Simon Lindell Dybban Europatipset Krönika

Europatipset 21:a maj

Europatips på en lördag?! Jo, så ligger det till och med 4 miljoner i jackpot och högt spelvärde väljer jag att skifta fokus denna helg. En matig analys om Europatipset istället för Stryktipset således. Nu jobbar vi 13 rätt gummor och gubbar!

Det är total kalabalik ute i stugorna nu då Stryktipset och Europatipset har bytt plats i helgen. Då Premier Leagues sista omgång avgörs på söndagen så har stryket flyttat till vilodagen medan Europatipset får tjänstgöra som lördagsgodis. Jag gör då också en svängom och väljer att fokusera lite extra på Europa-lappen.

Anledningen är att jag tycker den har betydligt större spelvärde än stryket denna helg då söndagen består av flera gigantiska favoriter som blir svåra att fälla. Den här lördagen finns det större chans på utdelning och dessutom en jackpot på 4 miljoner.

Flera titelmatcher finns med på kupongen. Damernas Champions League-final och cupfinaler från Tyskland och Skottland står ut. Där råder neutral plan vilket kan vara värt att ha i beräkningarna. Jag tror att överjäkliga Barcelona tar sin andra raka CL-titel under ordinarie tid, men hoppas på skrällar i både Tyskland och Skottland där Rangers och Leipzig blir övervärderade.

I övrigt ska vi bland annat ta oss an de sista omgångarna i Ligue 1 och Serie A. Där gäller det att ha koll på förutsättningarna runt strecken. Fiorentina har exempelvis allt att spela för hemma i hatmatchen mot Juventus där “Den gamla damen” får svårare att tända till. Även undervärderade St. Etienne har kniven mot strupen då de måste ta minst en pinne för att lösa nytt kontrakt.

Jag och Giganten ska i helgen ratta spakarna med en lördagsstream som fokuserar på Europatipset. Vi bjuder som alltid på våra bästa tankar och de oddsdroppar och elvor vi kan få tag i.

Jag får ibland frågor av folk som köper en andel i något av mina system varför jag inte spikade vad jag rekar här i krönikan. Det finns flera anledningar till varför jag inte kör samma spikar på alla kuponger. För det första skrivs det här för lång tid i förväg för att alla idéer ska hålla hela vägen in i kaklet till spelstopp. Saker och ting kan hända som jag inte hade koll på när jag skrev – tränaren vilar toppspelare, oddsen drar iväg åt “fel” håll och så vidare. Men det handlar också om att inte lägga alla ägg i samma korg. Om jag gör fyra system vill jag inte spika samma 25-30 procentare på alla kuponger. Det kan givetvis hända, men inte särskilt ofta. Det är bra med lite variation i systemen och på Stryktipset finns det ofta flera vägar att gå som alla är rätt på sitt sätt.

Därför har jag börjat med ett Krönikasystem där jag alltid går hårt på mina tankar här i texten, så det inte råder några oklarheter om vad ni får för investeringen. Vill ni köpa andelar i mitt Krönikasystem så kan ni göra det här nedan.

Mitt krönikasystem 265kr/andelen

Så till mina tidiga drag!

Spikarna

Jag rekar en chansspik och en bank den här veckan. För det är inte bara viktigt att hitta “drag-spikar”. På kuponger med flera stora stora favoriter går det inte att gardera alla, så det gäller även att vara noga med vilken, eller vilka, man väljer att singla. Annars blir variansen alldeles för stor.

Värnamo

Nåväl. Nykomlingsmöte i Allsvenskan inleder på Olympia. Helsingborg har inte sett mycket ut för världen inledningsvis. Pinnen borta mot Djurgården får anses som den största bedriften, men spelas den matchen om tio gånger löser inte HIF kryss många gånger. De var faktiskt totalt utspelade. Att det blir en kamp om kontraktet råder det inga tvivel om. Förlusten mot mediokra Degerfors i den förra omgången spär på den kampen ytterligare. Det finns inte så många glädjeämnen för de rödblå skåningarna, förutom Ali Taha som är en spelare av hög kaliber. Teknikern har varit ljusglimten i flera matcher den här säsongen, men han är alldeles för ensam.

Då är jag mer imponerad av Jonas Therns lagbygge i Värnamo. Smålänningarna ligger visserligen bara en pinne framför Helsingborg i tabellen, men spelmässigt har de varit klart bättre. De höll jämna steg borta mot Göteborg, tog en stark pinne mot Malmö och stod för en väldigt fin insats nere i Sölvesborg mot Mjällby senast. Oddsmässigt sjönk Värnamo mycket inför den matchen och klev nästan ut som favoriter. Helt korrekt visade sig sett till matchstarten som de blåvita dominerade och rättvist gick upp i ledning.

Värnamo var sedan bara nån minut från att lösa alla tre poängen men vårens stora överraskning lyckades till sist hitta en kvittering i slutskedet. Just nu är det jämna odds i den här matchen, men det skulle inte förvåna om oddset på gästerna sjunker en del innan avspark. Jag tror HIF får svårt att ta sig igenom ett välorganiserat Värnamo som dessutom har fina offensiva toppar i den gamle skyttekungen Marcus Antonsson och Oscar Johansson. I fjol vann Therns adepter den här bortamatchen med 3-2 och jag tycker de ska vara favoriter här. När det svenska folket då streckar upp ettan för hårt känns det givet att orka gå emot. Jag chansspikar tvåan runt spelvärda 30 procent.

Barcelona

Vidare till damernas Champions League-final där jag tror att det kommer vara klasskillnad. Det kan vara läskigt att spika stora favoriter till hög procent i stora finaler då de ofta har en tendens att bli jämnare än man tror, men här gör jag ett undantag.

Barcelona vann Champions League i fjol genom att krossa Chelsea i finalen med 4-0. I år är katalanskorna ännu bättre. Truppen är världsklass rakt igenom. Hermoso och Martens är två av de största stjärnorna och nigerianskan Oshoala har snittat över ett mål per match i ligan den här säsongen. Då har jag inte ens nämnt Putellas, världens just nu bästa spelare på damsidan som också vann Ballon d’or, före just Hermoso, senast det begav sig.

På det finns vår egen Rolfö som brukar ha hand om vänsterkanten. Den inhemska ligan körde Barcelona över totalt med 30 raka segrar och en målskillnad på 159-11. Överlägsenhet är en för mild beskrivning. Barca har faktiskt vunnit alla matcher den här säsongen, förutom bortamötet i semifinalen mot Wolfsburg. Då hade de dock 5-1 att gå på från det första mötet och hade ingen anledning att göra mer än att komma därifrån hela och rena. Då ligan varit en Eriksgata från början till slut är det så klart Champions League som varit den stora moroten för Barca. De lär således komma väl förberedda.

Lyon har således fått flytta ner ett hack i hierarkin. Efter fem raka CL-titlar blev det uttåg redan i kvartsfinalen mot PSG i fjol. De tog revansch på sin största franska konkurrent genom att vinna semifinalen i år i ett stenhårt dubbelmöte. Totalt sett råder det ingen tvekan om att Lyon fått kämpa hårdare för att ta sig till den här finalen. Delar av Lyon som Hegerberg, Cascarino och Renard håller också de världsklass, men totalt sett är det inte många som skulle ta en given startplats hos motståndarna. Vi kanske inte får se en vinst med fyra bollar för Barcelona det här året, men jag tror spanjorskorna löser ännu en komfortabel seger. Lite hög streckning, men en stabil spiketta.

Bubblare: Fiorentina och St. Etienne.

Skrällen

Hearts

Någon rackarrökare ska så klart finnas med på lappen för chansen på de stora pengarna. Av de matcher med högt streckade favoriter så lockas jag av den skotska cupfinalen. Rangers spelade nämligen final i Europa League mot Frankfurt så sent som i onsdags. Det blev en riktig långkörare som sträckte sig över 120 minuter och en straffläggning. Aaron Ramsey var den enda spelare som missade sin elvametare och fick agera syndabock. Det kommer ta ett tag innan Rangers är en straffläggning från en stor europeisk titel igen. Så förutom bara två dagars hel vila och en resa från Spanien i benen så lär det vara en del minuspsyken hos The Teddybears till den här finalen, som stått i skymundan.

Hearts är inga duvungar i den skotska fotbollen. Den klassiska klubben har varit det klart bästa laget, bakom giganterna Celtic och Rangers. En stabil tredjeplats i ligan är klar sedan länge och den här finalen har varit det stora målet. Det märktes inte minst när de här två gängen möttes i ligan förra veckan då Hearts vilade sin skyttekung Liam Boyce nästan hela matchen för att inte riskera något.

Ändå höll Hearts uppe spelet bra och slutresultatet 1-3 speglade knappast matchbilden. Nu finns det god chans till jämnare siffror, men framför allt en jämnare match än vad strecken säger här på neutrala nationalarenan Hampden Park. Ettan streckas upp runt 75 procent vilket är på tok för högt. Jag helgarderar och jagar storknall.

Bubblare: Sirius, Freiburg, Wycombe och Strasbourg.

Ett stort lycka till alla. Nu köör vi!

/ Dybban

Som vanligt hittar ni Dybban & de övriga gubbarnas andelar på andelssidan