Speltips Europatipset Analysen EU-Magikern

Europatipset 5/9-24

Fotboll från Nations League kombineras med två VM-kvalmatcher i Sydamerika på torsdagens Europatips, som avslutas först under fredagen. Sverige reser till Azerbajzdjan och bör kunna vinna nere i Kaukasien. Skrällar jagas istället på Nordirland och i Kazakstan. Navigatorn är inställd på 13 rätt – nu kör vi!

Spela gärna Europatipset tillsammans med några av våra andelsläggare eller varför inte testa vårt reduceringsverktyg, där du kan reducera upp till 20.000 kr Läs mer om hur Europatipset fungerar här!

⏰  Spelstopp: 17:59
📈  Radförslag: 128/864kr
🖥  Livestream: 13.00 på Twitch!

1. Azerbajdzjan – Sverige 2
Den första tävlingsmatchen under Jon Dahl Tomassons vingar stundar under torsdagen nere i Baku. Blågult andas allt annat än optimism efter tre förluster på fyra landskamper under JDT, men truppen ska vara tillräckligt bra för att kunna dominera händelseförloppet i Kaukasien. Sägas bör dock att Azerbajdzjan, likt grannlandet Georgien, inte är något ängagäng och besegrade Sverige så sent som i höstas här med 3-0. Denna gång ska inte Blågult behöva förlora, men krysset är ett vettigt komplement i denna match i Nations Leagues C-division.

2. Portugal – Kroatien 1
Portugal plockade hem den första upplagan av Nations League och var i samma grupp som Kroatien i den andra. Då blev det dubbla vinster för Ronaldo och gänget, som agerar tydliga favoriter i Grupp A1 där även Polen och Skottland återfinns. EM var en flopp för Martínez manskap, som inte alls fick till offensiven. Det återstår att se om den spanska förbundskaptenen fortsätter att envisas med Ronaldo, som är en bra bit från fornstora dagar. Kroatien bör likväl Portugal kunna manövrera ut hemma i Lissabon. De schackrutiga från Balkan rök redan i gruppspelet i EM och även om Luka Modric vägrar lägga skorna på hyllan känns Kroatien en bit bakom Europatoppen. Ettan klarar sig på egna ben.

3. Danmark – Schweiz 1
När Sverige är nere och harvar i Nations League C-division är Danmark istället uppe och krigar i finrummet, där de mycket väl kan nypa andraplatsen bakom Spanien. EM var ingen höjdare för våra grannar i sydväst, som hade förtvivlat svårt att göra mål, men att kapaciteten finns där och framförallt lägstanivån är hög har Danmark visat länge nu. Schweiz påminner en hel del om torsdagens motståndare, inte bara sett till flaggan utan även sett till spelet. En relativt låst matchbild är att vänta på Parken, där mycket ändå talar för att pölse-vurmarna får in någon boll. Upp till 45 procent är ettan en vettig spik.

4. Skottland – Polen 1
Dessa båda nationer rök båda i gruppspelet i EM där framförallt Skottland inte kom upp i förväntad nivå. Britterna övertygade dock stort i kvalet till slutspelet i Tyskland när de bland annat besegrade blivande mästarna Spanien. Hickey och Adams är två spelare som fått kasta in handduken på grund av skada denna samling men Polen har ett mer kännbart avbräck än så då Wojciech Szczesny tackat för sig i landslaget. Ersättarna håller inte samma nivå och jag har svårt att se Polen hålla tätt på mäktiga Hampden Park. 1X ska räcka för att rätta grönt i Glasgow.

5. Serbien – Spanien X
Spanien plockade rättvist hem guldet i Tyskland och de unga spelarna som gjorde det kommer knappast bli sämre de kommande åren. Med det sagt kan en viss form av mättnad finnas hos Luis de la Fuentes gäng, som inte lär tända till fullt ut när det vankas Nations League, där La Roja för övrigt också är regerande mästare. Truppen är snarlik den som plockade hem EM-guldet, men att resa till Belgrad och lösa tre poäng mot ett uppumpat Serbien är lättare sagt än gjort. Värdnationen jagar revansch efter sommarens debacle och står knappast utan chans framför sina hetlevrade supportrar trots att Mitrovic och Vlahovic saknas. Alla tecken välkomnas!

6. Estland – Slovakien 2
I Sveriges grupp återfinns dessa kombattanter och Slovakien får utan tvekan ses som Blågults största hot om förstaplatsen. Francesco Calzonas gäng överträffade alla förväntningar i EM när de tog sig vidare från gruppen och bara var sekunder från att slå ut England. Att föra spelet är dock inte Slovakien alls lika komfortabla med och det är precis vad de kommer att göra i Tallinn. Estland är inte mycket för världen men brukar kunna stå emot skapligt hemma i Baltikum och så chanslösa som strecken antyder är knappast de blåsvarta. Tvåan garderas tidigt på A. Le Coq Arena, gärna hela vägen.

7. Nordirland – Luxemburg X
C-divisionen är det även som gäller i Belfast där Grupp 3 får ses som oviss, men båda dessa aktörer har goda chanser att lägga rabarber på förstaplatsen. Luxemburg håller numera skaplig europeisk nivå, något de visade i EM-kvalet när nationer som Island och Bosnien besegrades. Nordirland har däremot tappat farten på senare år och stod för ett genomuselt kval där de bland annat tog stryk mot Kazakstan två gånger om. Offensiven är tämligen begränsad hos Michael O’Neills gäng och här blir de på tok för övervärderade i vad som torde bli en målsnål batalj. Krysset först, tvåan sedan.

8. San Marino – Liechtenstein 2
Blåbärsmöte från D-divisionen där San Marino jagar sin blott andra vinst i nationens historia. Möjligen kan halvitalienarna dra styrka av att den hittills enda kom för 20 år sedan mot just Liechtenstein här i Serravalle. Sedan dess har dock San Marino mött samma motstånd fyra gånger utan att hitta nätet. Liechtenstein är ett lag värdnationen kan mäta sig med, men det finns fortfarande något mer spets hos besökarna från Alperna. En målsnål match ligger i korten där 0-1 får ses som ett troligt resultat. Rusar tvåan upp över 55 procent, vilket ser ut att bli fallet, är minst krysset en given följeslagare.

9. Bolivia – Venezuela 1
Det milslånga sydamerikanska VM-kvalet rullar vidare och där har Venezuela fått en perfekt start som gör att nationens första VM-slutspel genom tiderna finns inom räckhåll. Nio poäng efter sex matcher och blott tre insläppta är starka papper för de gulklädda, som dessutom gjorde det bra i Copa América. Nu väntar dock en motståndare de inte stött på sedan 2021 – hög höjd uppe i Anderna. Venezuela torskade borta mot såväl Ecuador som Bolivia i senaste VM-kvalet och här kommer det ånyo bli tufft emot. Bolivia är kvalets sämsta nation sett till truppstyrka, men hemma i La Paz kan de grönklädda rå på samtliga lag. Mot Venezuela, som brukar kriga i de nedre regionerna av VM-kvalet med Bolivia, ska värdarna ses med toppchans. Ettan tornar upp som en strålande värdespik.

10. Argentina – Chile 1
Framgångarna fortsätter för Argentina. De himmelsblå försvarade guldet i Copa América efter att Lautaro Martínez avgjort i förlängningen mot Colombia. I VM-kvalet har de himmelsblå, som saknar Messi denna samling, i sin tur ångat på och toppar den tio lags stora gruppen efter 15 poäng av 18 möjliga. Chile har det betydligt motigare med bara en seger och tre gjorda mål på sex försök. De rödklädda har inte riktigt lyckats med sin generationsväxling och såg minst sagt trubbiga ut i Copa América där de inte gjorde mål på sina tre gruppspelsmatcher. Argentina vann bland annat med 1-0 efter ett sent mål i New Jersey, men på Estadio Monumental i Buenos Aires bör klasskillnaden skina igenom än mer. Etta.

11. Frankrike – Italien 1
Efter misslyckade EM-slutspel gäller det nu för dessa storheter att slicka såren och komma tillbaka starkt. Frankrike ska ses med bäst chanser att göra så, även om Les Bleus uppträdde ytterst tamt i Tyskland. Mbappé vaknade till liv i helgen när han stod för sina två första ligamål för Real Madrid, och det är knappast ett gott omen för Italien. Pizzabagarna kunde ha rykt redan i gruppspelet i EM och sanningen är att Spallettis trupp är den sämsta upplagan av Italien på mycket länge. Här saknas dessutom kanske nationens allra bästa spelare, Nicolò Barella. Fransk seger på Parc des Princes – spika och vandra vidare.

12. Kazakstan – Norge 1
Erling Haaland gör slarvsylta med försvaren i Premier League, men där ska det sägas att buffeln från Bryne har spelare runt sig av absoluta världsklass. Martin Ödegaard tillhör förvisso den kategorin, men Norge har haft svårt att få till det och det har nu gått 24(!) år sedan Baggarnas senaste stora mästerskap. Kazakstan chockade Danmark i EM-kvalet när de vände ett 0-2-underläge till en 3-2-seger och borta i öst ska onekligen de turkosa respekteras. Har Norge en sämre dag, vilket händer titt som tätt, svävar de i fara. 1X missas inte till fint rensande procent.

13. Wales – Turkiet 1
Nations Leagues B-division är det som gäller på Cardiff City Stadium där två nationer som känner varandra väl strålar samman. Lagen drabbade samman i EM 2021 och ställdes även mot varandra i senaste EM-kvalet. Över tre drabbningar är det jämnt skägg med ett resultat vardera och en jämn drabbning är att vänta på de brittiska öarna. Turkiet imponerade i EM, men här väntar en ruskigt tuff bortamatch och Wales tenderar att alltid få ut max när det kommer till spel på hemmaplan. Den värdemässigt fina ettan kittlar så till den grad att jag är inne på att plocka fram spikpistolen. Krysset ges utrymme om stålarna räcker till.

Stugans superspik!

⚽️  Bolivia
På hög höjd uppe i Anderna är Bolivia en fruktad motståndare och även om Venezuela gjort ett lysande VM-kval så här långt talar mycket för att besökarna biter i det sura äpplet. Spikettan gillas skarpt i match 9!

Stugans kupongrensare!

💥  Kazakstan
Borats landsmän visade att de är att räkna med i senaste EM-kvalet. Då fick Danmark lämna tomhänta och ett ojämnt presterande Norge går knappast säkert i Almaty. Den lågt streckade vänstersidan missas inte!

128 rader
1. Azerbajdzjan – Sverige x2
2. Portugal – Kroatien 1
3. Danmark – Schweiz 1
4. Skottland – Polen 1x
5. Serbien – Spanien x2
6. Estland – Slovakien x2
7. Nordirland – Luxemburg x2
8. San Marino – Liechtenst. x2
9. Bolivia – Venezuela 1
10. Argentina – Chile 1
11. Frankrike – Italien 1
12. Kazakstan – Norge 1x
13. Wales – Turkiet 1

864 rader
1. Azerbajdzjan – Sverige x2
2. Portugal – Kroatien 1
3. Danmark – Schweiz 1x
4. Skottland – Polen 1x
5. Serbien – Spanien 1×2
6. Estland – Slovakien 1×2
7. Nordirland – Luxemburg x2
8. San Marino – Liechtenst. x2
9. Bolivia – Venezuela 1
10. Argentina – Chile 1
11. Frankrike – Italien 1
12. Kazakstan – Norge 1×2
13. Wales – Turkiet 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100