Stryktipset 14:e maj

Stryktipset bjuder på en riktig fruktsallad denna lördag! Från FA-cupfinalen på Wembley till Ängelholms IP i Ettan Södra. Här gäller det att hålla tungan rätt i mun och dansa rumba nerför den perfekta slalomrundan. Här är mina tidiga drag!

Det höll på att bli riktigt fin utdelning förra helgen då jag låg och stekte med 13 rätt och miljonutdelning. Framför allt Barcelonas segermål i den 94:e minuten borta mot Real Betis drog dock ner utdelningen som stannade på totalt dryga 300k. Deppigt då Alba inte gör om den kanonträffen om han försöker igen. 13 rätt är dock 13 rätt och det viktigaste i längden är att ge sig själv chansen och hamna i gynnsamma positioner. Mer kan man inte påverka.

Dags för ny runda och det blir en annorlunda utformning. Svenska Ettan Södra och Ettan Norra kliver in i handlingarna och det är lika bra att vi vänjer oss då det brukar vara en återkommande gäst under sommarmånaderna. Hela sex matcher från den svenska tredjedivisionen tar plats på kupongen. Det vi minns från i fjol är att det kan hända häftiga grejer på oddsen den sista timmen innan spelstopp där, så var kyliga så kan det dimpa ner gratis drag på slutet.

Totalt sett gillar jag kupongen ur ett spel-perspektiv där det inte är särskilt många stora favoriter, vilket är en bra förutsättning till hög utdelning.

Förbered er gärna inför helgen genom att lyssna på analyser om samtliga 13 matcher i Stryktipspodden HÄR! Som vanligt följer ni upp med Lördagsstreamen på twitch som alltid bjuder på de sena oddsdroppen, elvorna och dragen. Påskens höjdpunkt!

Jag får ibland frågor av folk som köper en andel i något av mina system varför jag inte spikade vad jag rekar här i krönikan. Det finns flera anledningar till varför jag inte kör samma spikar på alla kuponger. För det första skrivs det här för lång tid i förväg för att alla idéer ska hålla hela vägen in i kaklet till spelstopp. Saker och ting kan hända som jag inte hade koll på när jag skrev – tränaren vilar toppspelare, oddsen drar iväg åt “fel” håll och så vidare. Men det handlar också om att inte lägga alla ägg i samma korg. Om jag gör fyra system vill jag inte spika samma 25-30 procentare på alla kuponger. Det kan givetvis hända, men inte särskilt ofta. Det är bra med lite variation i systemen och på Stryktipset finns det ofta flera vägar att gå som alla är rätt på sitt sätt.

Därför har jag börjat med ett Krönikasystem där jag alltid går hårt på mina tankar här i texten, så det inte råder några oklarheter om vad ni får för investeringen. Vill ni köpa andelar i mitt Krönikasystem till stryktipset så kan ni göra det här nedan.

Mitt krönikasystem 265kr/andelen

Så till mina tidiga drag!

Spikarna

Liverpool
Kupongens stora höjdare inleder. FA-cupfinalen. Chelsea och Liverpool möttes också i Ligacupfinalen som blev en väldigt jämn tillställning mellan två bra lag. 0-0 var resultatet efter full tid och förlängning trots att båda lagen skapade rejält med chanser. Kepa blev inbytt i buren för Chelsea till straffläggningen och lyckades med bedriften att släppa in elva raka straffar och sedan bränna sin egen elvametare över ribban. En nutida klassiker. Tuchel har annars en förmåga att få sina mannar att prestera i den här typen av matcher. I vanliga fall hade jag sett den här finalen som relativt öppen. Men Kovacic skada mot Leeds senast ihop med att Kanté är ett frågetecken gör att jag drar öronen åt mig. Den duon har nämligen varit en central del när Chelsea gjort sina bästa prestationer i stormatcherna. Med Jorginho och Loftus-Cheek på de positionerna så kommer Liverpool ges chansen att äga den lagdelen på ett helt annat sätt.

Liverpool har kanske inte spelat på topp i de två senaste seriematcherna mot Tottenham och Aston Villa, men det går inte att komma ifrån att The Reds varit världens bästa klubblag under 2022. Senast mot Villa vilades både Salah och Thiago från start vilket visar att Klopp vill ge sitt lag bästa möjliga förutsättningar inför den här finalen. Förutom Fabinho har han hela truppen att välja på. Med tanke på förutsättningarna så gillar jag tvåan på Wembley här då den inte ser att dra iväg procentuellt. Förhoppningsvis håller den sig runt 50-strecket eller under. Spik!

Rennes

Rennes åkte, trots en spelmässigt helt okej insats, på torsk i veckan i derbyt mot Nantes. En oväntat bump på vägen mot Champions League. Nu krävs det vinst denna lördag för att inte den biljetten ska glida värdarna helt ur händerna. Två poäng skiljer nämligen upp till trean Monaco som innehar den kvalbiljetten. Jag tycker det ska finnas goda chanser till att haka på i toppen här. Hemma på Roazhon Park är Rennes en maktfaktor. Bara Paris SG har bättre hemmastatistik i ligan. 48-13 i mållskillnad på 18 matcher säger det mesta. Offensiven är Rennes stora tillgång där Martin Terrier (21 mål) blommat ut rejält och har sin bästa säsong i karriären. Ihop med spelare som Laborde (12 mål och 8 assist) och Bourigeaud (9 mål och 12 assist) så är detta Rennes ett väldigt kul lag att titta på. Innan matchen mot Nantes hade de rödsvarta ett tacksamt spelschema och fått vila 1,5 vecka. Så det ska vara ett tämligen utvilat lag som kommer till start.

Det kan man inte säga om Marseille som haft det hett om öronen den senaste månaden. Dubbleringen med Europa Conference League har gjort att OM spelat match var tredje eller var fjärde dag under hela april och början av maj. Det märks på truppen som åkt på flera skador. Bland andra har Milik åkt tillbaka in i rehabrummet och framför allt är storstjärnan Payet ett osäkert kort. Tunga offensiva avbräck. Marseille har överpresterat sett till den underliggande statistiken och ska inte övervärderas i en av säsongens tuffaste bortamatcher. Jag gillar ettan runt 45 procent skarpt och singlar.

Bubblare: Mansfield och Karlstad.

Skrällen

Spezia

Med två omgångar kvar av Serie A så har Spezia blivit indragna i bottenstriden efter fyra raka torsk. Inga konstigheter med de förlusterna i sig då motståndet varit väldigt tufft. Men nu krävs det uppsnäppning. En vinst här skulle säkra kontraktet inför den sista omgången medan torsk kan innebära en rejäl svett om Cagliari står på huvudet hemma mot Inter eller Genoa borta mot Napoli. Under säsongen har Spezia sprattlat till ett par gånger på bortaplan där vinster mot både Milan och Napoli imponerar. Udinese, utan något att spela för, är därmed inte någon omöjlig uppgift.

De svartvita zebrorna har visserligen sett bra ut under våren där firma Deulofeu och Beto varit vassa framåt. Här saknas dock möjligen den sistnämnda på grund av skada och givna mittbacken Becao är dessutom avstängd. Avbräck som helt klart påverkar Udinese. Vi vet också av historien att lagen på stöveln inte alls bryr sig lika mycket om att hälla fritösolja på sina motståndare om man själv inte har något att spela för. Motivationsfaktorn kan således rankas upp rejält, jämfört med exempelvis i England, när det kommer till spel i pizzans förlovade land. Ändå överstreckas ettan av det svenska folket. Spelvärda X2 är således givna tecken att få med.

Bubblare: Nottingham, Vänersborg och Oskarshamn.

Ett stort lycka till med stryktipset alla. Nu köör vi!

/ Dybban

 

Älskar ni stryktipset och vill lära er mer så har vi en samlingssida här med poddar, analyser och verktyg.