Topptipset bild

Topptipset 3/13

Fem fighter från Frankrike och tre bataljer från Storbritannien. Inte illa pinkat en vanlig tisdag i december. Den stora frågan är hur Manchester City reagerar på Liverpools stora slaktresa. Ett par finfina rensare ska fiskas fram på Topptipset!

Spelstopp: 18.59

1. Burnley – Manchester City 2
Vi rivstartar på Turf Moor. Eller Turtle Moor, som vi säger i Stugan. Liverpool vann som vanligt i helgen medan Manchester City fortsatte sin kräftgång. Elva poäng skiljer titelutmanarna åt, redan efter 14 omgångar. Man kan tänka sig att Premier League-tabellen rullar runt som ett spöke i taket på Guardiolas sängkammare. Filosofens regerande mästare har bara vunnit en av sina senaste fem tävlingsmatcher, när hände det senast? Burnley har imponerat genom att lägga ankare på övre halvan av Guardiolas mardrömstabell. The Clarets har vunnit två av sina tre senaste PL-fighter med 3-0. När City till råga på allt har stora skadebekymmer är det givet att måla tvärsöver med förhoppningar om att det ska spöka ordentligt på Turtle Moor!

2. Crystal Palace – Bournemouth 1
Selhurst Park serverar ett möte mellan två tabellgrannar som ligger strax under Burnley i världens vassaste fotbollsliga. Filosofen från Halmstad har haft fullt upp på hjärnkontoret senaste tiden med tanke på det brutala spelschemat. Roy Hodgsons Palace har ställts mot City, Arsenal, Leicester, Chelsea och Pool. På raken. Det har varit svettigt men Örnarna har kommit undan med hedern i behåll och förlorat med max två bollar, på Emirates blev det till och med poängplock. Det var garanterat gött för Roy att få möta ett normalt lag, Burnley, och vinna med 2-0 i helgen. Bournemouth torskade mot Tottenham i helgen, det var tredje raka nederlaget för The Cherries. 1-2-0 är facit vad gäller motsvarande möte senaste tre säsongerna, när Körsbären saknar Joshua King som är skadad så känns ettan som en given utgång. Med hänsyn till streckningen får krysset ackompanjera.

3. Burton – Southend 1
Vi studsar ner till League One som motsägelsefullt nog är namnet på tredjedivisionen i England. Southend behöver inte tänka så mycket på den saken för de lirar inte i den här serien länge till. The Shrimpers vann mot MK Dons 21 september. Därefter är ligaspelet ett enda långt mörker med åtta torskmåltider och en oavgjord historia. Räkorna som har fem skamliga pinnar i sin kappsäck ska resa till Pirelli Stadium för att strida mot Burton som lirat två matcher mindre men har 18 extra pinnar i sin bankbok. The Brewers har släppt in 17 bollar, att jämföra med gästerna som läcker värre en ett helt bryggeri. Mer än tre gånger så många kulor har rullar in i Southends nät. Det luktar utklassning all världens väg. Ettan ska spikas med en fulltankad sejdel.

4. Lyon – Lille 1
Några brittiska läckage finns inte att finna på Parc Olympique Lyonnais. 15 bollar var har dessa herrskap släppt in på 15 omgångar i Ligue 1, en balja per runda är okej. Lyon och Lille är tabellgrannar i inhemska ligan och båda lirar i Champions League denna höst. Där går det betydligt bättre för värdarna som har hugg på en slutspelsplats medan gästerna inte ens har chans på losers lounge aka Europa League. Formen talar kraftigt till Lyons fördel men nu är nyckelgubben Memphis Depay osäker till spel för Les Gones samtidigt som inbördes statistik är oroväckande. Tre raka bataljer har slutat 2-2 mellan dessa kombattanter och Lille har bara torskat en gång i parken på sina senaste sju besök. Gardera kvickt och gärna generöst!

5. Angers – Marseille X
Även på Stade Raymond-Kopa står ett möte mellan tabellgrannar på menyn. Marseille är Frankrikes bästa lag. Förutom PSG, alltså, men det stjärngänget är ju från en annan galax. Andra plats och fyra raka segrar smakar fågel i gomseglet på André Villas-Boas. Mister Moulin i båset intill har inte heller några tråkigheter i sin munhåla. Angers har gjort en kanonhöst, inte minst här hemma där resultatraden 6-1-1 inger stor respekt. De senaste två säsongernas samtliga fyra inbördes fighter har slutat med delad pott. Den riskbenägne spikar krysset men alla tecken för den har kapital i lädret.

6. Bordeaux – Nimes 2
Generositet är inget som topptipparna ägnar sig åt när de dyker ner i Frankrikes vinkällare. Bordeaux har gjort en helt okej säsongsöppning men det är inte PSG vi talar om. Det är inte precis så att Zidane, Dugarry och Lizarazu är kvar i laget. De blåvita värdarna tillhör dessutom den udda skara som plockar fler pinnar borta än hemma. Nimes ligger visserligen i botten av tabellen men de rödvita besökarna har plockat poäng borta mot Lille under hösten och vann faktiskt vårens inbördes mot Bordeaux. Betänk att druvtramparna har både Loris Benito och Aurelien Tchouameni på botbänken denna afton. Krokodilerna underskattas löjligt mycket och ettan kan skippas med gott samvete.

7. Brest – Strasbourg X
På tal om grejer som ligger gött i munnen: Stade Francis-Le Blé är mysigt att säga efter en pava från Bordeaux. Seriesuveränen PSG lyckades brotta ner Brest på denna arena efter många om och men, parisarna är de enda som lyckats med den bedriften sedan mars månad. Strasbourg har förlorat sex av senaste sju tävlingsmatcher på resande fot. Herrarna från EU:s högborg fick dessutom på näbben när de besökte Le Blé i våras. 1X.

8. Grenoble – Clermont X
Sista budet hämtas från vackra Grenoble i franska alperna där läckra floden Drac driver in lika graciöst som ett spöke i Guardiolas sängkammare. Värdarna med det fullständiga namnet Grenoble Foot 38 ligger i mitten av Ligue 2 med den frapperande hemmastatistiken 1-5-1. Även Clermont ligger i mittens rike, gästerna lirade 1-1 på sin senaste resa och tre av de senaste fyra inbördes har slutat kryss. Mittentecknet är givet som utgång på Stade des Alpes. Procenten verkar nyktra och den som inte nöjer sig med krysset får kolla i kassan om det finns resurser till helgarderingen, annars rekommenderas X2 för att rama in raden.

Stugans superspik

Burton
The Shrimpers. Southends smeknamn får det onekligen att bubbla fradga mellan läpparna på oss värdejägare. Men Burton har faktiskt en munsbit att tugga i sig. Det finns tyvärr inget värde att fiska i räkornas hav.

Stugans kupongrensare

Burnley
Manchester City är inte samma segermaskin som vi sett de senaste åren. När Guardiola saknar fyra ordinarie spelare, inte minst Agüero, är det läge att jaga skrällen!

Tänk på att spel ska vara roligt, räkna aldrig med att vinna pengar på spel. I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB Spel. För dig över 18 år Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen: 020-819100 www.spelalagom.se