Topptipset bild

Topptipset 16/12

Måndagens Europaresa rör sig från England till Portugal. Topptipset bjuder på en kupong för både ornitologer och värdejägare. Åtta rätt är på ingång!

Spelstopp: 18.59

1. Crystal Palace – Brighton X
Derbi della Svengland! Roy Hodgson pratar bättre svenska än Martin Åslund och Graham Potter har varit tillräckligt länge under Kindbergs vingar för att kunna allt om det svenska skattesystemet. Potters fiskmåsar följde upp triumfen mot Arsenal med att lira oavgjort mot Wolverhampton, därmed ligger Brighton i mitten av Premier League. Även Roys örnar är inne i en fin trend, sju pinnar av nio möjliga har det blivit senaste tre matcherna för Crystal Palace. Brighton vann båda inbördes förra säsongen, då var visserligen inte Potter med i leken men han ska knappast försämra gästernas chanser. Streckningen bjuder in till att vi haffar tvåan efter utgångskrysset!

2. Cagliari – Lazio 2
Från Londons örnar till Roms örnar. Lazio fick på näbben i veckans Europa League-match mot Rennes men i ligaliret flyger gästerna betydligt högre. Triumfen senast mot Juventus innebär att Lazio har sju raka segrar i Serie A, imponerande. Särskilt imponerande är Ciro Immobile som bombat in 17 baljor redan, där ligger Ronaldo och övriga skarpskyttar i lä. Cagliari har också gjort en suverän höst, inte minst tack vare de gamla romarna Radja Nainggolan och Robin Olsen. Efter att den blågula burväktaren visat sig vara en flåbuse sitter han nu på den beryktade botbänken, inte bara ikväll utan även kommande helg. Ikväll har Cagliari även den kroatiske landslagsmittfältaren Marko Rog på botbänken. Örnarna har en förkrossande statistik vad gäller inbördes möten, tvåan ser ut att understreckas och får flyga ensam.

3. FC Köpenhamn – Odense 2
Den danska huvudstaden är skakad efter att Markus Rosenbergs armbågar gjort en sista attack. Att FC Köpenhamn gick vidare till slutspelet i Europa League är tack vare att Dynamo Kiev underpresterade i torsdags mot Lugano. Ståle Solbakkens köpenhamnare är uppenbarligen sämre än tidigare under norrmannens ledning. Herrarna från huvudstaden har sju pinnar upp till Midtjylland i Superligan. Just Midtjylland har faktiskt Odense slagit på bortaplan denna höst, en stor skalp för Jakob Michelsens mannar. Gästerna ligger i mitten av tabellen men ska inte räknas bort nu på det vis som de svenska topptipparna fått för sig. Den sönderstreckade ettan skippas med gott samvete, här har vi pangläge att skära sår i kuponghögen!

4. Darmstadt – Stuttgart 2
Gubben kan än. Den gamle Champions League-mästaren Mario Gómez harvar nu i Zweite Bundesliga men hans Stuttgart är på god väg hem till högstaligan igen. 3-1 stod på tavlan efter bataljen mot Nürnberg senast, gamle Gómez stod i domarens ark som både målskytt och framspelare. Nu ska Gómez och gubbarna ställas mot ett gäng från den andra änden av tabellen. Darmstadt fick på näbben med 3-1 mot Bielefeld senast det begav sig här på Böllenfalltor-arenan. Den mållösa matchen mot nästjumbon Wehen är inte heller något att hänga i tannenbaumen. Sund tvåa, till vettig procent, som spikas utan tjafs.

5. Guingamp – Troyes 2
Karl-Johan Johnsson var bara en i raden av gubbar som lämnade Guingamp efter degraderingen från det franska finrummet i våras. Det märks, kan man säga. De tiondeplacerade värdarna lär inte ha något att göra med de ädlare placeringarna i Ligue 2. Troyes som kände en förnimmelse av finrummet redan förra säsongen är nu rustade för att ta steget upp till Neymar, champagne och gåslever. Troyes följde upp 1-0-triumfen borta mot Sochaux med att besegra Rodez med samma siffror senast och har nu hållit nollan i fem av sina sex senaste ligamatcher. Målsnålt att vänta igen i Ligue X. X2 ramar in fint.

6. Trapani – Pisa 1
Vi glider vidare till Sicilien där ett stabilt värdlag har sin hemvist. Trapani visade genom ryggläggningen av de flygande åsnorna från Chievo att man inte kommer hit och mopsar upp sig ostraffat. Värdarna har plockat poäng i fyra av sina senaste fem strider i maffians lejonkula. Gästerna kommer från en 2-0-torsk hemma mot virtuoserna från Entella, då lyste skyttekungen Michele Marconi med sin frånvaro. Lagets bärande pjäs saknas även denna afton, ett brutalt avbräck. Pisa lutar åt att överstreckas här och streckningen ska utan tvekan inledas från vänster.

7. Santa Clara – Sporting Lissabon 2
På kupongens sjunde rad är vi långt ifrån både Köpenhamn och Lissabon. Azorerna ligger 150 mil från den portugisiska huvudstaden så man kan tänka sig att Bruno Fernandes och grabbarna är lite sega i både kolan och fläsket när de anländer. Santa Clara har erövrat 14 poäng på 13 omgångar i Primeira Liga, de flesta av dem har plockats på Estádio de Sao Miguel, även serieledande Benfica var skakade vid sitt besök här i november. Sporting Lissabon ligger fyra i tabellen med ointagliga 16 pinnar upp till toppen. De gästande lejonen blir överstreckade nu och kan inte tas som givna segrare här. Gubbgarderingen(etta-tvåa) är en tänkbar lösning även om hela säkerhetsbältet hade känts tryggast.

8. Porto – Tondela 1
Måndagens slutdestination är ett möte i det portugisiska draknästet. Porto är inte bara ett av Portugals bästa hemmalag, de är ett av världens bästa hemmalag. Åtminstone på pappret. Vad sägs om resultatraden 6-0-0 och målskillnaden 15-0 i ligaspelet på Estádio do Dragao. Även i Europa League har Drakarna hållit stången. Dock har varken Benfica eller Sporting varit här och bråkat ännu. Tondela är på en helt annan nivå än Sergio Conceicaos killar. Men gästerna har en egenhet i att de är mycket bättre borta än hemma. Fyra inspelade poäng i den gröngula hemmaborgen är att jämföra med 14 pinnar på resande fot. Men hur brukar det gå när Tondela besöker Dragao? Gästerna har inte gjort mål under något av sina senaste tre besök. Ettan bör stå bra men har man några kronor över är det inte dumt att peta med rensarkrysset i värdejaktens namn!

Stugans superspik

Lazio
Örnen från Rom flyger in över Sardinien med ett skepp lastat med skyttekungen i Serie A och assistkungen i Serie A. Mot ett Cagliari utan målvakt. Sug på den.

Stugans kupongrensare

Odense
FC Köpenhamn klingar säkert av klass i topptipparnas öron men dagens FCK är inte den vassaste, dessutom har Solbakken stora skadebekymmer. Kunde Odense slå Midtjylland borta kan de självklart även slå FCK!

Tänk på att spel ska vara roligt, räkna aldrig med att vinna pengar på spel. I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB Spel. För dig över 18 år Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen: 020-819100 www.spelalagom.se

Chatta