Vad är ett odds?

Ett odds:

är redskapet som spelbolagen använder för att beräkna sannolikheten på ett utfall. Med en enkel beräkning kan du se hur stor chans det är att just ditt lag vinner kontra förlorar. För att räkna ut ett odds tar spelbolagen genom mängder av algoritmer och uträkningar fram det högst sannolika utfallet. Har till exempel laget du tänkt spela på ett snittodds om 1.80 gånger pengarna är sannolikheten högre att det blir vinst än att laget spelar oavgjort eller förlorar. För att få fram dessa siffror använder vi metoden 1 genom 1.80 (1/1.80) vilket genererar ett procentuellt utfall där seger ska ske i 55,5% av fallen. 

Oddsen kan som alltid variera och spel bolag kan skilja sig en aning från varandra. Ett knep för att ta reda på om ett odds är bra eller dåligt är att jämföra mellan spelbolag eller använda en så kallad referens bookie (läs mer om detta i kapitlet Speltermer – Vi förklarar). 

Hur räknar man med odds?
I Sverige använder vi ett oddsformat som kallas decimalodds eller också kallat europeiskt odds. Det innebär att oddsen du spelar på står som 1.50, 2.55, 3.50, 6.80 osv. Konkret betyder detta att du gångrar din insats med ovan tal. 

Exempel: 
100 kronor spelas på att Sverige ska vinna mot Norge i fotboll till oddset 2.55. Det innebär att vid en möjlig vinst får du tillbaka 255 kronor (100 x 2.55 = 255) och således en vinst på 155 kr. 

I bland annat England finns något som kallas fraktionella odds. Här använder man matematiskspråket bråk där oddsen skrivs ut som exempelvis 1/5 , 7/20, 4/7 osv. Skriver du om dessa till decimalodds motsvarar 1/5 1.20 i decimalodds. Ett enkelt sätt att förstå denna uträkning är att vända på siffrorna. För att vinna 1 del måste du satsa 5 (1/5).

Ytterligare ett sätt att räkna odds finns i USA där amerikanska odds hittas. Här utgår allting från 2.00 gånger pengarna vilket ger det amerikanska oddset utgångsläge till 100. Därefter mäter man odds i positiva och negativa format. För att vinna 100 till oddset 1.50 i decimalodds motsvarar alltså detta -200 (för att vinna 100 måste du satsa 200). Om vi istället leker med att oddset är 3.50 gånger pengarna (decimalform) motsvarar det 250 (Nu satsar du istället 100 och plussar således 250 kr).

Sammanfattning

  • Odds är ett redskap från spelbolagen för att värdera en händelse.
  • Odds kan användas på alla slags event och/eller prestationer.
  • Oddsen kan skilja sig åt mellan olika spelsajter så var noga med att scanna av marknaden innan du placerar ditt bet. 
  • Oddsformaten runt om i världen kan skilja sig något åt. Decimalodds, fraktionella odds samt amerikanska odds är tre av dessa. 
Oddsbonus | Casinobonus

Tänk på att spel ska vara roligt,
räkna aldrig med att vinna pengar på spel.
För dig över 18 år.
Spelar du för mycket? Ring Stödlinjen: 020-819100 www.spelalagom.se

Var med i Sveriges skönaste, bästa och framför allt enda Spelstuga.
Joina oss i stugan för spel, stugplaner, tävlingar och gött snack!

Kontakt oss via messenger eller mail: info@gamblingcabin.se

Gambling Cabin © 2020 Alla Rättigheter Bevarade

Gamblingcabin.se är en oberoende speltipssajt. Informationen här är ämnad för underhållning och utbildning. Gamblingcabin.se kan ej hållas ansvariga för felaktig information. Spel handlar först och främst om underhållning. Räkna aldrig med att vinna pengar på spel. Kom ihåg att spela lagom. Spelar du för mycket? Ring stödlinjen: 020-81 91 00