads defensiv lika stabil som tidigare år, men med tanke på LHC:s bedrövliga facit på bortais är den högra nollan ett tecken som lockar. Känslan är att det grönklädda värdgänget kommer ut i ett rasande tempo och sköljer över Bert Robertsson och company. Femman på hemmalaget erbjuder finfin procent och ritas dit i ett tidigt skede.

2. Sverige U20 – Tjeckien U20 – 5-1
Det är ett skadeskjutet Tjeckien som ska försöka fälla Tomas Monténs ungtuppar i den fjärde och sista kvartsfinalen i JVM. Värdnationen har frågetecken på både första- och andramålvakten. Den skicklige anfallsduon Jakub Lauko och Jan Jenik är dessutom out mot Sverige. Tjeckerna slutade fyra i tuffa Grupp B via en sammanlagd poängskörd på fyra poäng.

Sverige stod för en mycket bra insats i premiären mot Finland som Monténs junisar tillsist vann med 3-2 efter sudden. Därefter cruisade Juniorkronorna sig igenom gruppen som de sedermera vann utan att förta sig. Med lirare som Fagemo, Höglander, Sandin, Lundkvist och Holtz ska våra blågula juniorkronor gälla som gigantiska favoriter i Ostrava.

Här kan man gott och väl skippa den hårt åtgångna tvåan på tjeckerna och istället knappa dit 0,1,3 om pengarna räcker. Känslan är att Sverige, som prickat in flest mål i turneringen (20), kommer mala ner tjeckerna trots att de rödblåa lär ha ett maffigt stöd från läktarhåll. Juniorkronorna mot medaljerna!

3. USA U20 – Finland U20 – 3-1
Känslan är att vi ännu inte riktigt fått se det bästa av det amerikanska juniorlandslaget. Jenkarna imponerade stort i segermatchen mot Ryssland, men har i övrigt inte visat speciellt mycket. Poängligaledaren Trevor Zegras har dock imponerat, med sina nio passningspoäng så toppar han turneringens totala poängliga.

Finland, som vann JVM i fjol, har inte alls sett lika vassa ut i denna turnering. De blåvitas andra akt mot Schweiz var totalt genomusel och de förlorade också helt sonika matchen med 2-5. Det man dock bör komma ihåg är att finnarna, precis som vi svenskar, gillar att slå ur underläge. Något som inte minst det finska herrlandslaget visade i fjol när de spelade hem VM-titeln med ett betydligt svagare lag på pappret än övriga stormakter.

Precis som oddsen indikerar ska USA hållas som ganska klara favoriter i denna kvartsfinal. Visst kan Zegras och company kasta in 4-5 baljor här, men värdet på dessa tecken lockar inte i första hand, även om det inte är dumt att plocka med dem om stålarna räcker. 3-1 får istället gälla som utgång på kupongens allra sista fight.

Tänk på att spel ska vara roligt, räkna aldrig med att vinna pengar på spel. I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB Spel. För dig över 18 år Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen: 020-819100 www.spelalagom.se