BK Häcken – AIK

Idag är det julafton på Hisingen!

Vän av Allsvenskan minns det kaxiga uttalandet från Häckens kapten inför mötet med AIK på Friends i somras. ”Det ska kunna vara julafton mot 4-4-2” sa citatmaskinen Samuel Gustafson. Firade triumfer gjorde Getingarna när 2-1 ristades in på nationalarenan i regerande mästarnas favör efter att Gustafson kunnat smeka in mackor på löpande band till Mikkel Rygaard i den farliga fickan mellan motståndarnas backlinje och mittfält.

Henning Berg har gnetat på med sin norskt ålderdomliga formation, något som överlag funkat bättre på den mustiga mattan i Solna än på de snabbare konstgräsgolven ute i landet. Närmat kommer Bergs bataljon från en oerhört välkommen 2-0-viktoria i hemmaderbyt mot Djurgården där baggens handplockade cypriot Ioannis Pittas frälste med dubbla nätrassel.

Men AIK har inte vunnit en bortamatch sedan juli månad, totalt sett har Gnaget förlorat sju gånger på ett dussin utflykter och jag har synnerligen svårt att se facit putsas på Hisingen mot den 19 poäng rikare värdföreningen.

Häcken har, som tidigare konstaterats i denna spalt, ett för tufft spelschema med Europaäventyret för att kunna försvara Lennart Johanssons pokal. Efter Europa League lektionen på BayArena fick de vingklippta getingarna käka torsk mot sitt bogey team på Guldfågeln arena. Sedan dess har Per-Mathias Högmos pojkar slickat i sig honung och är nu redo att sätta gadden i gnagarna.

På Bravida Arena är självförtroendet alltjämt skyhögt hos göteborgarna, i sitt naturliga habitat har Sampa G och company vunnit elva av tolv tillställningar. Endast Kalmar har plockat poäng på gulsvart konstgräs, en skalp som än idag sysselsätter Polisens kalla fall-grupp inne på Ernst Fontells plats. Smålänningarnas grova stöld toppar listan över de mest osannolika resultaten sett till xG under Allsvenskan 2023.

AIK fick på näbben med 4-2 när de senast gästade Högmos högborg, det var under fjolårets premiär när Häcken kom från en supersvag säsong medan stockholmarna huserade Larsson, Lustig, Ayari, Bahoui osv. Nu tvingas gästerna avvara Omar Faraj som är sjuk, Aboubakar Keita som är sjuk samt Jetmir Haliti som är skadad.

Nästan dubbeldegen på ettan är summa summarum ett mummaodds vi får på hemmatabellens härförare. Mot AIK:s två närmsta lag i xP-tabellen, Brommapojkarna och Sirius, stängde raka ettan i 1,33 respektive 1,51.

Marknad: BK Häcken – AIK
Spel: Hemmaseger
Odds: 1,96
Bolag: Expekt
Spelstopp: 1 oktober 15.00

📌  Signa upp hos Expekt, 100% gratisspel upp till 1500 kr

Lycka till,
Greven

Chatta