Topptipset bild

Topptipset 19/20

Ärtsoppans dag serverar en redig blandsoppa på Topptipset. Notera att kupongen löper från torsdag till fredag, Fiorentina mot Roma i Serie A är helt klart den stora skinktärningen i leken. Viktigast av allt är att åtta rätt är inom räckhåll!

Spelstopp: 18.29

1. Groningen – Utrecht 2
Euroborg är ett gött namn på en arena, helt klart värdigt en öppningsmatch på Topptipset. Svenskklubben som huserat Mackan Berg, Granen och ett gäng andra blågula gubbar har idag tre stycken svennar i laget. Gabriel Gudmundsson, Ramon-Pascal Lundqvist och Joel Asoro. Gudmundsson satte Groningens balja i 1-1-mötet med Den Haag i helgen. Svensklaget ligger tia i Eredivisie och ställs nu mot tabellfemman i holländska cupens 16-delsfinal. Utrecht har också blågul fägring på sin sida i form av ex-getingen Simon Gustafson som har nummer 10-rollen hos gästerna. Dessa båda kombattanter strålade samman här på Euroborg så sent som för elva dagar sedan, då vann Utrecht med 1-0. Formen talar också till gästernas fördel, Gustafsons grabbar har vunnit fyra av de senaste fem tävlingsmatcherna på bortabana. Strecken sitter sunt, börja måla från höger.

2. Cambuur – Feyenoord 1
Näst ut i det holländska cupspelet är De flygande noshörningarna som ställs mot Folkets lag från Rotterdam. Gästerna med Sam Larsson i laget har haft en tung höst och parkerar på sjätte plats i ligan. Feyenoord har inte fått önskad effekt av att byta ut den gamle benbräckaren Jaap Stam mot den bistra filuren Dick Advocaat på tränarbänken. Cambuur som huserar en våning ner är på väg en våning upp. De flygande noshörningarna slaktar Eerste Divisie, poängplock i 16 av de senaste 17 tävlingsmatcherna bådar onekligen gott. Nu fattas bara en sista smarrig julklapp att ge till fansen i Leeuwarden, seger mot den gästande storklubben i cupen. Chansen till skräll är klart större än vad topptipparna fått för sig, man kan skippa den sönderstreckade tvåan med gott samvete!

3. Anderlecht – Club Brügge 2
Toppmöte i Belgien, tänker de flesta. Nej, det är inte längre som det tidigare varit i chokladen och klockornas rike. Anderlecht har gått ner sig rejält och ligger på den nedre halvan i Jupiler League efter att blott ha vunnit tre av tio hemmamatcher. I cupen ställs nu Pärlan Zetterbergs gamla gäng mot en klubb som fortsatt håller fanan högt. Club Brügge leder Jupiler League överlägset, resultatraden 14-3-1 talar för sig själv, likaså att snitta en halv insläppt boll per bortamatch. Clubben har vunnit tre raka inbördes och nu saknar Anderlecht både Kompany och Nasri. Den här understreckade tvåan är en finfin spik på Lotto Park.

4. Porto – Santa Clara 1
Även i strandraggarnas rike ska det liras cupfotboll denna ärtsoppekväll. Det är mäktiga Estádio do Dragao som gäller och här kan man snacka om hemmaborg, hemmaplansfavör, hemmalag med stort H. Glasgow Rangers grisade sig till en pinne här, i övrigt har Porto gjort rent hus med alla besökare. Elva segrar sett till samtliga tävlingar på Dragao. 18-0 är målskillnaden för Pepe och company är i årets ligalir. Santa Clara var här i Ligacupen och kammade noll, nu är det Portugisiska Cupen som gäller och man har onekligen svårt att se hur detta svaga lag ska kunna störa hemmamonstren. En bortamatch har Santa Clara vunnit i årets ligaspel. Porto har vunnit motsvarande möte samtliga gånger under 2000-talet. En gång krävdes förlängning, det var 2001. Är man en sann värdejägare får man la peta in rensarkrysset här och be till högre makter men den som blindspikar ettan kan knappast klandras.

5. Fiorentina – Roma 2
Crema di Piselli di Vesuvio! Fram med besticken för nu ska vi hugga in på kupongens huvudrätt. Till Stadio Artemio Franchi bjuder Vincenzo Montella in Roma, den klubb han tillhörde under en stor del av sin spelarkarriär och även en kort sejour som tränare. Det går dessvärre inte särskilt bra för den gamla storskytten, med smeknamnet “Det lilla flygplanet”, som coach för Fiorentina. Montella fick sparken som tränare för Viola 2015, i våras återkom han till de lilaklädda och nu är han på väg att kraschlanda. Sex raka matcher utan seger är inte godkänt enligt folket i Florens, fyra av dessa är dessutom nederlag. Nu saknar Montella till råga på allt sin artist Ribéry. Roma har också en nyckelspelare borta, Chris Smalling som gjort succé i den italienska huvudstaden. Örnarna från Rom har gått starkt under hösten, vid seger i Florens har gästerna mer än dubbelt så många poäng som värdarna efter 17 omgångar. Med hänsyn till att tvåan är hårt åtgången får krysset haka på, Fiorentina löste trots allt oavgjort senast mot Inter.

6. Middlesbrough – Stoke 2
Vi vandrar vidare till benbräckarnas förlovade land. Det börjar bli ängsligt i botten av The Championship, där båda dessa kombattanter har lagt ankare. Halva serien är spelad i och med detta fredagsmöte, både Middlesbrough och Stoke ligger och dinglar med ett ben på varje sida av giljotinen. Boro kommer närmast från en 3-1-torsk mot Swansea i draknästet, fansen drömmer sig tillbaka till en tid då Tony Pulis styrde skutan och man alltid hade god chans att gneta sig till nån pinne. Stoke drömmer tillbaka till robotdanserna i Premier League men ser ut att vara på gång nu, två raka hållna nollor varav matchen mot Luton slutade hela 3-0 till The Potters. När streckningen ballat ur fullständigt i västlig riktning robotdansar vi oss fram till tvåan som smakar Janssons frestelse i gomseglet!

7. Karlsruhe – Wehen 1
Wildparkstadion är också ett mysigt arenanamn. Vad som är mindre mysigt är att Wehen kommer hit utan sin stora stjärna eftersom han är avstängd nu. Den gode Manuel Schäffler har bombat in tolv baljor under hösten men sitter på botbänken denna fredagsafton. Nu ska nästjumbon ta sig an en nykomlingskollega i Zweite Bundesliga. Värdarna har klarat omställningen till den tuffare miljön betydligt bättre än gästerna. Karlsruhe har inkasserat 20 pinnar på 17 rundor och kan kliva upp på övre halvan vid viktoria mot Wehen medan bortalaget kommer hit i form av nästjumbo. Lagen har redan mötts en gång denna säsong, då vann Karlsruhe på bortabana. Utan Schäffler finns inget att tjafsa om, banka in ettan.

8. Nürnberg – Dynamo Dresden 1
Fredagsmyset tar sin ände med två deprimerade svenskar. Alexander Jeremejeff gick från Häcken till Dynamo Dresden i somras, göteborgaren har fått skapligt med speltid och pytsat in fyra strutar så det är la godkänt men han fick kliva av planen efter blott 45 minuter senast. Det är svårt för Alex att vara glad när Dynamo går kräftgång och ligger allra sist i serien. Ännu svårare lär det vara för hans lagkamrat Linus Wahlqvist, 23-åringen fick lira 90-minuter varje match i början av säsongen men nu börjar träflisorna bilda ett mönster i hans östgötska bak. Nürnberg har inte heller rosat marknaden under hösten men ska självklart ha toppchans på Max Morlock-Stadion mot de deprimerade svenskarna. Nürnberg nöp en pinne mot ett av Zweite Bundesligas bästa bortalag förra helgen, Holstein Kiel. Efter det ska man slå ett gäng som har bortaraden 0-2-6. Dessutom till finfin procent på Topptipset!

Stugans superspik

Stoke
Gamle, goe Stoke är både en superspik och en kupongrensare på samma gång. The Potters borde vara favoriter mot Boro men streckas istället ner som en stor underdog. Vi tackar och bockar!

Stugans kupongrensare

Cambuur
Att säga att Feyenoord vantrivs på resande fot är en underdrift. De hatar att vara hemifrån. 1-3-5 i de senaste nio tävlingsmatcherna är en bedrövlig bortarad. Cambuur har bara förlorat en hemmamatch sedan mars månad. Hugg värdet!

Tänk på att spel ska vara roligt, räkna aldrig med att vinna pengar på spel. I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB Spel. För dig över 18 år Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen: 020-819100 www.spelalagom.se

Chatta