Powerplay bild

Powerplay 11/1

Full omgång i SHL och ett härligt toppmöte i Hockeyallsvenskan. Det finns en rad intressanta matcher att gotta sig med när vi blickar ut över lördagens Powerplay. I landets norra delar stundar exempelvis ett härligt rivalmöte mellan “Bulans” björnar och Robban Ohlssons järnkaminer. Resan mot åtta gröna bockar startar i Sveriges “Jerusalem”.

Spelstopp: 15.14

1. HV71 – Skellefteå 2
Stefan Lundhs lärjungar från Vätterns södra strand fick lämna den kungliga huvudstaden utan några nerpackade poäng i trunken. Det var HV71:s blott andra nederlag på de sju senaste resorna. Hemma i Kinnarps Arena har de blågula tjurarna inte alls lika starka papper, bara en trepoängare på sju fighter här skrämmer knappast ett formstarkt Skellefteå. SAIK, som närmast tvålade dit Frölunda på hemmais med 4-2, trivs dessutom ypperligt i HV:s lada med tre raka 3-1 segrar i galoscherna inför lördagens drabbning. Även om spelvärdet just nu finns västerut lär oddset krypa upp en aning på värdlaget. Känslan är att SAIK har bra slagläge, men visst är ettan det första tecknet som ska upp bredvid tvåan. Gaffla på!

2. Rögle – Leksand 1
Nere i Skåneland är det grönt mot vitt som gäller när Rögle tar emot Roger Melins Leksand. Från sin tränarbänk i Tegera Arena fick Melin se kritiserade Spencer Abbott hänga dit den enda straffen i en för övrigt usel straffläggning mot Linköping. Två viktiga poäng in på kontot för masarna som vann utan att imponera. Betydligt tuffare nu när bandyklubben från Ängelholm står på andra sidan isen. RBK kammade noll i Gävle i torsdags efter en taskig start på matchen. Dessutom är skadeläget fortsatt prekärt för skåningarna. Nick Sörensen, Niklas Hansson, Éric Gélinas, Adam Edström och Mattias Sjögren är samtligt out. Leksand vann det senaste mötet lagen emellan så även om den övertsreckade ettan är trolig bör den få uppbackning av minst ett kryss.

3. Linköping – Brynäs 1
Det är inte lätt att vara LHC-supporter nuförtiden, fråga bara Timman. Östgötarna är immuna mot att vinna hockeymatcher för tillfället, mot Leksand kom sjunde raka. Noterbart är att fyra av dessa förluster kommit efter övertidsspel/straffar. Brynäs är i sin tur hela ligans sämsta bortalag med bara nio inspelade poäng på 16 trippar. Gävle-klubben sparkade huvudtränare Sundquist tidigare i veckan vilket direkt gav utslag i form av en 5-2-triumf hemma mot Rögle. Superstjärnan Anton Rödin stod för ett hattrick och Jonathan Sigalet hängde sin första strut för säsongen. Klurigt på förhand i Saab Arena där streckningen helt sonika får avgöra vart vi sätter våra tecken. Ettan betalar bäst just nu och agerar därmed utgång, men visst ska även krysset plitas ner ögonaböj.

4. Färjestad – Oskarshamn X
Oskarshamn bussar upp till de värmländska skogarna i gott slag. Fyra vinster på de senaste sex omgångarna gör att smålänningarna lämnat över jumboplatsen till Leksands förfogande. 4-2 hemma mot Luleå senast var inte på något sätt orättvist, i den andra akten fick serieledarna knappt låna pucken. Även fast Färjestad fortsatt är utan skarpskytten Micke Lindqvist smällde kaffebönorna dit fem pytsar hemma mot Malmö i den förra omgången. Hemmalaget är gigantiska favoriter av en anledning, men en streckning omkring 80 procent kan inte köpas. Ett IKO med betongmur framför PW eller Bingo-Tex tar åtminstone poäng en på fyra i Löfbergs Arena. Fram med den breda penseln!

5. Växjö – Malmö 1
I nästa match tar hemmastarka Växjö emot Peter Anderssons rödhökar som har gått på pumpen i tre av de senaste fyra matcherna. Malmö stod för ett par riktiga grodor borta mot Färjestad vilket man såklart inte har råd med mot topplagen i SHL. Skåningarna föll sedan ihop och torskade med hela 1-5. Lakers skrinnar ut på isen i Vida Arena med fem raka hemmasegrar i ryggen och en målskillnad på 17-4 inom detta spann. Viktor Fasth visar gammal god form mellan stolparna. Landar ettan runt 50 procent kan den lämnas allena med gott samvete.

6. Örebro – Frölunda 2
Frölunda har fått smaka torsk i två raka matcher, med den första CHL-semifinalen mot Luleå inräknat. Nu ska dock hövding Lundqvist lotsa sina indianer in i Behrn Arena där göteborgarna trivs ypperligt. Här har Lundqvist och company nämligen stått som segrare fem gånger på sju strider. Frölunda måste dock få ordning på sitt powerplay som är näst sämst i serien sedan landslagsuppehållet i början av december. Räkna med förändringar redan till lördagsmatchen. Örebro bärgade tredje raka skalpen tack vare Linus Öbergs avgörande 2-1-mål med minuten kvar mot Växjö. Svårsiad historia där tvåan ändå får agera utgång, dock inte utan darr på ribban. Då det brukar bli målglada tillställningar kan en klassisk gaffel vara aktuell.

7. Luleå – Djurgården 1
Uppe i landets norra delar står ett härligt rivalmöte på menyn. Historisk sett tenderar skönspelet att läggas åt sidan när dessa kombattanter gör upp, vilket oftast brukar passa Luleå bäst. Räkna med att tränare Thomas “Bulan” Berglund gett sina adapter en och annan avhyvling efter fadäsen i Oskarshamn senast. Djurgården har fortsatta problem på resande skrilla. Endast en seger utanför huvudstaden på de fem senaste SHL-kamperna och en vinst på tio trippar till Norrbotten hoppar knappast Robban Ohlsson jämfota över. Trolig etta.

8. MODO – Vita Hästen 2
Vita Hästen bussar upp de många bilen till Örnsköldsvik för att ge sig i kast med Hockeyallsvenskans näst bästa hemmalag MODO. Ångermanlänningarna övertygade dock inte när Tony Mårtenssons Almtuna var på besök senast. Spelmässigt såg det trubbigt, men gänget från Foppaland kunde tack vare deras sylvassa lina med Karlkvist, Tambellini och Johnson vinna med 6-3. Pållarna från spårvagnstaden slog KHK med 2-1 i onsdags. Tony Zabel förfogar över en stark trupp. Spelare som Bartalis, Andersson, Cruseman och Eriksson är inga dussinlirare direkt. Vid en fullträff kan gästerna definitivt störa samtliga lag i ligan. Börja med den spännande rensartvåan och måla på så långt plånboken räcker, som det så fint heter.

Stugans superspik

Växjö
I hockeyns värld är det som vanligt klurigt att hitta några helt givna vinnare, framförallt inte mitt i serielunken och då vi hoppas på favoritfall. Hemmastarka Växjö får dock fullt förtroende mot ett något trubbigt Malmö. Till hyggligt värde dessutom.

Stugans kupongrensare

Vita Hästen
Norrköpings-laget streckas just nu ner under 15 procent vilket är på tok för lågt även fast MODO borta kanske är säsongens tuffaste resmål. Hästarna har presterat bra hockey mot samtliga topplag och knäppt MODO en gång under säsongen. Tvåan är en magisk rensare!

Tänk på att spel ska vara roligt, räkna aldrig med att vinna pengar på spel. I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB Spel. För dig över 18 år Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen: 020-819100 www.spelalagom.se