Speltips Zivvi

Del 2: Oddsmarknader

[vc_row][vc_column][vc_column_text]I del 2 kommer jag presentera hur jag tänker när det gäller tennis betting. Jag vill börja med att förklara att detta är mina tankar och idéer, finns inget som är rätt eller fel, utan detta är hur jag gör och jag anser är smartast och bäst. Man kan göra på massa andra olika sätt så ta det för var det är.

Först och främst börjar vi gå igenom de olika marknaderna, vad kan man spela på? Jo framförallt finns värdena i

● Vinnarspel X vs Y
● Set spel 2-0, 2-1
● Handikapp spel +- gem (en av spelarna börjar med 3 + gem)
● Handikapp spel +- set (vinst om en av spelarna tar ett set eller vinst om en vinner med 2-0)
● Över under antal gem
● Över under antal set

Dessa marknaderna är oftast de som ger bästa avkastning, det är hög återbetalning på ex X vs Y marknaden, upp till 98 procent oftast på ATP på Bethard. Sedan blir det lite sämre på kanske 95 % på de andra marknaderna. Men där kan och andra sidan värdet öka enormt då dessa marknaderna sällan ser till spelarnas styrkor och svagheter utan baseras mycket på X vs Y oddsen.

Vilka bolag ska man då använda? För det första är det Oddsportal som gäller för att kunna hitta de bästa oddsen, det är av stor vikt då det kan skilja otroligt mycket på framförallt lägre nivåer i odds och när de släpps. Sen innan matchstart rättas oddsen till sig och skillnaderna minskar, men framförallt så behövs flera olika bolag för att täcka dessa marknader då alla bolag inte erbjuder alla typer av marknader. Men med Bethard, Betway, Betsson, Leovegas och Bet365 kommer man väldigt långt.

Sidan för statistik och matcher tycker jag generellt att Tennis explorer håller hög nivå och är nog den sidan som ger bäst överblick över ATP och challengertouren. Dessutom rekommenderar jag ATP:s app där man kan se statistiken i matcher ner på challenger kvalnivå, det är riktigt bra!

Vi ska börja med att titta på en intressant spelare och se hur hans matcher och odds har utvecklat då jag har haft koll på honom lite extra senaste åren då bolagen sällan kan värdera hans prestationer samt att vi kan förklara lite det galna i rankingen med ATP systemet och hur man kan utnyttja detta när man lägger spel!


Basilashvili Nikoloz 27-åring från Georgien, ingen typisk tennisnation, men han har nött på och nött på. 2014 i december hade han ranking 178. Spelade på Futuretouren, vann en challenger i uzbekistan. Ja ingen höjdare. 2015 ett lite bättre år, inne på topp -100. Vinner några Challenger, går långt i Doha. avslutar året ändå 118. 2016 bättre år, final i Kitzbühel. avslutar året på som 94:a. 2017 går han upp ett snäpp och spelar bara på ATP touren. 35 /35 matchstatistik. slutar året som 59. 2018 kommer genombrottet och vinner då två stycken 500-poängs turneringar en på grus i Hamburg och i Kina. Detta gör att han blir rankad topp 20. en matchstatistik på 38/31. I finalen i ex Hamburg slår han Mayer, otroligt svagt finalmotstånd för att vara en 500-poängturnering. Detta gör direkt att 2019 kommer han bli väldigt betrodd av spelbolagen. Han vinner lite mer än 50 % av sina matcher och är topp 20 i världen.

Exempelvis mot Rublev i Hamburg var det nästa jämna odds och sen i Cincinnati så är det jämna odds, då värderar man honom lika högt som Rublev. Helt galet, Rublev gick som en raket på rankingen och föll på grus som är ett svagt underlag för hanns del. Där har vi lite av problematiken, att rankingen ljuger väldigt mycket i många fall. Man får inte stirra sig blint på en spelare som lyckas vinna någon turnering per år där det är bedrövligt startfält men som egentligen knappt vinner runt 50% av sina matcher.

Carreno-Busta Pablo vann ex 62 % av sina matcher 2019. Rankad 29 i världen. Det säger en del om spelstyrkan där mellan dessa.

Stirra er inte blint på rankingen utan titta hur mycket vinner personen och hur mycket spelar han egentligen? ATP rankingsystem är inte rättvist och logiskt men det gäller att dra nytta av det.

Om vi går igenom då X vs Y marknaden. Det är viktigt att ha koll på vilka bolag har 1-bookie (1 boll spelad så är spelet giltigt oavsett vad som händer). Idag tror jag det är bwin som använder sig av detta och kanske det mest meriterade bolaget längre. Vanligare är 1 set bookie. Leovegas, Coolbet, Unibet, Betsson använder sig av detta exempelvis och sen har vi void i alla lägen som ex Bethard, Bet365.

Om vi har fått nys om skador så är det viktigt att spela på void vid alla lägen. Då man kan försäkra sig om att är inte spelare fitt for fight ger han upp. På samma sätt så kan man utnyttja det att spela skrällen på ett bolag som erbjuder 1 set bookie då de oftast testar ett set och sen ger upp och då räknas spelet in som vinst.

X vs Y marknaden är ju oftast det som är mest intressant att spela då det finns minst turfaktor. Det spelar ingen roll om spelaren förlorar första set med 6-0 så länge den vinner 7-6,7-6 och matchen så är ditt spel i hamn. Spelar du på handikapp finns de risk att ex Fognini lallar runt i första set och sen börjar bruka allvar när det behövs men kastar bort för mycket gem. Det är alltid mer chansartat att spela handikapp, framförallt minus linan då det inte ger samma möjlighet att visa vem som är bäst över hela matchen.

Däremot är plus handikapp mycket användbart mot slö startade spelare och spelare som är väldigt ojämna i sina nivåer men oftast ända knyter ihop säcken som ex Fognini.

Man ska tänka på att grus också är generellt ett underlag där det blir fler servegenombrott och därav större chans att din minus lina täcks en ex hardcourt.

Vid handikapp spel ska man också utnyttja spelarna spelstilar, Isner ex , utpräglad servekanon, han är oftast mycket tacksam att spela plus handikapp mot spelare han egentligen inte är bättre, omöjlig att bryta med sin serve och kan vispa in några bollar på tiebreaket och vips så kan en +1.5 lina vara i hamn, eller han får till ett break och tar första set med 6-3 och sen förlorar kommande i tiebreak mot Nadal eller Federer. På andra sidan kan man gå emot servekanonen då de oftast är odugliga i spelet och därav inte bryter de andra så lät och får du då +2.5 på den andra spelaren så vinner Isner i två tiebreak så är detta spel i hamn.

Samma tanke går ju med över / under spel och set spel. I många lägen kan en spelare ta ett set men vinner sällan hela matchen. Då är det också ypperligt läge att spela +1.5 set på en underdog i andra rundan då många av toppspelarna står över första rundan och inte är inne i matchtempot på underlaget. Men löser vinsten till slut.

Och set handikapp är otroligt användbart i dubbeln, då det är supertiebreak först till 10 i tredje set. Väldigt vanligt att dubbelparet strular men löser matchen med vinst i supertiebreak men tappar första set mot lite oberäkneliga singelspelare. Men klarar oftast inte att ro allt i hamn, däremot ska man också veta att när det är väl är supertiebreak så är det små marginaler så då ökar skrällchansen avsevärt jämfört med singelmatcherna.

2-0 marknaden är också ett bra spel då man tycker att styrkeförhållandet är för stora och ser inte hur ena spelaren /paret ska kunna tappa ett set. Finner du ett värde på favoriten till 1.25 så finns det oftast värde på 2-0 också till ex 1.66.

Däremot spela 2-0 på underdogen, inte så ofta det värdet är intressant om du tycker att oddsen är så otroligt fel så att din underdog borde stå i 1.50. Då ska man nog dra öronen åt sig och fundera på om du är fel ute eller om det finns någon orsak till detta som du har missat. Ibland finner du inte det, GRATTIS. Kör på, men försök vara självkritisk och övervärdera inte dina kunskaper då det finns få som är bättre än oddssättarna över tid.

När man letar odds är det viktigt att vara med redan i kvalen och på hugget när de släpps, oftast dagen innan, kvällen osv. För kval oddsen är oftast mycket felsatta, därefter så kommer oddsen hinna sätta sig in i turneringen och alla har märkt att kvalspelaren är bättre än vad man trodde. Dessutom gäller det också att hänga med i kvalet då det annars kan vara svårt att få en uppfattning om hur bra de egentligen är.

Och generellt är de mindre turneringarna så som challenger och ATP 250 som mest spelvärd finns och dessutom dubbeln då oddssättarna prioriterar bort det och alla singelpar som inte har någon ranking men ändå kan vara väldigt bra dubbelspelare och inte minst på grus där dubbel egenskaperna suddas ut.

Hur är det då med LIVE-spel? Ja det är väl kanske inte riktigt min bästa grej. Jag tycker ibland man kan hitta värden om en spelare förlorar första set, kanske framförallt i grand slams. Men oftast tycker jag marknaden värderar detta i oddsen. Dessutom tycker jag oftast oddsen rättar till sig vid matchen start och det framgår vem som är den bättre. Dessutom finns denna faktorn med att man lockas rejält att spela på favoriter att vända matcherna. Men det är inte alltid så enkelt.

Samma sak med att “vinna första set”. Tycker de spelen innehåller för mycket tur men visst ibland kan det finnas värde men då finns det oftast värde på raka spelen också. Och då tycker jag + handikapspelen är så mycket bättre.

Kommentera gärna och skriv era tankar och idéer!

God jul och Gott nytt år så laddar vi batterierna för 2020!

/Zivvi[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][vc_column_text]Tänk på att spel ska vara roligt, räkna aldrig med att vinna pengar på spel. För dig över 18 år Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen: 020-819100[/vc_column_text][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][td_block_15 custom_title=”Senaste artiklarna” ajax_pagination=”load_more”][/vc_column][/vc_row]