Topptipset 17/6

Dam-VM och U21-EM i all ära. Kupongen inleds med en smällkaramell från Superettan och Göteborg. Där är det derbydags! Annars är det som vanligt när det är Dam-VM ett gäng stora favoriter som blir streckvärda då folk vill trycka in “döda” garderingar. Den givna taktiken blir således att spela små system men högre radinsats. Nu jobbar vi åtta gröna bockar!

Spelstopp: 17.59

1. Örgryte – GAIS 1
Måndagens kupong drar igång med ett rykande derby i Superettan. På Gamla Ullevi springer Dybbans älsklingar Örgryte in mot sina antagonister GAIS. Öis har efter en sämre period tagit två trepoängaren på raken mot Syrianska och Brage. Vinsten borta i Borlänge senast (1-0) satt dock långt inne där Brage bland annat brände en straff. Här möter kamraterna dock GAIS i ett tacksamt läge. Makrillarna har ett koppel spelare på skadelistan eller som är tveksamma till spel. Formen är under all kritik och senast lyckades de grönsvarta förlora mot Varberg trots spel med en man mer i drygt 70 minuter och två man mer i 20 minuter plus tillägg! Ettan är skrivande stund lite väl lågt streckad och är ett givet utgångstecken. Derby är dock alltid derby och sex av de sju senaste drabbningarna lagen emellan har slutat kryss, så visst kan den garderingen vara ok om det finns kräm i plånkan.

2. Japan – Chile 2
Japan har av någon anledning fått en friplats till Copa América ihop med Qatar. Det ska dock mycket till för att asiaterna ska kunna sätta några avtryck. Den japanska truppen består av hela 16 (av totalt 23) debutanter och saknar flera av sina bästa spelare som Shinji Kagawa, Takashi Inui, Maya Yoshida och Yuto Nagatomo. Den största stjärnan som deltar är Leicester-anfallaren Okazaki, i övrigt är det mesta ett hopplock från den inhemska ligan. Då blir det tufft att möta Chile. De tvåfaldiga mästarna har väl sett bättre dagar, men har ändå ett gediget lag med hjärtat Arturo Vidal på mitten. Svenskarna verkar dock inte ha speciellt bra koll på skillnaderna lagen emellan och just nu ser tvåan ut att bli rejält understreckad. Bra spik hela vägen upp mot 70 procent.

3. Kina – Spanien 2
I Dam-VM har vi ett direkt avgörande möte om andraplatsen bakom Tyskland i grupp B. Spanien går vidare från gruppen vid minst en pinne medan Kina behöver vinna för att vara säkra på sin sak. Kina är en stark fotbollsnation på damsidan där spelare som Wang Shanshan, Li Ying och PSG-spelaren Wang Shuang bland annat tar plats. Li Ying gjorde matchens enda mål i den förra omgången mot Sydafrika och precis som Spanien står asiaterna på samma poäng (3) inför den sista omgången. Spelare för spelare är Spanien ett något starkare lag och tvåan får agera utgång. Alla tecken är dock att föredra vid ett tidigt skede då det finns så många stabila spikar i övrigt på kupongen.

4. Sydafrika – Tyskland 2
Vi tar oss vidare till den första av tre raka spikar i Dam-VM. Sydafrika, rankat 49:a i världen, kommer som väntat sluta sist i Grupp B på noll poäng. Efter sina första två förluster ställs afrikanerna nu mot guldkandidaten Tyskland. Trots att tyskorna inte riktigt har kommit igång än så har de inlett med två raka segrar utan att släppa in mål. Skadan på Lyon-stjärnan Marozsán kommer inte märkas här då klasskillnaden är för stor. Det ska inte finnas några som helst tveksamheter om att Tyskland vinner detta. Slösa inga garderingar.

5. Nigeria – Frankrike 2
Vidare till damspik nummer två. På Roazhon Park i Rennes förväntas ett annat dansande afrikanskt gäng få det väldigt svårt. Nigeria är regerande mästare i Afrika men de grönvita ska inte ha någonting att hämta mot värdnationen. Frankrike är ett ihopspelt lag där grunden kommer från det kanske bästa klubblaget i världen, Lyon. Les Bleues har bland annat sin egen Van Dijk, Wendie Renard, i truppen som redan efter två omgångar noterats för tre mål. Dock har en av dessa baljor varit ett minst sagt märkligt självmål från mittbacksstjärnan. Noterbart är att Frankrike krossade Nigeria med 8-0 för drygt ett år sedan i en träningsmatch. Visserligen hade fransyskorna problem med Norge senast, men det här motståndet är av en betydligt sämre dignitet.

6. Sydkorea – Norge 2
Sydkorea såg ganska tama ut i genrepet mot Blågult, även om Sverige inte var mycket bättre, och asiaterna står på noll poäng i Grupp A. 0-4 mot Frankrike i öppningsmatchen följdes upp med 0-2 mot Nigeria. Nu väntar Norge som står på tre pinnar efter segern mot Nigeria med 3-0. Norskorna stod upp bra senast mot guldfavoriten Frankrike (1-2) och torskade på grund av en tungt dömd straff vid ställningen 1-1 en bra bit in i den andra halvleken. Trots att Ballon d’Or-vinnaren Ada Hegerberg tackat nej till landslaget håller det norska damlandslaget hög kvalité. Mot den här typen av motstånd bör Norge kunna ta tre poäng. Särskilt när all motivation i världen finns för att göra det. Det krävs nämligen vinst för att ta sig till slutspel. Det ska bara lusekoftorna klara av.

7. Serbien U21 – Österrike U21 1
Över till stöveln och U21-EM. Serbien gick obesegrade från kvalgruppen som Balkan-nationen vann, före just Österrike. Då vann Serbien borta mot Österrike med 3-1 och spelade sedan 0-0 hemma. Serbien har en otroligt spännande yngre generation på gång som mycket väl kan ta sig en bit i den här turneringen. Extra intressant blir det givetvis att följa den nyblivna Real Madrid-anfallaren Luka Jović som varit ruggigt bra i Frankfurt den gångna säsongen. Österrike har inte riktigt samma spets i truppen och alpnationen lär vara nöjda ifall man kniper en poäng i öppningsmatchen på Stadio Nereo Rocco mot ett ganska stjärnspäckat Serbien. Just nu streckas ettan lite för lågt och är en potentiell spik. Den som vill krydda stoppar med krysset.

8. Tyskland U21 – Danmark U21 X
Sista anhalten är Stadio Friuli, beläget i Udine, och här ska vi jobba in kupongens skräll. Tysklands U21-landslag vann kvalgruppen enkelt trots att de torskade borta mot Norge med 1-3. I den första matchen i Grupp B väntar Danmark som också vann sin kvalgrupp före ett starkt Polen. Köpenhamns-spelaren Robert Skov, som gjorde 29 mål för den danska storklubben den gångna säsongen, noterades för åtta mål i kvalet och är en spelare tyskarna verkligen måste se upp för. Tyskland ska vara favoriter, men här finns det absolut chans på en dansk skräll. Ska man måla på någonstans på kupongen och jaga utdelning så är det här! Helgardera och jobba dannebrogen.

Stugans superspik!

Tyskland
Det finns två tyska landslag på kupongen, men det är damerna som kommer ta den säkra segern. Klasskillnaden är alldeles för stor mot Sydkorea och den här matchen vinner tyskorna ungefär 19 av 20 gånger.

Stugans kupongrensare!

Danmark
Danskarna gjorde ett fint EM-kval och kan inte räknas bort mot något lag i det här mästerskapet. När tvåan då kliver ner mot 10 procent i skrivande stund är det ett tecken som måste plitas ner på en annars favorittyngd kupong.

Tänk på att spel ska vara roligt, räkna aldrig med att vinna pengar på spel. I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB Spel. För dig över 18 år Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen: 020-819100