Betting Exchange

Vad är betting exchange och hur funkar det?

De flesta spelbolag erbjuder spel på deras marknader till deras odds. Det finns dock ett par bolag, framförallt Betfair, som erbjuder något som kallas för spel- oddsbörs eller exchange. Med detta menas att spel som placeras på en så kallad exchange spelas mot andra spelare och således inte mot ett specifikt spelbolag och dess oddssättare. Ett riktigt spännande alternativ och så här funkar det.

Den stora skillnaden mellan en betting exchange kontra ett vanligt bettingbolag är alltså upplägget med att spela mot andra spelare. Spelbörsen agerar mellanhanden i vadhållningen och behöver därmed inte bry sig om hur oddsen fluktuerar.

Inkomsten för börsen kommer helt enkelt från en avgift som tas i så kallad kommission. En summa som varierar mellan bolag men generellt brukar vi prata om runt 1-5 procent av vinsten.

Backa eller boka?

För att kunna spela på sidan överhuvudtaget gäller det att spelare erbjuder odds som du kan vadhålla med. Detta kallas för att boka ett spel. När du som spelare bokar ett spel innebär det att du INTE tror att ett spel ska sitta. Här kan du med andra ord sätta ett odds som andra spelare kan ta del av. Skulle du mot förmodan inte få någon som nappar på ditt odds sätts åter pengarna tillbaka på kontot och annulleras därmed.

Boka spel

Exempel:
Ljungskile har precis gått upp i Superettan och att laget ska vinna serien får anses som omöjligt mer eller mindre. Därför väljer du att boka Ljungskile att vinna serien till 100 gånger pengarna med en insats om 100 kronor. Nappar någon på detta vad och laget inte vinner så har du dragit in hundra kronor i vinst. Skulle däremot skrällen vara ett faktum och helt plötsligt står laget där som seriesegrare är du nu skyldig personen som lirat spelet 10 000 kronor (100 x 100)!

När du helt plötsligt ser ett spel som intresserar där oddset verkar alltför högt kan du backa spelet. Det innebär helt krasst att du nu tror på att detta spel kommer sitta och spelar därmed på marknaden till oddset som erbjudits. Teoretiskt kan du därför hitta riktigt fina spel på dessa oddsbörser då inget spelbolag står bakom oddsen utan vanliga spelare. En marknad kan också ha flera olika odds i alla möjliga nivåer så var noga med att hitta det högsta och bästa.

Exempel:
Ditt favoritlag Ljungskile har precis tagit steget upp i Superettan. På samtliga spelsidor du kollat har oddsen på att laget ska vinna serien legat runt 70-80 gånger pengarna men på din spelbörs har någon erbjudit 100 gånger i odds på en serieseger. Du väljer därmed snabbt att backa detta spel med 100 kronor och kommer därför kunna vinna 10 000 kronor om LSK mot förmodan skräller och löser förstaplatsen. Fixar laget inte att vinna serien tillfaller din insats den person som valt att boka spelet till 100 gånger pengarna.

Fördelarna överväger nackdelarna!

Att spela med hjälp av en spelbörs är ett riktigt bra alternativ till de mer traditionella spelsidorna. Uppsidorna är många där möjligheter till högre odds, spänningen i att själv kunna sälja sina odds och risken för limitering är obefintlig gör en betting exchange i många fall till en riktig vinnare i spelbolagsdjungeln. De nedsidor som ändå finns är dock viktigt att ha med sig när det är dags att kasta sig in i boka/backa-tänket. Först är det viktigt att hålla koll på spelbolagets kommission. Är det bara någon enskild procent är det kanske inte hela världen men börjar en avgift om 5% cirkulera är det kanske läge att fundera en eller två gånger om det är värt det. Spelbranschen är generellt stentuff och marginalerna är små. Fem procent kan i vissa fall käka upp hela den tilltänkta profiten. Är du dessutom en spelare som framförallt gillar att lira på lite mindre marknader kan det ibland vara riktigt svårt att hitta spelobjekt. Överlag väger ändå fördelarna klart tyngst och Betfair, som får sägas vara den största odds börsen, är en mycket intressant sådan.

Betting Exchange

Sammanfattning

  • Betting exchange utmanar de traditionella spelbolagen och tillåter dig som spelare att både boka och backa odds.
  • En spelbörs erbjuder i många fall högre odds än vanliga spelsajter.
  • Möjligheten att agera bookmaker kryddar upplevelsen ytterligare.
  • Som spelare på en betting exchange riskerar du inte att bli limiterad utan snarare tvärtom. Chansen att få betala något lägre avgift/kommission till börsen ökar oftast istället.
Chatta