Djurgårdens IF – AIK

Tvillingderby i Stockholm!

Stockholms bästa lag ska ställas mot huvudstadens sämsta allsvenska gäng när det blågula finrummet nått cirkus en tredjedel in i serien.

Djurgårdens IF har inkasserat 16 poäng på tio rundor, glappet upp till täten är snudd på ointagligt men hoppet är gott om att åtminstone bärga en ny plåt till Europaspelet. Efter näsbrännan i samboderbyt mot Hammarby har DIF rest sig med besked. Kimpa och Tolles trojka kommer närmast från en saftig skalp då regerande mästarna slogs tillbaka med 1-0 efter att prestigevärvningen Oliver Berg äntligen fick spräcka sin målnolla från elvameterspunkten.

Retstickan Kimpa Bergstrand var nära att stå på näbben när Häckens ex-gårdare Foyston slog till med ett fälleben. Därefter satte sig Djurgårdens bratwurstdoftande boss i ett kvartssamtal på Kaknäs med Mange Eriksson som krävde en förklaring på petningen mot Getingarna. Det var fler än Papa Sotte som höjde på ögonbrynen när DIF bänkade sin lagkapten, motor och smörgåsservitör i onsdags men någon förklaring behövdes inte med facit i hand.

Medan Mange har tappat allt hår på huvudet har övermannen Lucas Bergvall ännu inte sett sitt första strå på hakspetsen. Brommapojken fyllde 17 bast i februari men uppträdde i sin allsvenska startdebut som om han var rena rama Ante Johansson. Att blåränderna återfick sin förstekeeper Widell-Zetterström mellan stolparna var också ett fall framåt inför derbyt.

AIK har inte fallit framåt särskilt många gånger i närtid, vinsten i hemmaderbyt mot AIK för en och en halv månad sedan är fortfarande den enda segern i seriespelet. Nio omgångar har passerat revy när Gnaget ligger näst sist i tabellen. 7-13 i målskillnad är ytterligare fog för gulsvart oro.

Närmast kommer Andreas Brännströms armada från en 2-1-förlust mot Degerfors där kaptenen Milosevic utgick innan kvarten hade avverkats. Milo är inte med i truppen till söndagens strid, det är inte heller stjärnanfallaren Viktor Fischer. Ytterligare anledning till gnagarnas huvudbry är att spelschemat varit tämligen tacksamt hittills.

Gräsätarna från Solna har ännu inte lirat någon regelrätt bortabatalj på konstgjort gräs. Enda uppgörelsen i den aktuella spelformen var den på neutralt territorium i Borås mot IFK Värnamo, där blev det 1-0-seger till smålänningarna.

Till besökarnas fördel skall sägas att de har en förmåga att lyfta sig i derbyn, något som syntes mot Bajen på Friends Arena. Något som syntes i motsvarande möte mot Djurgården förra säsongen när 1 2 landade på tavlan efter direkt inblandning från Johnny G i båda baljorna. Fem raka inbördes triumfer är inget som skojas bort i normala fall men med tanke på vårens horribla kräftgång är historiken av mindre vikt.

DIF toppar hemmatabellen efter att ha vunnit fem av fem på blårandigt konstgräs och endast ha släppt in två strutar på Tele2 Arena. Jag lockas mer av bortanollan än hemmasegern. Gnaget har redan lirat två mållösa matcher under den senaste månaden och Brännan lär vara mer än nöjd med samma visa i eftermiddag.

Marknad: Djurgårdens IF – AIK
Spel: AIK Under 0,5 mål
Odds: 2,45
Bolag: Coolbet
Spelstopp: 28 maj 15.00

Rygga med 500kr i bonus på COOLBET här!

Lycka till,
Greven

Chatta