Any given Sunday (not)

Oj, oj, oj … Jag vet inte hur många år jag åldrades i går, men jag har nog passerat 70-strecket.
Europatips-omgången är inte helt avgjord ännu (av skäl som vi återkommer till) men klart är att vårt bolag får 13, högst sannolikt för 184 k.

Det var det klassiska kvällsscenariot där man inte vet säkert vilka lag man ska hålla på eftersom resultaten är beroende av varandra. Vi behövde minst en av Roma och Real Madrid, men helst inte båda eftersom utdelningen då skulle bli skit. Och Levante fick inte vinna över Real, för dem hade jag plockat bort från kupongen i sista stund, till förmån för Wolves.

Det sistnämnda var rätt, oavsett utgång. Wolves jobbade upp sig till finfint spelvärde timmarna före spelstopp och med 22% streck och 25 målchanser mot Spurs 8 är det inget jag ångrar.

Jag har tappat räkningen på alla VAR-bedömningar och övertidsmål som fick mig att hyperventilera. Några jag minns var när Ronaldo satte 3-2 mot Udinese i 94:e, men fick det bortdömt, och så dramatiken i Spanien förstås.

Levante vände överraskande 0-1 till 2-1 mot Real Madrid. Kryss var vad vi var ute efter – 1:an saknade vi och 2:an gav pissutdelning.
Jag jublade såklart när Vicinius Junior kvitterade i 73:e minuten, men insåg att det knappast var över där. Skrev så här till min polare:

Och mycket riktigt, i 79:e gjorde Levante 3-2, varpå Junior kvitterade i 85:e.
I det skedet av en match brukar lagen förlika sig med en poäng och börja ta det lite försiktigare.
Men det som hände var i stället att Levantes målvakt tog en frilägesutvisning i 87:e. Uppenbarligen hade de tunt på bänken, för de ersatte honom med en utespelare …
Krysset kändes allt annat än solitt, men fick faktiskt stå till slut.

Under tiden hände märkliga saker i Frankrike, där favoriten Nice ledde mot Marseille med 1-0. I 77:e minuten skulle Payet slå en hörna för Marseille, när någon av Nice ultras träffade honom med en flaska. Payet kastade tillbaka den, och totalt kaos utbröt.

Ultras stormade planen och fans, spelare och ledare började veva. Matchen avbröts.
Någon timme senare bestämde domaren, efter att ha konsulterat det franska fotbollförbundet, att matchen skulle återupptas.
Men Marseille vägrade.

Utan att veta alla detaljer har jag  förståelse för det. Bilder har publicerats på Marseillespelare med strypmärken på halsen och att Nice president gick ut och sa att han talat med fansen och de lovat att vara snälla känns kanske inte helt reassuring …

Bollen lades upp för hörnspark, och när Marseillespelarna uteblev blåste domaren fulltid och tilldömde Nice segern med 3-0. Därefter gick Nicespelarna och tackade publiken.

Jag hoppas verkligen att det var ren obetänksamhet och inte ett uppriktigt tack för insatsen.

Marseille kommer att överklaga beslutet, men det är väl tvekamt om de kommer att uppnå något med det. Nice fick segern för att Marseille vägrade spela, men ett annat sätt att se det hade varit att Nice ansvarar för sina fans och för säkerheten på arenan. Att inhämta muntliga löften från huliganer kan inte heller sägas vara att kunna garantera spelarnas säkerhet.

SvS vet uppenbarligen inte hur de ska hantera situationen. I skrivande stund har de ännu inte fastställt något resultat i matchen. Skulle Marseille (mot förmodan) tilldömas segern så betyder det, inklusive sidovinsterna, 100 k mer till Team Klonk.

Svenska spels regler säger att om arrangerande förbund fastställt ett resultat är det det som gäller. Men om det resultatet kan komma att ändras?
Oklart.

Över till en helt annan sak. De flesta av oss vill se kuponger med så många jämna matcher som möjligt. Men så länge de stora favoriterna är rejält överstreckade finns det fint värde att hämta, i varje fall om man spelar reducerat.

Som ni vet hävdar jag med emfas att reducerade system är avsevärt bättre än matematiska. Och det gäller ännu mer i omgångar som helgens. Jag tänkte försöka illustrera det med ett förenklat exempel.

Låt oss säga att kupongen innehåller fem matcher där favoriten står i 1,67 och således har 60% vinstchans om marknaden inte är helt ute och cyklar. Dessa fem favs är streckade 70%, så vi har spelvärde att hämta och vill inte stå över kupongen.

Även om vi har ett helt gäng superfina värdespikar i andra matcher så vill vi inte hela alla fem. Det skulle kosta 243 rader och framför allt skulle 100 till 150 av dessa vara förlorande.

Bengt Sonnert belyste detta på ett utmärkt sätt i förra veckans Stryktipspodden. Han påpekade att den vinnande raden på den nyss avslutade ST-omgången gav ca 2 000 kr, och att om vinnarna i stället hade spelat samma resultat på oddset hade de vunnit 121 000 kr.
Med andra ord – raden hade mindre än 1 på 121 000 att gå in och gav 2 000 ggr pengarna.
Merparten av de system som innehöll raden var helt enkelt klappkassa.

Tillbaka till vårt exempel: vi bedömer att åtminstone två av de fem favsen måste tappa poäng för att vårt system ska bli lönsamt. Om vi spelar matematiskt så får vi antingen gissa eller intala oss själva att vi vet bättre än marknaden. Det kommer då att se ut så här (jag har låtit hemmalagen vara favs i alla matcher):

Match            Tecken                                Överlevnadschans
Match 1         1X2                                     100%
Match 2         1X2                                     100%
Match 3         1X2                                     100%
Match 4           X2                                     40%
Match 5           X2                                     40%

Kostnaden är 108 kr och vi har 0,4 x 0,4 = 16% chans att överleva matcherna.

Om vi i stället spelar reducerat kan vi till exempel färgmarkera alla 1:orna och välja villkoret min 2 max 3. Kostnaden blir då obetydligt högre (120 kr), men titta vad som sker med överlevnadschansen!

Vän av ordning kanske invänder att vi nu inte överlever de 8,8% av gångerna som bara en eller ingen av favoriterna vinner? Nej, men de raderna vill vi inte heller ha. Oddsen på dem (i varje fall där ingen av dem vinner) är mycket högre än den förväntade utdelningen. Det finns helt enkelt inte tillräckligt mycket pengar i 13-potten för så branta rader.

16 procent och 57,7 procent är en enorm skillnad. Även om vi skulle kunna bedöma enstaka matcher aningen bättre än oddsmarknaden (vilket är tveksamt) så kan vi aldrig få upp de 16 procenten mer än några enstaka enheter.
Jag har sagt det förut: har vi de skillsen ska vi naturligtvis kapitalisera på dem – men på oddsspelen, inte i poolspelen.

Verkligheten är förstås mer komplex med olika odds, streckprocent och spelvärden i nästan alla matcher. Men principen gäller likväl. Så nästa gång du står inför en kupong med ett helt gäng stora, överstreckade favoriter – hantera dem som en grupp i stället för att leka oraklet i Delphi.

 

Good luck!

Chatta