Esport

ENCE – MOUZ

ENCE – MOUZ

Två lag som under en lång tid varit ”nästan tillräckligt bra för att utmana men inte orkat hela vägen” ska nu spela semifinal om en plats i den sista finalen som kommer att hållas i CSGO. Det är kul att se hur  båda lagen lyckats bygga en stabil grund i sin organisation och att man tänkt långsiktigt.

Det här är en match som innehåller två lag som båda förtjänar att avancera vidare till final och oavsett vinnaren idag så kommer det att bli en tight match där lagen får varsitt kartval som passar bra. Jag tror vi får se tre kartor men att försöka gissa vilket lag som vinner matchen överlåter jag till någon annan.

ENCE

Kollar vi in prisskåpet hos ENCE så är det väldigt tomt. Laget vann IEM Dallas 2023 men vi får spola tillbaka hela vägen till 2019 för att hitta den senaste vinsten innan det. Trots att ENCE varit långt fram i flera turneringar så har man fram till IEM Dallas inte lyckats vinna. Nu är man tvåa på världsrankingen och det är spelare som verkligen förtjänar framgången. ENCE har trots spelarbyten lite här och var lyckats behålla en stabil nivå och resultatet börjar komma.

Det har inte en Niko, s1mple eller ZywOo men det är ett lag som håller hög kvalité rakt igenom och då räcker att 1-2 spelare har en bra dag för att hela laget ska lyfta sig. Det har Inferno som auto veto och på övriga kartor har man spelat minst 4 matcher och det är ingen karta som man har under 60% vinster på. Laget visar bredd i sitt spel så det kommer att bli intressant att se hur utvecklingen fortsätter i CS2.

Mot Mouz så bör ENCE välja Vertigo och där ska man vinna. Det är en av deras bästa kartor och har varit under en längre tid. Det är en karta som får fram det bästa i ENCE. SunPayus har hittat rätt med sin AWP och övriga spelare jobbar tillsammans medan Maden kan lurka runt och hitta 1 on 1 dueller. Mouz är inte alls starka på Vertigo så det är klar fördel ENCE på map 2.

Det som talar för ENCE att vinna hela matchen är att man oavsett hur Mouz väljer att göra i veton kommer få tre kartor som man kan spela på en stabil nivå. Nu har ENCE också mycket erfarenhet ifrån viktiga matcher så det ska inte ske några misstag pga. pressen som kommer för den bör laget vara förbi.

MOUZ

En klassiska organisation som inte vunnit något större sedan 2021 och nu har chansen att vinna den sista turneringen i spelet. Det här är ett lag som har en snittålder på 20 år och där fyra av  spelarna kommit ifrån Mouz Academy (Frozen spelat i main team sedan 2019). Det är spelare som Mouz själva har fostrat och efter att man fick tillbaka siuhy från GamerLegion så tycker jag att laget tagit sig till nästa nivå.

Mouz har nästa generations stjärnor. Siuhy som tog sitt GamerLegion till majorfinal i våras har redan lyckats skapa något bra även i Mouz. Spelarna har förtorende för varandra och det här är bara början av deras karriärer. Ett bra exempel är Jimpphat som bara är 17 år men som efter 1 år i Mouz Academy tagit sig hit. Alla spelarna har gått samma väg vilket gör att man har en gemenskap och trygghet i organisationen.

Trots att Mouz förlorade i Blast kvalet mellan gruppspelet och slutspelet i ESL Pro League så har man verkligen bevisat att man är ett lag för framtiden. Det är inte någon enkel väg som laget vandrat utan man har behövt besegra lag som Heroic, Furia, FaZe & G2 för att ta sig till semifinal. Här har man allt att vinna och även om ENCE ska anses som någon slags favorit så är chanserna goda.

Kollar vi på hur Mouz ska vinna matchen så blir en stor nyckel i matchen map 1. alget bör gå för att välja Mirage och där är dem starka. Det är en karta ENCE spelar men inte på samma nivå som Mouz. Vertigo för ENCE är verkligen en punish pick men på Mirage bör Mouz vara favoriter. Så länge man vinner Mirage så har man råd att förlora Vertigo och på map 3 så kan allting hända.

Speltips: ENCE – Mouz

Det kommer att bli oerhört viktigt för lagen att vinna respektive kartval och framförallt för Mouz. Den mest intressanta h2h matchen idag kommer lagens IGL:er så för, siuhy vs Snappi. Två spelare som är oerhört smarta och har erfarenhet att styra sitt lag i liknande matcher.

Vi har två lag som kommer att slåss hela vägen idag och som jag varit inne på så får båda lagen en stabil karta att luta sig tillbaka på. Jag vågar inte säga vilket lag som vinner men värdet på att dem vinner sitt kartval är bra här.

Mina två spel i matchen blir mouz map 1 till oddset 1.94 & ENCE map 2 till oddset 1.73 hos Pinnacle

//Emil

Chatta