Sure bets Arbitrage

Vad är Sure bets och Arbitrage?

Inom betting världen finns två benämningar som används tämligen frekvent. Sure bets och Arbitrage är ett system som kort utnyttjar felaktigheter i odds för att hitta ett fördelaktigt utfall hur än en match till exempel slutar. Detta spelsätt var betydligt lättare att använda sig av förr om åren då spelbolagen generellt hade aningen sämre koll på varandra. Numera ligger de flesta spel bolagen tämligen nära varandra vad gäller odds men med lite tid och noggrannhet finns fortfarande stora möjligheter att hitta luckor hos spelsajterna och därmed hitta surebets med viss marginal.

Hur fungerar Sure bets?

Kort och gott är det precis som det låter, ett säkert spel. För att ett sure bet ska kunna liras gäller det att hitta odds i en match där, hur än utfallet blir, du som spelare kommer hitta vinst.  Med detta koncept krävs två bolag som inte är helt överens om odds sättningen. Ett exempel är om vi tar en hockeymatch mellan Frölunda och Djurgården. Bolag A erbjuder sin moneyline-lina (seger inklusive förlängning och straffar) till 2.10 på Frölunda medan bolag B erbjuder 2.10 på Djurgården på samma spel (moneyline). Ovan odds innebär att du kommer kunna lösa en vinst hur än matchen slutar. Låt oss förklara än mer noggrant:

Väljer du att satsa 1000 kronor per spel kommer du vinna 2100 kronor på en sida och förlora på den andra. Det innebär ändå att din vinst blir 100 kronor och din avkastning blir därför 5 procent.

För att kunna räkna ut huruvida det är ett sure bet eller inte finns en formel att använda.

1/ odds A = x%
1/ odds B = y%

I ovan fall är alltså odds A 2.10 och detsamma gäller odds B. x motsvarar då 47,6% medan y gör detsamma. Därefter lägger ni ihop dessa procentsatser alltså 47,6+47,6 och får då siffran 95,2. För att med dessa siffror räkna ut en arbitragemarginal och således om ett spel är ett sure bet eller inte använder vi 100 – resultatet av x+y (95,2) och får fram en lägre siffra än 100 vilket förkunnar att vi hittat ett surebet.

Ovan exempel får anses enkelt då oddsen är densamma. Så kommer det såklart väldigt sällan vara och därför kommer du som spelare behöva korrigera dina insatser mellan de olika oddsen och spelsidorna. För att titta närmare på detta använder vi nu helt andra odds att röra oss med. Denna gång är det odds om 1,40 och 8,50 som gäller. Alltså en favorit och en stor underdog.

1/ odds A (1,40) och 1/ odds B (8,50) gör att vi får fram siffrorna 71,4 och 11,8. Precis som tidigare lägger vi ihop dessa siffror och kan då se att utfallet blir under 100 (83,2).

Ska vi sedan spela på dessa odds kan vi inte lägga samma summa på bägge utan här är det olika storlek på betsizen utefter de olika oddsen som gäller. För att räkna ut detta använder vi en formel som ser ut som följer där budgeten för spelet totalt är 1000 kronor:

Utfallet av odds A = 71,4 ska nu delas med det totala utfallet (83,2). 71/83,2 = 0,858
Utfallet av odds B = 11,8 ska nu delas med det totala utfallet (83,2). 11,8/83,2 = 0,142

Siffrorna ovan betyder att 85,8 % av den totala summan om 1000 kronor ska läggas på oddset 1,40 medan 14,2 % av den totala summan ska placeras på oddset 8,50.

Spel 1 blir då 1,40 x 858 kr = 1201,20 kronor vid vinst.
Spel 2 blir samtidigt 8,50 x 142 kr = 1207 kronor vid vinst.

På detta sätt kommer utfallen bli en avkastning på över 20 procent vare sig spel 1 eller spel 2 sitter.

Hur hittar jag surebets lättast och finns det några risker med detta?
Med tanke på hur enkla pengar det verkar kunna göras med dessa sure bets kan man fråga sig varför inte alla spelare använder denna helt vattentäta metod? Svaret på detta är att den helt enkelt inte är helt vatten tät. Först ska du som spelare lägga ner grovjobbet och hitta dessa tämligen svårhittade spel. Därefter ska du hinna räkna ut och placera dina pengar så avkastningen blir positiv. Oftast är spelbolagen galet snabba och korrigerar dessa linor tämligen omgående så det krävs massor av arbete och tid för att hinna med i svängarna. Här finns det dock hemsidor och mjukvara som går att använda sig av i jakten på surebets. Det ska dock tilläggas att oftast finns en viss eftersläpning vad gäller oddsen och det är absolut inte någon självklarhet att du som spelare hinner med att placera korrekta summor på oddsen som gäller innan spelsajterna korrigerat sina odds.

Arbitrage

En annan aspekt att snabbast möjligt ta del av är spelbolagens maxtak per insats. Oftast när det handlar om sure bets är det extremt små marginaler som gäller och därför behöver större summor tryckas in på spelen för att du överhuvudtaget ska kunna tjäna en hacka. Att hitta marginaler i storleksordningen som ovan exempel visar är ytterst ovanligt och du får räkna med små små procent i eventuell avkastning. Dessutom gäller det att du som spelare undviker både att bli limiterad, få spelet voidat eller till och med bli avstängd vilket händer titt som tätt.

Sammanfattning

  • Att spela så kallade Sure bets/Arbitrage är precis som det låter; “säkra spel”.
  • Surebets kommer, hur än utfallet blir, generera en positiv avkastning.
  • Fördelarna är många men det gäller att lägga massor av tid på denna spelform och dessutom undvika spelbolagens limiteringar och voidade spel samt i värsta fall bli avstängd från spelsidan och därmed riskera dina pengar.
Chatta